Решението за България не е да се реализира „Южен поток", защото източникът е пак Русия.

Това каза зам.-председателят на СДС Надежда Михайлова по време на пресконференция в централата на партията.

„Русия се оказа ненадежден партньор за ЕС, защото използва силов подход, вместо да седне на масата на преговорите", посочи Михайлова.

Според нея даването на приоритет за „Южен поток" не е решение на проблема, въпреки, че именно този проект бе изтъкнат от Русия като единственото възможно решение, защото даването на приоритет на този проект не е по същество диверсификация на източниците.

По думите на Михайлова именно сега е необходимо българското общество да разбере, какви са гаранциите по търговския договор с Русия за доставките на природна газ.

„Ние имаме и търговски договор с Русия, а тази тема се избягва по необясними причини. Още повече, че се надигнаха гласове да съдим Украйна, с която нямаме никакви взаимоотношения", каза още Михайлова.

Тя посочи, че страната ни губи близо 8 млн. евро на ден за икономиката. Михайлова постави въпроса, какво е направено от правителството за диверсификацията на източниците и избягването на едностранната зависимост от Русия.

Надежда Михайлова даде за пример Сърбия, която въпреки, че не е член на ЕС получава газ от Украйна.

България, която е член на Европейския съюз не е в състояние да получи никаква помощ. Това не е криза на доставките, а криза на управлението в България, допълни тя.

Михайлова припомни, че по време на управлението на СДС през 1997 г. правителството не е допуснало спиране на газа и е постигнало добри гаранции за страната ни. По думите й това е третата енергийна криза за страната ни.