Като несъществени определи съпредседателят на "Демократична България" ген. Атанас Атанасов кадровите промени в МВР, обявени във вторник от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев.

"Това, което се случи с промените на началници в СДВР, е много ниско ниво. Г-н Демерджиев ако иска да осъществи радикална промяна в борбата с наркотрафика, трябва да погледне много по-нависоко. Информация в службите има достатъчна, защото в отделните звена служителите знаят кой с кого контактува от криминалния контингент", смята Атанасов, който бе и председател на комисията по вътрешен ред и сигурност в предишния парламент.

"Палиативна реформа" - продължи с негативната оценка за обявените рокади народният представител, като доказателство за това било, че въпросните служители не биват уволнени, а ще им се предлагат други позиции в силовия апарат. "Трябва да се реже до кокал."

Представителят на "градската десница" очерта и друг проблем в МВР - множеството пенсионери, все още работещи в системата, които нямали мотивация за резултати.

Демерджиев обяви сериозна чистка в СДВР

Демерджиев обяви сериозна чистка в СДВР

Шефът на полицията в Кюстендил е освободен за нерегламентирани срещи с представители на ГЕРБ

"Покровителството на наркотрафика и полицейският чадър е стара болест. Това не е нещо, случило се вчера, а е резултат от дългогодишната кадрова търговия по време на управлението на ГЕРБ. Друг много тежък проблем е че системата е задръстена на високо ниво от т.нар. работещи пенсионери. Те получават и пенсия, и заплата, и нямат кой знае какъв стремеж за резултати. Това задръства долните нива и лишава от мотивация младите служители на МВР, които имат качества, но не виждат перспектива пред себе си", коментира той в парламентарните кулоари.

Допълнителните средства за МВР пък отиват за заплати, а не за техническо обновление, а полицията е тежко изостанала от съвременните технически изисквания, посочи още като критика Атанасов.

Лидерът на ДСБ коментира и актуалните политически теми. По думите му 70% от българите искат редовно правителство, като сформирането на такова е отговорност на политиците. "Аз съм за това да се състави редовно правителство. С кой мандат, с какво мнозинство, това е въпрос на преговори. Ние от "Демократична България" няма да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ."