Задавате ми много жълт въпрос. С тази критика започна отговора си културният министър Вежди Рашидов на въпроса на Слави Бинев за ремонта на античния комплекс Сердика.

Министерство на културата прави проекти, за да усвои европейски средства, за да привлича центърът на София туристи, обясни Рашидов.

Стриктно изпълняваме приет проект и никакви аранжименти не се правят по този проект, каза министърът. Рашидов показа снимки и на Колизеума и настоя Слави Бинев да попита италианците какви престъпления спрямо културата си те правят.

Той гарантира, че изграждането на древна Сердика се прави по високи стандарти. Министърът смята, че всички критики ще спрат като се види готовият обект.

Критики имало и при ремонта на паметника на Цар Освободител.

По-добре ли беше Конят да падне върху някой от любимите ни протестъри, ядоса се Рашидов. Спокойно да протестират, Конят няма да падне, посъветва той гражданското общество.
Ларгото ще бъде един прекрасен обект, увери Рашидов. Къде бяхте, когато беше един жаборняк, попита министърът.

Вашето министерство не подходи сериозно към историческите ни ценности, критикува го от своя страна Слави Бинев. Той атакува и бутафорното надграждане на руините.

Не бих искал да допусна, че ще загубим европейски средства, отново отговори културният министър. Центърът на София от жабурняка, който никой не го забеляза, ще има прекрасен център, изтъкна Рашидов.

Той атакува предишния кабинет, който направил „Перник от пластмаса”. Това нямаше да го допусна, обяви министърът.

Въпрос за унищожаването на културното ни наследство постави и Борислав Иглев, а именно за събарянето на затвора в Хасково, който се оказа историческа ценност. Бившият затвор е сграда на над 100 години и е паметник на културата, изтъкна депутатът. Според бившия кмет на Хасково сградата се самосрутила, а багерите само разчистили терена.

Депутатът настоя сградата да се възстанови в оригиналния й вид. Прокуратурата, по думите на Иглев, е започнала проверка. Затова и той поиска обяснение какво ще направи МК по темата.

Вежди Рашидов сподели, че той е ангажиран с въпроса, защото е роден в Димитровград и е расъл в Хасково. По думите му заповедта е директно от кмета тогава Георги Иванов.

Министърът се пошегува с думите на Иванов, че не знаел, че затворът е историческа ценност. Той дали е знаел, че е кмет, за да си кмет, трябва да знаеш, че си кмет, попита Вежди Рашидов.

Вече са предприети мерки от страна на ведомството и затворът ще бъде възстановен. Изчаква се обаче приключване на съдебното производство.