корнезов54 депутати от „Коалиция за България" и ДПС сезираха Конституционния съд да обяви Закона за Сметната палата за изцяло противоконституционен. „Сметната палата е колективен орган и винаги е била такъв, още от първия Закон за Сметната палата, непосредствено след освобождението на България, а със сегашния закон тя се превръща в едноличен орган", изтъкна в кулоарите на парламента Любен Корнезов.

Сегашният закон обезсмисля мандатното правоотношение, посочи още той и поясни, че Сметната палата има 11 члена с мандат 9 години, който е изтекъл и че преизбирането на председателя й преди два дни също е противоконституционно.

Другият атакуван текст от закона е за това, че се дават правомощия на едноличния орган, наречен главен одитор - председателя на палатата, да отстранява ръководителите на ведомствата, които се проверяват. Това са бюджетните учреждения - парламентът, президентството, министерски съвет и министерствата.

Възможността главния одитор да иска освобождаването на конституционно определени органи крие голяма опасност от злоупотреби", подчерта Корнезов. „Председателят на Сметната палата не е прокурор, не е съд да решава кой е нарушил, кой не е и може ли да бъде отстранен", добави Корнезов.

Той е категоричен, че ако шефът на Сметната палата констатира нередност, следва да сезира органите на съдебната власт. Смесването на функциите на прокуратурата с тези на главния одитор е противоконституционно, категоричен е Корнезов.

Запитан дали БСП ще поиска тълкуване от Конституционния съд дали може в следващите 6 месеца да се иска вот на недоверие след като вчера е минал вот на доверие, Корнезов каза, че е правилно да се иска тълкувателно решение, но това би отнело 5-6 месеца, което обезсмисля подобен ход.

Според правилника на парламента, вотът на доверие е приравнен с вота на доверие, но всички правилници досега от 36-тото НС предвиждат същото. 20 години сме търпяли такъв текст и да го атакуваме сега е деликатен въпрос, коментира още Корнезов.