Авиобаза Безмер на българските Военно-въздушни сили ще бъде закрита според План 2015, а на личния състав на поделението ще бъдат предложени места в други гарнизони.

Това обяви в Ямбол началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Златан Стойков, цитиран от Радио Стара Загора.

Според Стойков базата ще се използва за съвместно обучение на български и американски военни пилоти.
Полигонът Ново село ще се ползва от подразделения на сухопътните войски на двете страни.

Началникът на ГЩ увери, че в авиобаза Безмер ще останат на служба български военнослужещи.

Министърът на отбраната Веселин Близнаков коментира, че въпросът за съвместното използване на българските военни бази от американските въоръжени сили ще се реши в най-скоро време.

"Ние от наша страна сме готови, чакаме американската страна да проведем преговорите по техническите споразумения. Предполагам, че до края на годината тези споразумения ще бъдат сключени", каза Близнаков.

Първите американски военни, според министър Близнаков, ще пристигнат в базите Ново село и Безмер вероятно веднага след парафирането на договора от двете страни.

Днес в Ямбол Близнаков награди военнослужещи от Трета охранителна рота, изпълнявала мисия в Центъра за временно задържане и защита в лагера Ашраф, Ирак, след което ротата бе разформирована.