Русия, Китай и Иран извършват все повече шпионски атаки срещу Германия, се казва в нов доклад на германското вътрешно разузнаване. Властите бият тревога и призовават към бдителност особено преди изборите за Бундестаг, посочва Дойче веле.

Малко преди срещата на върха на Г-20, която ще се проведе в края на седмицата в Хамбург, Федералната служба за защита на конституцията (BfV) упрекна някои от важните участници в срещата във все по-интензивен шпионаж в Германия. "Руската федерация, Народна република Китай и Ислямска република Иран са главните актьори в насочени срещу Германия шпионски дейности", се посочва в новия доклад на вътрешното разузнаване. В същата връзка се споменава и Турция. Докладът съдържа над 300 страници и ще бъде представен днес в Берлин - от вътрешния министър Томас де Мезиер и председателя на Федералната служба за защита на конституцията Ханс-Георг Маасен.

Внимание, опасни имейли!

На срещата на върха в Хамбург се очаква да пристигнат и руският президент Владимир Путин и китайският му колега Си Цзинпин. Впрочем, днес двамата провеждат разговори в Москва, след което Си Цзинпин ще отпътува за Берлин. В германската столица той ще бъде приет от канцлерката Ангела Меркел.

Русия и Китай неведнъж са били в основата на хакерски атаки, насочени срещу Германия, се казва в доклада на вътрешното разузнаване. "Продължителността и избраната цел" на атаките ясно показват, че са предприети опити за стратегически шпионаж срещу германските политици и германската администрация. Засегнати от хакерски атаки са най-вече външното министерство и неговите представителства в чужбина, както и министерствата на финансите и на икономиката. На прицел са били също канцлерската служба и представителства на Бундесвера.

Федералната служба за защита на конституцията предупреждава също така, че руски хакери могат да се опитат да повлияят на хода на парламентарните избори в Германия, извършвайки хакерски атаки срещу германски партии и политици. Става дума най-вече за шпиониране на имейли и поверителна информация. В резултат на това "жертвите по всяко време могат да очакват компрометиращи публикации срещу тях", пише вестник "Билд", позовавайки се на доклада.

Вътрешното разузнаване предупреждава и срещу подслушвания, извършвани от чуждестранни тайни служби в правителствения квартал в Берлин. "Поради удобното си положение обект на подслушване могат да станат и различни посолства, чиито сгради се намират в центъра на Берлин, както и други дипломатически представителства", става ясно от доклада. Предупреждава се също така, че подслушвани могат да бъдат всякакви телефонни и онлайн разговори.

Често хакерските атаки зачестяват във връзка с важни икономически и финансово-политически срещи, се сочи по-нататък в доклада. От него става още ясно, че за високопоставени лица и техните сътрудници съществува сериозен риск чрез отварянето на изпратени им фалшиви имейли да заразят с вируси компютърните системи на правителствено равнище.

Турция шпионира опозиционери

Турската тайна служба МИТ се опитва чрез различни официални турски представителства на Турция в Германия "да добие влияние върху турската общност и върху формирането на общественото мнение в Германия", се казва още в доклада. Основна задача на МИТ била да шпионира опозиционно настроени турци. На прицел е най-вече забранената в Турция и в Германия Кюрдска работническа партия (ПКК). Впрочем, турският президент също се очаква да пристигне в Хамбург за срещата на върха на Г-20. Отношенията с него са напрегнати, включително защото Германия забрани на Ердоган да говори на митинг пред свои сънародници в Хамбург.