Заплашително писмо е получено в българското посолство в Бразилия. В него с остър тон се отправя призив към чужденците да напуснат страната, защото ще станат обект на нападения и убийства. Мерките за сигурност в дипломатическото представителство са засилени, обяви пред Дарик посланикът ни Валери Йотов.

Той уточни, че до всички чужди посолства са изпратени подобни писма. В нашата дипломатическа мисия заплаха се получава за пръв път.

Валери Йотов посочи, че писмото е получено преди седмица и е било изпратено както към София, така и към бразилското външно министерство. Посланикът увери, че са предприети мерки за затягане на сигурността и опазване на живота и здравето на служителите в посолството и на всички наши сънародници в Бразилия.

Йотов обясни, че социалното недоволство в големите щати на страната расте заради икономическата криза и повишената безработица. Стига се до размирици.

Посланикът предупреди, че е тревожна ситуацията с туристите по време на традиционния карнавал в Рио де Жанейро. По думите му хората трябва да бъдат бдителни, особено в тъмните часове на денонощието.

56 затворници избягаха от затвор в Бразилия

56 затворници избягаха от затвор в Бразилия

Властите уточняват

От Министерство на външните работи препоръчаха на българските граждани да не пътуват до Бразилия заради силно влошената криминогенна обстановка. От ведомството съветват да се избягват пътувания в централния щат Еспирито Санто и неговата столица град Виктория, както и в съседните щати - Рио де Жанейро и Минас Жераис.

От Външно предупреждават, че желаещите да посетят карнавала в края на месеца трябва да са много бдителни заради нарасналата престъпност. Необходимо е да проявяват максимална предпазливост, да избягват публични места, където се провеждат демонстрации и стачни действия, да следят внимателно информацията в местните средства за масово осведомяване и стриктно да изпълняват разпорежданията на органите за сигурност, съветват още от министерството.

Препоръчва се ако възникнат улични вълнения и насилие, българите да останат по домовете си или на друго сигурно място. Нужно е да уведомят близките си за ситуацията си да ги предупредят за възможни нарушения в комуникацията.

При пътувания за Република Бразилия се препоръчва на българските граждани да се възползват от възможността за регистриране при пътуване в чужбина в електронната система на МВнР:http://www.mfa.bg/120/patuvamza.

При необходимост, да се обръщат към българското посолство в Бразилия:

Посолство на република България във Федеративна република Бразилия: Адрес: SEN 803, Asa Norte, CEP: 70800-911, Brasilia, DF, Brasil Тел.: +55 61 32236193; Факс: +55 61 33233285 Дежурен телефон в извънработно време: +55 61 86023360 Работно време: 09:00 - 17:30 ч. Е-mail:Embassy.Brasilia@mfa.bg Website: www.mfa.bg/embassies/brazil