Подготвяният Закон за управлението на отпадъците в София нарушава Конституцията, защото Столичен общински съвет (СОС) има единствено право да определя размера на данъците и таксите.

С проекта на този закон се предлага да се премахне събирането на такса "битови отпадъци" и се създава нова държавна такса в тази посока.
Това е мнението на председателя на СОС Андрей Иванов, цитиран от БНР.

„Този проектозакон създава един сериозен правен хаос. Този закон вече го наричаме „Закон за изключване на София от ЕС", допълни Иванов.

Той припомни, че с договора за присъединяване към ЕС страната ни изрично е подписала ангажименти за изграждане на съоръжения за третиране на битови отпадъци, като изграждането експлоатация и финансирането от такса битови отпадъци е единствено и само задължение на общините.

Според него ако законът бъде приет, ще бъде „задраскана година и половина от работата на Столичния общински съвет, свързана със строежа за завод за битови отпадъци."

За строежа му общината очаква 50 000 евро от държавата.

"Ние ще направим всичко необходимо, за да се спре приемането на Закона за управление на отпадъците в София", категоричен бе Андрей Иванов.

Той обясни, че общината се мъчи да изгради изцяло общински завод за отпадъци, тъй като "не може да се рискува тази толкова важна дейност да бъде повод за изнудване на града в някакво бъдеще, обясни намеренията на общинските съветници. В коментар към казаното той допълни:

„Не мога да се отърся от усещането, че ще се повтори ситуацията с прекратяването на договорите с концесионерите по чистата в София.
Казано на шега - Има опасност „Новера" да строи бъдещия завод за обработка на отпадъци в столицата".