Вчерашният ден в Брюксел показа прехвърляне на тежестта във вземане на решенията от политическите семейства към по-широко представителство на европейските граждани. Това коментира Гергана Паси при представяне на приоритетите на финландското председателство. Тя вижда аскетизъм в ЕС. Големият приоритет са големите климатични амбиции на Финландия, която иска да превърне ЕС в карбонно неутрален, което според Паси е голямо предизвикателство.

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева пожела успех на финландското председателство. Тя благодари и на румънското председателство. Захариева изтъкна ,че финландците могат да постигат компромиси. Имат и отдаденост на европейската идея по мнението й.

Според Захариева в момента все по-трудно става постигането на компромис. Разделението не помага да има по-силен съюз, изтъкна тя. Разделението ставало все по-видимо за другите континенти. Затова тя настоява различията да ни обединят в рамките на Европа.

Няма първа и втора категория страни, изтъкна външният ни министър. Младото поколение вече нямало търпение към политиците. Липсата на търпение води до липса на доверие, смята първият ни дипломат. Младите искат чиста околна среда, добро образование, справедливост, сигурност. Това са и акценти на финландското председателство. Захариева е доволна, че Финландия все пак не оставя на заден план разширяването на общността. Темата за Западните Балкани продължава да е в дневния ред на ЕС, доволна е тя. Заради репутацията на ЕС не трябвало да се отлага началото на преговорите със Северна Македония и Албания.

Също като България, и Финландия ще се опита да обедини континента по време на европредседателството си, заяви посланикът на Финландия Пайви Блинника. По думите й страната ни е добър приятел на Финландия. Има много неща, за които мислим по един и същ начин, изтъкна тя. Четирите основни приоритета ще бъдат защита на гражданите и свободата им, развиване на силна икономика, изграждане на нова зелена и социална Европа и издигане на човешките ценности. Мотото на финландското председателство е "Устойчива Европа". Искаме да видим ЕС като глобален лидер в климатичните промени, каза още посланикът. Блинника обясни, че сред приоритетите на финландското председателство ще бъде и отбраната, както и изграждането на защита срещу хибридни атаки. Ще продължим и добрия диалог с Турция, увери дипломатът.