Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин взе участие в 8-та Евро-средиземноморска конференция на министрите на външните работи във Финландия.

На форума в Тампере е взето решение за провеждане на ежегодни срещи на външните министри от Евромед.

Министрите са обсъдили и план за работа на Евро-средиземноморската конференция за следващата година, съобщиха от пресцентъра на външно министерство. В плана са отразени областите на бъдещо сътрудничество между страните, участнички в Евромед в десет тематични области: политически въпроси, икономическо развитие, диалог между различните религии и култури, въпроси на имиграцията и други.

Външните министри са решили още до 2010 г. да бъде създадена зона за свободна търговия в рамките на Евромед.

На 27 ноември министър Калфин е участвал на закрита вечеря, на която са присъствали външният министър на Израел Ципи Ливни и бившият външен министър на Палестинската автономна власт Набил Шаас в качеството си на представител на президента на Палестинската автономия Махмуд Абас.

По време на тази среща външните министри са декларирали желанието общността да поеме водещата роля в близкоизточния мирен процес.

В рамките на конференцията министър Калфин е провел двустранни срещи с турския външен министър Абдуллах Гюл и с колегите си от страните от Мегреба.

На срещата бяха представени 41 държави и четири международни организации.