На хартия, на машини или със скенери, изборите ще бъдат решени от избирателите, но това не означава, че не трябва да се стараем да се справим с недъзите на изборното законодателство. В над 90 на 100 от изборите те протичат честно. Това заяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов пред bTV.

Той не е запознат с множеството промени в изборното законодателство и тепърва ЦИК ще ги обсъжда. На местните избори има общини, в които процентът на недействителните бюлетини може да е много висок и гласът на избирателите да бъде подменен, предупреди Томов.

Той посочи, че хартиената бюлетина ще бъде малко по-дълга за местните избори. Ако целта ще е да се броят разписките, по-добре да минем изцяло на хартиено гласуване, коментира Томов. Бившите контролни разписки няма да имат тези защити, които имат бюлетините. Трябва да се мисли как да се противодейства на порочните практики, настоя говорителят на ЦИК.

С прегласуване върнаха смесено гласуване на местния вот и ПП и ДБ в зала

С прегласуване върнаха смесено гласуване на местния вот и ПП и ДБ в зала

Преправиха текстове, които Христо Иванов и Кирил Петков нарекоха "забележителен качамак"

Не е драма да се мине на хартиено гласуване, а проблемът е, че се увеличават рисковете на изборния процес, категоричен бе Цветозар Томов.

Той изтъкна, че има голямо продуцирано недоверие към машинното гласуване. Ние живеем в техническа среда, в която не можем да избягаме от машините и всеки опит да го направим, мирише на Средновековие. Едни избори имат значение тогава, когато хората вярват в тяхната честност, подчерта Томов.

Според него остава въпросът дали не е необходимо да има голямо обществено обсъждане на Изборния кодекс, независимо че вече е приет. Томов определи като добри промени увеличаването на заплащането на представителите на СИК и да има видеонаблюдение на изборния ден.

"Форсмажор може да възникне на изборите, но докато не е възникнал, ние трябва да се справим по възможно най-добрия начин", каза Томов, според когото има някои текстове в Изборния кодекс, които се нуждаят от президентско вето.

18-часов маратон в парламента за Изборния кодекс

18-часов маратон в парламента за Изборния кодекс

Централната избирателна комисия ще предоставя достъп до изходния код