Първата жалба е подадена от партия ДСБ и е за сигнал във Варна.
В подадения сигнал се твърди, че общинският съветник Владимир Караджилов от „Коалиция за Варна" и застъпници от ДПС ограничават достъпа на гражданите до гласуване.

Жалби са постъпили и в  Районната избирателна комисия в Кърджали от партия ГЕРБ.

Първата жалба от ГЕРБ е за това, че в СОУ "Йордан Йовков" в Кърджали, където работят четири избирателни секции, е имало плакат с кандидат за евродепутат. След проверка е констатирано, че плакатът е от антиспин-кампанията и няма нищо общо с изборите на 20 май.

В другата разгледана жалба се твърди, че в избирателна секция в с. Миладиново представители на БСП и ДПС са били с отличителни партийни знаци.
Проверката е установила, че застъпници и наблюдатели на двете политически сили са имали на баджовете си обозначения, които не са в нарушения на закона, уточнява Величка Георгиева.

СДС Бургас алармират, че в три секции в селата Черница /32 секция/ и Лозарево /19 и 20 секция/ , които са със смесено население, липсват съответно 122, 130 и 100 бр. бюлетини на ДПС.
Този факт е показателен за това, че ДПС предварително раздават бюлетините си, за да улесни по- неграмотните избиратели. 
Втората жалба е сигнал за нарушение в секция 29 в детска градина Калина Малина в Айтос.
По сигнал на общинският лидер на СДС Петър Янев пред учебното заведение масово се раздават бюлетини на ДПС на стоящите отпред роми.
Третата жалба е за извършване на явна агитация в училище „Христо Ботев" в „Комлука".
Там пак емисари на ДПС стоят пред школото с шапки и тениски ДПС и обозначени на тях номер на бюлетината.

От ГЕРБ съобщават, че представители на НДСВ се явяват в или пред помещенията за гласуване, като са снабдени със списъци на отделни граждани.
По същите списъци, те проследяват по най-различен начин кои от лицата по тези списъци са упражнили правото си на глас.
В 21-ва секция в гр. Видин в ОУ "Отец Паисий" дори е помолен председателят на СИК да съобщава имената на явилите се за гласуване избиратели, тъй като представителят на НДСВ, който извършва справката, не е познавал хората и не е знаел имената им.
В Избирателна секция 072 намираща се в гр. София район „Слатина" кв. Хр. Ботев, 94 Основно училище, в стаята за гласуване има поставени по пет броя изборни бюлетини за всяка една партия, коалиция и независим кандидат.
С така определената минимална бройка бюлетини е опорочен тайният вот на избирателя, тъй като след проведено гласуване е видно за кого е гласувал всеки един избирател.
От ГЕРБ алармират още, че представител на НДСВ е раздавал разхладителната напитка VOTE в Курило в началото на изборния ден.
Въпреки хладния дъждовен ден, ползваната от предизборната кампания на НДСВ рекламна напитка е раздавана около 8.00 ч. на дошлите да гласуват във всички секции от 013 до 020 в квартал Курило на град Нови Искър.

Според наблюдатели на СДС София пред 44 СОУ и 143 СОУ в район Подуяне, където са разположени изборни секции, тази сутрин е засечен автомобил със символите на политическа партия Атака - надписи и знамена.
Хората в автомобила обикалят секциите в района и агитират.