След два часа и половина спорове в парламента по първи параграф на промените в Изборния кодекс, задължителното гласуване мина със 109 "за" (10 от АБВ), 74 "против", 10 "въздържал се".

Реформатори искат "Изборния кодекс" на Алеко - полицията да пуска бюлетините вместо избирателя
Обновена

Реформатори искат "Изборния кодекс" на Алеко - полицията да пуска бюлетините вместо избирателя

Задължавате избирателя да гласува, а той не може да ви гледа, категоричен Караджов

Гласуването е задължително и се извършва лично от избирателя, е записано в параграф 1. Припомняме, вносители на въпросната промяна са групата на Патриотичния фронт.

Предстои да се дебатира дали ще има санкции и какви ще бъдат те за негласувалите.

По време на дебатите реформаторите иронично предложиха да приемем "изборния кодекс" на Алеко Константинов, по силата на който полицията гласува вместо избирателя.

По-късно, цялото ръководство на парламентарната група на Реформаторския блок скочи на партньорите си от ГЕРБ на брифинг в парламента.

Реформаторите са ядосани заради дебата и гласуването на второ четене на изборните правила.

Като аргумент в защита на тезите им Найден Зеленогорски „развя” програмната декларация за съвместното управление с ГЕРБ. По думите му приетите до момента изборни норми се разминавали с този документ. Не се изчиствали избирателните списъците от мъртви души, отказвал се референдума за задължителното гласуване, тъй като вече се обезсмисля с въвеждането на задължителния вот в Изборния кодекс, не се е приело и въвеждането на района „Чужбина”.

Всичко това обедини реформаторите срещу герберите.

По мнението на Найден Зеленогорски твърде прибързано било да се приеме задължителен вот, тъй като той в голяма степен можело да се окаже противоконституционен. „Ние сме категорично против това”, посочи депутатът.

Разписаният задължителен вот реално не бил такъв, тъй като няма предвидени санкции. Найден Зеленогорски призова още мнозинството да не се разминава с програмната си декларация за съвместно управление.

Днес беше опорочена идеята за референдума, „кипна” и Мартин Димитров. Опцията за провеждане на референдум останала само на думи. По мнението му БСП, ДПС и ГЕРБ заглушили гласа на хората.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев пък е ядосан, че отпада район „Чужбина”. Това било тежко нарушение на програмната декларация за управление.

Следващите дни блокът ще мисли дали да не се откажат от участие в гласуването на изборните правила от тук нататък.

В този момент в кулоарите на парламента се разрази спор между реформаторите и друга формация, подкрепяща управлението – тази на патриотите. Димитър Байрактаров се включи в брифинга на РБ с остри критики за тяхната опозиционност, като ги призова да си изтеглят министрите и областните управители от властта. „Да ви видим каква опозицията сте”, призова Байрактаров.

Стана ясно още, че реформаторите няма да напуснат властта, ако Изборният кодекс мине, без да бъдат взети предвид техните предложения. А относно тълкуването да идеята на Радан Кънев блокът да не участва в гласуването на изборните норми Найден Зеленогорски обясни така: „Единият е умерен оптимист, а другият – умерен песимист”.