Предстои тежка битка. Отсреща ще бъде защитникът на агентите, доносникът, президентът на страната агент Гоце. Това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов в ефира на БиТиВи в коментар за скандала около посланиците ни - агенти на бившата Държавна сигурност.

Съпредседателят на Синята коалиция изрази задоволство от оповестените от комисията данни, както и от последвалата реакция на управляващите.

Мен ме радва това, което се случва, защото комисията си свърши работа. Волята на външния министър и премиера е повече от похвална, посочи Костов. Тъмносиният лидер обаче предупреди - чака ги тежка битка. По думите му от другата страна на тази битка няма да се предадат без бой и ще бъдат използвани всички средства.

Първанов отвърна на удара:
Разлайват се кучетата, защото управлението не върви
                                   Още...

Президентът е заинтересован и за тантото, каза още Костов, запитан дали ще се стигне до ситуация танто за танто - премиерът ще се съгласи да се раздели с Божидар Димитров, ако президентът подпише указа за освобождаване на посланиците. Според лидера на ДСБ държавният глава няма да отзове посланиците-агенти, защото има интерес те да останат на заеманите постове.

Той пожела успех на премиера Борисов, съветвайки го да не отстъпва този път, както е правил много пъти тази година.

Говорейки още за уличените посланици - агенти, Иван Костов беше категоричен, че трябва „да се разчисти цялата държава" и по-конкретно сферата на енергетиката, защото там има много защитници на интересите на чужда държава.
Ако това стане, ще се откъснем от нещо, което ни държи като котва към миналото, отбеляза той.

Лидерът на ДСБ изтъкна, че макар сега да са оповестени десетки имена на дипломати - бивши агенти, списъкът не е пълен. Това е така, защото както обясни той, в Закона за досиетата съществува параграф 12, който не дава възможност да се разкриват ръководителите, истинските вербовчици.

Предоставяме ви текста от въпросния параграф:
За лице, заемало или заемащо длъжност началник на отдел или началник на сектор в служба "Военна информация" към министъра на отбраната или началник на отдел или началник на секция в Националната разузнавателна служба след 16 юли 1991 г., не се установява принадлежност към органите по чл. 1 по смисъла на този закон.

В тази връзка лидерът на ДСБ съобщи, че Синята коалиция ще предложи параграф 12 от закона да отпадне.

Запитан по една друга тема, а именно СРС-тата и по-конкретно дали е бил подслушван, Иван Костов заяви, че самият той е искал да бъде подслушван. Причината, както обясни тъмносиният лидер, е фактът, че многократно е получавал заплахи, както лично към себе си, така и към семейството си.

Лидерът на ДСБ отказа да коментира повече темата, като посочи единствено, че заплахите го следват още от 1991 г. и са периодични.

Не само заплахи, кървави писма получавах вкъщи, обяви съпредседателят на Синята коалиция.