От първия пленарен ден на есенната сесия ще бъде създаден нарочен публичен регистър на депутатските сътрудници. Това обяви в специално изявление за медиите председателят на парламента Цецка Цачева.

Тя поясни, че това е нейно предложение, до което е стигнала след „неприятния инцидент, когато лице с достъп до сградите в Народното събрание в качеството му на съветник на постоянна комисия бе уличен в престъпна дейност".
Цачева допълни, че се е съобразила с европейската практика и мнението на НПО-тата.

Припомняме, като част от акция „Килърите" беше задържан председателят на Българската федерация по сумо Петър Стоянов. Впоследствие стана ясно, че той е бил назначен за парламентарен секретар в комисията по образование.

Стана още ясно, че на председателски съвет днес ръководството на парламента е решило в регистрира на сътрудниците да се изписват техните имена, образователния ценз, специалността и сферите, в които ще консултират съответните депутати.

До края на тази сесия ще се ползват сегашните пропуски, издадени на сътрудниците, но от 1 септември в сградите на парламента ще влизат с пропуски, в които ще се съдържа повече информация, обясни Цачева.

Тя уточни, че в самите пропуски ще бъде записан образователния ценз и темите, по които сътрудниците ще консултират съответните депутати.