Правосъдният министър Христо Иванов е скептичен към промените в Гражданско-процесуалния кодекс /ГПК/ и Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/, с които се дават правомощия на главния прокурор да спира за 48 часа сделки, които могат да нанесат вреда на държавата.

Припомняме, такива текстове бяха приети вчера от правосъдната комисия. Промените бяха внесени от управляващите заради сделките за 1 евро с активи на Цветан Василев.

Бих искал да видя повече конкретна аргументация защо се налага въвеждането на подобни мерки и правомощия по отношение на прокуратурата.

Министърът не отрече за разнобой между него и министър-председателя Бойко Борисов и дори това противоречие в позициите им не го притеснявало. Разговарял с Борисов по темата.

Няма нещо, което да ме притеснява в тези нюанси, изтъкна министърът на правосъдието. Той искал да разбере и какви цели ще се постигат с тези мерки, които се предлагат с промените в НПК и ГПК. Едва тогава щял да направи подробен коментар.

Припомняме, с предложенията се предлага главният прокурор или определен негов заместник да имат право да спират финансови операции или сделка с имущество за срок до 48 часа. Това правомощие ще се осъществява в неотложни случаи при непосредствена опасност, която не може да бъде предотвратена по друг начин.

Предвижда се органите на досъдебното производство да вземат при необходимост мерки за предотвратяване на умишлено престъпление или друго обществено опасно деяние, за което има основание да се предполага, че ще бъде извършено.

Целта на проекта е да създаде възможност за реакция на органите на досъдебното производство в неотложни случаи или при липса на други възможности за предотвратяване на умишлено престъпление или друго опасно деяние, за което има основание да се предполага, че ще бъде извършено. Според вносителите липсата на такава възможност е неоправдана.