България и Румъния споделят обща цел за усъвършенстване и разширяване на енергийната и транспортна инфраструктура, която свързва двете държави и ще работят за изграждането на нови мостове и фериботни връзки през река Дунав, които да насърчат контактите между хората и бизнеса. Това беше общата позиция на президентите Румен Радев и Клаус Йоханис, които разговаряха днес в Букурещ. Българският държавен глава е на официално посещение в Румъния.

Българският държавен глава заяви, че за повишаването на енергийната сигурност на страната ни е важно интерконекторът, свързващ газопреносните мрежи на България и Румъния, да бъде реверсивен и да позволява пренос на природен газ и в двете посоки. "Тази междусистемна връзка е част от бъдещия енергиен коридор по оста Север-Юг. Това ще гарантира много по-голяма свобода на взимане на решения, по-голяма сигурност и най-важното - ниски цени", каза още Румен Радев.

Протакат придобиването на нов боен самолет, тревожи се Радев

Протакат придобиването на нов боен самолет, тревожи се Радев

Някои хора явно губят нервите си, коментира президентът по отношение на репликите на Цветанов

Увеличаването на двустранния стокообмен, който достига 3.9 млрд. евро през 2016 г. и на туризма, са ясен знак за възходящата тенденция в двустранните отношения, беше посочено на срещата. Утре президентите на България и Румъния ще открият в Букурещ Румънско-български бизнес форум, по време на който ще бъдат обсъдени перспективите за последващо развитие на инвестиционното сътрудничество.

Румен Радев и Клаус Йоханис потвърдиха стремежа на България и Румъния да задълбочат своето партньорство в рамките на ЕС. Двете държави споделят общи позиции по редица теми от европейския дневен ред и ще си сътрудничат за успешното провеждане на своите председателства на Съвета на ЕС - България през 2018 г. и на Румъния през 2019 г.

Обща е позицията, че и България, и Румъния са изпълнили още от 2011 г. всички критерии за членство в Шенгенското пространство и това трябва да бъде признато от всички държави-членки.

По време на срещата е откроено и доброто двустранно сътрудничество в сферата на сигурността. "Съвместните усилия, които полагат България и Румъния в борбата с нелегалната миграция и охраната на външните граници на ЕС, борбата с глобалния тероризъм и участието в редица учения на нашите Въоръжени сили, са ясен пример за общия ни принос за повишаването на сигурността и стабилността на Балканите", посочи президентът Румен Радев.

Президентът укрепва връзките със сънародниците ни в чужбина

Президентът укрепва връзките със сънародниците ни в чужбина

Представителите на българските дружества в Румъния призовават за изпращането на още един учител по български език

В отговор на журналистически въпрос след края на срещата, за това кои елементи от борбата с корупцията на румънския модел биха били приложими у нас, държавният глава заяви, че този модел е доказал своята ефективност на практика, както с издадените осъдителни присъди за корупция, така и с възстановените за държавата средства. "Най-важното е че Румъния е успяла да създаде единен орган с ясни функции за борбата с корупцията по високите етажи на властта", посочи българският президент.

Румен Радев добави, че всяка държава има своите специфични особености и ние не можем да копираме директно даден модел, защото структурата на съдебната система в Румъния е различна от нашата. "Но ние трябва да вземем тези водещи принципи, които да направят така, че значително да се снижи нивото на корупция в България. Имам подкрепата на президента Йоханис и ще продължим да обменяме опит в тази важна сфера", коментира още Румен Радев.

Помолен да коментира двустранното сътрудничество с Румъния в сферата на отбраната, президентът беше категоричен, че когато държавата ни се стреми към привличането на инвестиции, по-висок икономически ръст и по-добър стандарт на живот, трябва да гарантира и по-добра сигурност и увереност на своите граждани като член на НАТО.

В отговор на журналистически въпрос, че България може да се ориентира към покупката на изтребител, който не е в производство, президентът подчерта, че "това не са кренвирши, за да бъдат ей така произведени, те се произвеждат по поръчка". Трябва да се прави и разлика между новопроизведени самолети и такива, произведени преди повече от 30 години, добави още президентът Румен Радев.