В условия на криза социалната отговорност на бизнеса е от ключово значение за обществото.

Това е позицията на президента Румен Радев по повод тазгодишното издание на конкурса на Български дарителски форум "Най-голям корпоративен дарител".

Конкурсът се провежда за 15-та поредна година и отличава компаниите с най-голям принос във важни за българското общество каузи. Тази година противоепидемичните мерки не позволяват провеждането на традиционната церемония за награждаване на победителите, чийто домакин по традиция е Президентът на Републиката.

По думите на държавния глава днес българският бизнес е изправен пред предизвикателството не просто да се възстанови от кризата, но и да участва активно в развитието на българската икономика, така че тя да отговоря на очакванията на гражданите за прозрачност и на европейските стандарти.

"Има нужда от повече компании, които спазват правилата, носят висока добавена стойност за националната ни икономика и внасят нов модел на обществени отношения", отбелязва президентът Радев като отчита необходимостта от модерен, прозрачен и устойчив бизнес, който да бъде и социално отговорен. Дарителството показва съпричастността на бизнеса и е осъзнат подход към проблемите на другите и към развитието на цялото общество, смята Румен Радев.

Държавният глава пожелава успех на компаниите, отстояващи традициите на дарителството във времена на криза, и изразява увереност, че бизнесът ще бъде все по-активен в подкрепа на важни обществени каузи и уязвими групи хора.