Външният министър Даниел Митов бе подложен на парламентарен разпит по българо-турската тематика. Основен акцент бе намесата на турски дипломати в делата на страната ни.

Пръв тон даде Велизар Енчев, който посочи, че турски дипломати погазили дипломатическите правила. По думите му посланик Сюлейман Гьокче и турските консули в Бургас и Пловдив внушавали определено поведение на активисти и симпатизанти на ДПС. С действията си те погазили Виенската конвенция за дипломатическите и консулските отношения. Енчев попита защо няма санкции за провинилите се турски дипломати.

Атакистът Станислав Станилов също изтъкна надигналата се вълна от възмущение в българското общество за намесата на турските дипломати в родната политика. Той настоя тези турски дипломати да бъдат обявени за персона нон грата по правилата на дипломацията.

Външният министър Даниел Митов обясни, че обявяването на даден дипломат за персона нон грата не е някаква особена наказателна клауза. Имало други наказателни възможности. По думите му отношенията между България и Турция били дългогодишни и от векове народите ни били съседи. Отношенията ни с Република Турция имат здрава и стабилна основа, категоричен бе дипломат номер 1. По думите му работим с Турция по много транспортни, икономически, енергийни проекти, както и си сътрудничим активно и по мигрантския натиск.

Даниел Митов успокои, че Външно взело мерки да не се разрасне конфликтът с дипломатите покрай раздора в ДПС. Нужни са ни мъдрост и търпение, коментира още Митов, като изтъкна, че трябвало да предприемем такива действия, че да не допуснем непоправими грешки.

Велизар Енчев хареса отговора на министъра, макар че поиска по-категорична реакция към турския посланик. Сякаш сме със статут на Източна Румелия по отношение на Република Турция, коментира народният представител. Той настоя да се снижат контактите на Гьокче с българските власти. Оставането на поста на Сюлейман Гьокче било унижение за националната ни идентичност, според Велизар Енчев.

Станислав Станилов коментира в реплика към министъра, че политиката ни от последните 25 години се основавала на „проклетия български конформизъм”. „Понякога сабята отсича преклонената българска главица и след това изправената”, смята той. Националистът е на мнение, че някои дипломатически компромиси са недопустими.

Отново първият ни дипломат успокои, че когато една държава установи външна намеса има редица инструменти за реакция, без да стига до крайни мерки. Даниел Митов подчерта, че е оставил на турския външен министър да прецени дали Сюлейман Гьокче допринася за българо-турските добросъседски отношения.

От „Атака” поставиха и въпроса за преговорите с южната ни съседка за изпълнението на Ангорския договор. Според Станилов нямало пречки в момента да продължим разговорите в тази посока. Националистът смята, че приоритетите по Ангорския договор вече били обрасли с плесен и мухъл. Затова и той настоява за бързо разрешаване на този проблем. Закани се да продължи да поставя този въпрос. Този проблем трябва да бъде решен, категоричен е атакистът.

Външният министър го успокои, че редовно поставяме темата пред Турция. Сега сме чакали южната ни съседка да посочи дата за поредния кръг разговори по Ангорския договор.