1320 лица, от които 106 са били обявени за национално издирване, е заловила „Жандармерията" през изминалата година. Това показва отчетът на службата, представен на пресконференция днес.

Жандармеристи са участвали в охраната на 350 масови прояви - 56 протестни шествия и митинги, 80 футболни срещи, 20 официални посещения на чуждестранни делегации, пет автомобилни ралита и един мотокрос.

Намалява и броят на наказанията в службата, като през 2007 г. са наказани 87 служители, трима са уволнени. За сравнение бяха посочени цифрите от 2006 г., когато броят на наказаните е бил 106. Наградени са били 663 служители.

Министър Румен Петков, който участва в пресконференцията, посочи, че жандармерията вече шеста година много активно участва и в охраната на горския фонд.

Правомощията на жандармерията трябва да бъдат увеличени, беше посочено от ръководството. 

Предложения за промяна на нормативната уредба трябва да бъдат направени в срок от 10 дни от страна на главен комисар Живко Живков и на главния секретар на МВР генерал Валентин Петров. Това е възложено от министър Румен Петков, който ще очаква предложенията.