Израелският удар в Иран е бил ограничен по военна цел - въздушна база. Това заяви служебният военен министър Атанас Запрянов, позовавайки се на българското разузнаване. По думите му е имало удари и по проксита в Ирак и Сирия.

Запрянов увери, че България не е застрашена военно, затова и не се налага да се предприемат действия. Той отбеляза, че интересът на България е конфликтите и в Украйна, и в Близкия изток да приключат.

От Министерски съвет съобщиха, че премиерът Димитър Главчев е в непрекъсната координация с ресорните ведомства и службите за сигурност. Ситуацията се следи, като има готовност за евакуация на българските граждани. Към момента няма пряка военна опасност за страната ни във връзка със ситуацията в Близкия Изток, потвърдиха и от служебния кабинет.

Министерството на външните работи уверява, че е в директна връзка с българските дипломатически представителства в района. Дадени са необходимите указания, в т.ч. и по отношение обезпечаване сигурността на техния личен състав и на намиращите се там български граждани.

МВнР поддържа оперативен контакт и с партньорските държави и има готовност да предприеме необходимите действия съобразно по-нататъшното развитие на ситуацията.

Авиокомпании променят маршрутите си след израелската атака срещу Иран

Авиокомпании променят маршрутите си след израелската атака срещу Иран

От вторник 1478 полета са били отменени до и от Дубай, приблизително 30% от всички полети