В четвъртък в пленарна зала можете да очаквате едно отговорно, обективно отношение към темата за Министерството на вътрешните работи.

Това каза Лютви Местан по време на брифинг след заседание на Парламентарната група и Централното оперативно бюро на ДПС.

По думите му темата е свързана с това как функционира държавата и държавността.

На срещата е обсъден предстоящият вот на недоверие към правителството на Тройната коалиция.

Позицията на Движението в предстоящите парламентарни дебати в Народното събрание беше дискутирана в продължение на два часа.

Местан подчерта, че във връзка с реформите в МВР има силни очаквания както вътре в страната, така и от партньорите от Европейската комисия.

„Затова ние, независимо от мотивите, които стоят зад този вот, говоря за мотивите на парламентарната и извънпарламентарната опозиция, ще се отнесем изключително сериозно към този вот", заяви Местан и допълни, че същината на дебата е как да продължат реформите в МВР.

Лютви Местан припомни, че това не е първият скандал.
По думите му „фактът, че той получава такъв публичен отглас показва, че България вече е друга, че в условия на глобализация и в условията на демократично гражданско, отворено общество не е мислимо да има затворени системи в тоталитарния смисъл на този израз".

Той определи реформите в МВР като „безалтернативни" и обяви, че парламентарната група на ДПС ще представи в четвъртък своето виждане не само за посоката, но и за темповете за провеждане на тези реформи.

Заместник-председателят на Комисията по вътрешен ред и обществена сигурност Касим Дал увери, че ДПС ще се отнесе държавнически към проблема със скандала в МВР.

„Не са толкова важни личностите, важно е реформите в МВР да продължат. Министерството е основа на държавността, гаранция за сигурността на гражданите и ние не трябва да персонифицираме проблемите, които стават там", подчерта той.

В допълнение той уточни, че докладът на вътрешната комисия ще бъде приет на заседанието й от 16.00 часа утре.

Членът на Комисията по вътрешен ред и обществена сигурност Камен Костадинов сподели всеобщата оценка на участниците в заседанието на ПГ и ЦОБ на ДПС, че реформите в МВР трябва да продължат.

„Даваме си ясна сметка, че управляващото мнозинство има силата, има ресурса и политическата воля да завърши реформата и ние ясно ще покажем това както в дебатите в четвъртък, така и чрез своето поведение след като приключи дебатът", каза той.

„Наистина проблемът не е персонален. Наистина българското общество, нашите външни партньори очакват да покажем воля и решителност за реформиране на МВР. Реформата е започнала имаме желанието да я довършим", бяха неговите думи.

На брифинга бе уточнено, че от ораторите на ДПС в дебата ще се чуят конкретни предложения за установяването на форми на граждански контрол в системата на МВР и на регламентиране на използването на СРС-та.