"Задължително гласуване, скромни предизборни подаръци и затвор за агитация на чужд език". Това са само част от предложенията, които от Патриотичния фронт са „облекли" в законопроекти за промени в Изборния и в Наказателния кодекс.

Патриотите дадоха специална пресконференция в зала „Запад" на Народното събрание, за да представят идеите си, които обаче, ако бъдат одобрени от мнозинството депутати, биха означавали почти нов Изборен кодекс.

На първо място хората на Симеонов и Каракачанов настояват за въвеждане на задължително гласуване, което се извършва лично от избирателя. Като наказание избирател, който не е гласувал без уважителна причина, ще се санкционира.
Оправдание имат само българите с увреждания и възрастните хора над 80 години.

В идеята си за почти нов Изборен кодекс „патриотите" не са забравили и критиките си срещу агитацията на чужд език по време на предизборната кампания. Именно заради това от ПФ са внесли промени в Наказателния кодекс, с които се въвежда наказанието лишаване от свобода до три години и глоба от 10 до 20 хиляди за лицата, които агитират на различен от българския език.

На вратата на всяка избирателна секция да бъдат записани телефоните на районния прокурор, за да може гражданите да подават сигнали при нарушения, е друго желание на патриотите.

Важна промяна те са записали и по отношение на изборните секции в чужбина, като настояват в държавите, които не са членка на ЕС, гласуването да може да се извършва само в секции, организирани от дипломатическите ни представителства.
„Това ще ограничи стадното гласуване", убеден е съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

Сред другите предложения на фронта е и създаването на съвместен щаб между МВР и главния прокурор. Задачата на този щаб е да работи по време на цялата предизборна кампания и да реагира по най-бързия начин на всички сигнали за нарушения.
„Въвеждаме и т.нар „активна регистрация", а именно задължението всеки да се регистрира не по-късно от 35 дни преди изборите", разказа още Симеонов и обясни, че така ще се даде възможност да се изчистят т.нар „мъртви души" в избирателните списъци.
„Така създаваме и предпоставка за ограничаване на покупката и продажбата на гласове", убеден е „патриотът".

Интересно предложение на ПФ е и ограничаването на предизборните подаръци, които партиите ще могат да раздават на хората. Те ще настояват да се раздават само знаменца и агитационни материали с пазарна стойност до 2 лева. Симеонов разкри, че при предишни избори от ГЕРБ са раздавали подаръци на стойност 15 лева - шапки, дрехи, които са многократна употреба. „Това е определена форма на имотна облага", отсече Валери Симеонов.

„Трябва да сме големи идеалисти, за да смятаме, че с тези предложение ще постигнем оптималния резултат, но това ще бъде първата и сериозна крачка", убедено заяви Симеонов и отсече, че с увеличаване на санкциите афинитетът към този тип престъпления ще спадне.