До момента Европейската комисия е изплатила на България 635 милиона евро авансови плащания по оперативните програми.
Това съобщават от Дирекция Регионална политика, цитирани от БНР.

Все още обаче се очакват преработените оценки за съответствие на всяка от 7-те програмите, за да могат да започнат и междинните плащания.
Българските власти обаче няма да могат да ги предадат този месец, както е предвидено, след като в края на миналата година документите са върнати за поправка и преработка.

Получените вече от България авансови плащания са под 10% от предвидените за страната ни 6 милиарда и 800 милиона.

ЕК иска българските фермери и производители да получат своите средства, но Брюксел не иска тези средства да потъват в корупция. Това заяви председателят на комисията по земеделие в Европейския парламент Нийл Париш.
                               Още...

 

За да започнат да се изплащат тези суми, българските власти трябва да предадат преработените документи.
След около 2 месеца, които са необходими за преглеждане и оценки от страна на комисия, могат да започнат плащания към страната ни - това означава в края на лятото или през есента.

Говорителят на комисията по регионална политик Денис Абат посочва, че у нас работата продължава, вече има и резултати, но основни проблеми остава липсата на квалифицирани кадри в Одитната агенция, както и на единна информационна система за управление и наблюдение на проектите.

Денис Абат обяснява обаче, че работата по съответствието на документите е по-добре да се забави, отколкото отново те да бъдат връщани.

Само 9 от 27-те страни членки са получили одобрение от ЕК до този момент за всичките си плащания.