Външният министър Екатерина Захариева мери сили с дипломати скиори и награждава най-добрите. "Наистина се радвам на тази инициатива, защото в сложната геополитическа обстановка спортът действително обединява. Последният пример за това беше на Олимпиадата в Пьонгчан, където делегациите на Северна и Южна Корея се обединиха под един флаг", коментира Захариева след състезанието.

В спортното събитие, което се провежда за 9-а поредна година, участват над 70 чужди дипломати, акредитирани у нас и приятели.

Надпреварата под егидата на министъра на външните работи и съорганизирана от посланиците на Австрия и Румъния е разделена в следните категории: слалом за мъже-дипломати, съответно до и над 50 години, слалом за дами, за приятели на дипломатите и за деца, както и весел биатлон.

Никола Одибер от посолството на Франция у нас спечели голямата купа на министъра на външните работи на България. Той получи приза си от ръцете на заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя не само е сред участниците, но и демонстрира завидни умения и с лекота печели слалома за жени.

По пистите в Банско се надпреварват посланиците на Австрия, Бразилия, Мароко, Румъния, Финландия, Франция, Южна Корея и много други, както и представители на Европейската комисия, УНИЦЕФ и Световната банка у нас.

В състезанието за дами, Захариева дава най-добро време и в двата манша. Тя оставя след себе си Текла Харангозо от посолството на Унгария и Таня Щьолцл от Австрия.

При мъжете до 50 години на почетната стълбица до Никола Одибер са още Маркус Хаас от посолството на Германия и французинът Елиан Тимон. В старшата възраст победител е вторият дипломат в германското посолство Йорг Шуграф. Той изпреварва Тони Томпсън от Световната банка. Бронзовия медал получава Семо Семов от Министерството на външните работи.

Ски състезанието за купата на министъра на външните работи е сред най-обичаните и престижни прояви на дипломатическия корпус у нас.