Участието на американски компаниив български енергийни проекти е била основната тема на срещата във Вашингтон на външния ни министър Румяна Желева с държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън, съобщи БНР.

Министър Желева е разговаряла с Хилъри Клинтън за възможностите американски компании да участват в изграждането на новата АЕЦ "Белене", както и за развитието на газопровода „Набуко".

Министър Желева е повдигнала и въпроса за падането на визите за българските граждани.

Срещата на външния ни министър с американския държавен секретар е в рамките на работното посещение на Желева в САЩ, което започна вчера със среща с българската общност във Вашингтон.

В съвместната си пресконференция след срещата, Хилъри Клинтън е отбелязала със задоволство добрите двустранни отношения и сътрудничество в много сфери 20 години след падането на Желязната завеса и желанието на новото правителство на България да се бори с корупцията и организираната престъпност.

Въпреки личната си подкрепаза падането на визите за български граждани, Клинтън признава, че "няма лесен или труден път това да се случи", а има утвърдени правила за всички държави.

По отношение на енергийния сектор, държавният секретар съобщи, че специалният пратеник на президента Обама по енергийните въпроси за Евразия Ричард Морнингстар ще направи скоро посещение в България.

Министър Румяна Желева е потвърдила желаниетона новото българско правителство да сътрудничи активно с ЕС и САЩ, както и да изпълни ангажиментите си в Афганистан.