Депутати от ГЕРБ, Атака, Синята коалиция и РЗС внесоха в деловодството на парламента декларация, с която настояват президентът незабавно да освободи от длъжност посланиците ни в Турция и САЩ Бранимир Младенов и Лъчезар Петков.

Вносителите декларират, че двамата посланици нямат нито качествата, нито моралното право да представляват България пред правителствата и гражданите на държавите, където са акредитирани.

„Проява на пълна безотговорност е допускането на изхвърляне на изборните книжа от страна на посланика в САЩ, което само по себе си е и демонстрация на липса на каквито и да било способности за осъществяване на преките му законови задължения", се казва в мотивите на декларацията.

Изтъкват се и установените от временната анкетна комисия нередности около изборите в Турция.

„Нарушенията са от такъв характер и мащаб, че в българското общество е дълбоко подронено доверието в достоверността на отчетените резултати за изборите за 41-ви парламент", се посочва в мотивите.

Искра Фидосова каза в кулоарите на парламента, че по въпроса за импийчмънта на президента е възложено на юристи и експерти от четирите парламентарни групи да подготвят общи мотиви, тъй като мотивите на Атака и Синята коалиция имат различия. След като бъдат готови общите мотиви ще може да започне подписка за импийчмънт на президента.

ГЕРБ ще подкрепи искането на ДСБ и „Атака" за отстраняване от длъжност на президента Георги Първанов. Като първа стъпка обаче Борисов предложи президентът Първанов да се извини.
                          Още...

Фидосова заяви категорично, че няма война между институциите. Тя подчерта, че управляващите искат диалог и съобщи, че от парламентарната група на ГЕРБ ще настояват президентът да ги информира по актуални въпроси.
„Не става въпрос за парламентарен контрол, най-малкото трябва да има диалог", подчерта Фидосова.

Припомняме, преди дни "Атака" обяви, че иска свалянето на президента Първанов от длъжност и започва процедура по импийчмънт. Основното искане на националистите е заради отказа на президента да отзове посланиците ни в САЩ и Турция.

За искане на импийчмънт на държавния глава се обявиха и от ДСБ. От там обясниха, че ще прибягнат към тази стъпка, ако се окаже, че има молба за помощ до Садам Хюсеин, подписана от тогавашния председател на БСП и настоящ президент Георги Първанов.

От СДС също заявиха, че ще подкрепят процедура за импийчмънт на държавния глава, при условие, че обвиненията срещу него не са лековати и имат достатъчно юридически основания.