Служебният министърът на отбраната Атанас Запрянов подписа с Дирк Малговски от корабостроителната компания NVL (Naval Vessels Lurssen, преди 1 октомври 2021 г. - "FR.Lürssen Werft GmbH & Co. KG") споразумение за придобиване на системи за електронна война и радиотехническо въоръжение за многофункционалните патрулни кораби, които се изграждат за българските Военноморски сили (ВМС)

Документът е допълнително споразумение за реализацията на проекта за инвестиционен разход "Придобиване на системи за електронна война и радиотехническо въоръжение за усъвършенстване способностите за борба с подводници" към проекта за "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС".

На церемонията по подписване на споразумението присъстваха посланика на Германия у нас Н. Пр. Ирене Планк, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, зам.-министърът на отбраната Аделина Николова, зам.-командирът на ВМС флотилен адмирал Ваньо Мусински и директора по продажбите на NVL Беро Бринкман. Информация бе разпространена от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО).

Бюджетната комисия одобри средства за системи за електронна война за флота

Бюджетната комисия одобри средства за системи за електронна война за флота

Те са предназначени за поръчаните нови кораби

"Постигнатото досега ми дава основание да съм уверен, че и анексът, който подписваме, ще бъде изпълнен в срок и ще постигнем желаните параметри по способностите на корабите", заяви Запрянов.

"Високо ценя нашето сътрудничество и с нетърпение очаквам да видим корабите построени", каза от своя страна Н. Пр. Ирене Планк.

"Гордея се, че моята фирма е партньор на българските Военноморски сили", коментира Дирк Малговски. По думите му с многофункционалните модулни патрулни кораби започва нова ера за ВМС. "Те са много модерно съвременно средство, което може да защитава българската територия", подчерта той.

От Министерството на отбраната уточняват, че подписването на допълнителното споразумение към основния договор с NVL ще позволи системите за електронна война и радиотехническо въоръжение да бъдат интегрирани по време на строежа на корабите, за да бъдат снабдени със системите за осигуряване на защитата им още в началото на тяхната експлоатация от ВМС. Предвижда се първият многофункционален модулен патрулен кораб да бъде доставен в края на 2025 г. Вторият, напълно оборудван кораб, се очаква две години по-късно - в началото на 2027 г.

Президентът иска по-бърза модернизация на ВМС

Президентът иска по-бърза модернизация на ВМС

Той настоява да се осигурят повече средства за целта

Проектът за анекса към основния договор е одобрен от Народното събрание на 26 юли 2024 г. и е на стойност 194 331 270 лв. с ДДС. Парите ще бъдат разходвани по график от 2024 г. до 2028 г. и ще се осигурят в рамките на предвидения бюджет за отбрана за съответната година.

С допълнително договореното оборудване ще се усъвършенстват способностите на новите кораби за водене на бойни действия в морските пространства с надводен и въздушен противник, включително за отразяване на атаките на дронове. Чрез активни и пасивни средства за радиоелектронно разузнаване те ще имат и възможности за наблюдение на морските пространства и контрол на корабоплаването, включително за откриване на подводници на по-далечно разстояние и проследяването им. Със системите за електронна война и радиотехническото въоръжение за усъвършенстване на способностите за борба с подводници се осигурява и пълна оперативна съвместимост на новите кораби и ефективното им използване за защита на страната.