Лидерът на ДСБ Иван Костов направи заключително изявление от името на Синята коалиция в последния ден на 41 НС.

В него той повдигна въпросите защо си отиде предсрочно правителството, както и защо президентът разпусна предсрочно 41-то НС, и даде отговорите.

Според Костов правителството на Борисов не изведе страната от кризата, макар да е имал всички предпоставки да го стори, да е разполагал с повече пари в сравнение с 2008 година.

Тези над 5 млрд. лева, прибрани в повече от държавата, са инфлационен данък, който е взет от джоба на всеки данъкоплатец. Излишен е въпросът защо хората са обеднели, актуален е въпросът защо държавата увеличи приходите си за тяхна сметка в условия на криза, каза още Костов.

Той упрекна правителството на Борисов, че е останало бездушно към мизерията на хората и е предизвикало социална криза, както и за това, че не е провело необходимите реформи.
„Правителството си отиде заради неспособността си да посрещне проблемите на хората поради липса на компетентност и смелост. Заради тази липса то се оказа безпомощно да решава управленските си задачи и да носи отговорност. Опита се да третира гражданите като тълпа, забавлявана от ПР акции и зрелища", коментира Костов.

По думите му Бойко Борисов е показал, че е напълно неспособен да различава доброто и злото.

Според Костов президентът разпусна този парламент, защото депутатите не успяха да излъчат правителство, тъй като не постигнаха съгласие за антимонополна политика.

Народното събрание не упражни парламентарен контрол върху корупцията сред управляващите, констатира още той и упрекна този парламент, че вместо да се противопостави, е насърчавала корупцията сред магистратите.

„Ключови назначения в съдебната власт бяха договорени между управляващи и опозиция, които заедно прикриха отказа от правосъдие", каза Костов.

Мнозинството прие оскверняване на парламентарната трибуна, допълни той и изтъкна, че от нея вътрешният министър Цветан Цветанов обвини в убийство невинни лекари и това беше прието за правораздаване.

„Народното събрание не се противопостави достатъчно категорично на това, че решенията му, включително защитата на правителството, се вземаха не от политическо, а от напазарувано мнозинство от депутати. То законодателства в продължение на почти 4 години с този дълбок порок, нямащ ниои общо с парламентарната демокрация", заяви още Костов.

По думите му ГЕРБ са се провалили, защото са допуснали болезнено несправедливо разпределение на тежестите на кризата - „Те се стовариха върху незаетите младежи, върху пенсионерите, върху загубилите работата си и върху социално слабите. Само монополите и държавата увеличиха доходите си в условията на криза".

Иван Костов постави 3 основни задачи на служебното правителство: да реши политическата криза, да проведе честни избори и да изпълнява дисциплинирано бюджета, за да не създаде предпоставки за задълбочаване на кризата и да не произведе заплахи за стабилността на българския лев.
„Най-важно за България днес е да не допуснем повторение на политическата криза от преди 16 години", подчерта Костов.

Той изтъкна важността на предстоящите избори и заяви, че хората трябва да изберат решението на кризата, истинското лечение на държавата и обществото си, а не лъжите на възкръсналия комунизъм за народен съд и национализация.