24 часа

Ако Борисов беше с лабилна психика, нямаше да плаща 35 000 лв. по делото срещу Волен

Гражданинът Бойко Борисов ще трябва да плати 35 хил. лв. разноски по делото за клевета, което той спечели срещу депутата Волен Сидеров.

Иначе лидерът на “Атака” е осъден за 3000 лева за твърденията си пред столичен вестник, че премиерът покровителствал канал за трафик на наркотици, проститутки и контрабанда.

 „Стандарт”

Спестовни сметки с отрицателна лихва

Спестовните сметки на редица банки реално носят отрицателна доходност, показа проверка на "Стандарт" на предлаганите условия. Като това се дължи на таксите за обслужване на сметките и ниските лихви.

Например годишната такса за обслужване на спестовна сметка в една от банките в страната е 18 лв., ако клиентът не получава по сметка в банката заплатата си или друг регулярен ежемесечен превод. А годишната лихва по сметката е 0,10%, ако клиентът не получава в банката заплатата си. Оказва се, че ако човек има по сметката си 1000 лв., ще трябва да плати такса от 18 лв., и да получи лихва от 1 лв. Това е отрицателна доходност от минус 1,7%.

Има и банки, в които спестовните сметки са без такса за обслужване. В този случай колкото и малка да е лихвата, тя носи положителен доход.

 „Монитор”       

Удари ни летен грип

Удари ни летен грип. Той се изразява със стомашни болки и диария, както и с типичните втрисания и висока температура като при класическата инфлуенца, предупредиха вирусолози.

За повишена заболеваемост съобщават и от Националния център за заразни и паразитни болести. От Столичната регионална инспекция пък уточниха, че само за пет дни са регистрирани 281 случая на заболели.

„Сега”

17% от колите се движат без "Гражданска отговорност"

Над 16-17% от автомобилите в България се движат без задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Това съобщи вчера пред в. "Сега" Борислав Михайлов, изпълнителен директор на Гаранционния фонд, в който всички застрахователи събират отчисления за покриване на щетите, нанесени от шофьори без такава полица.

„Дума”

Над 15% е спаднал износът износа извън ЕС

С над 15% е спаднал износът на България към страните извън Европейския съюз, стана ясно от данните на НСИ. Намалението е на годишна база - периодът януари-май тази година спрямо същите месеци на 2015 г. Особено тежки са били месеците март и април, когато експортът е намалял съответно с 23% и 27%. Само за май експортът е намалял с 21%.

Експортът към Турция се свива за първите пет месеца с 14,3%. Наполовина по-слаб e експортът към Украйна. Намаление с около 21% има към Русия. С 26% намалява и износът за Китай. Най-много се е свил и износът към Иран - със 72%. Сериозни пазари България е загубила и в Сингапур, където спадът е с 68%.

Стоките, при които е отчетен най-голям спад в износа, са цигарите и напитките. Намалението е с близо 40%.

„Капитал дейли”

Как траките и персите си поговориха за газ, атомни централи и транспортни коридори

25% от доказаните запаси на газ, 9% от доказаните запаси на петрол и между другото напреднал в планирането си ядрен проект - това е комбинация, която прави Иран идеална за визити от правителството на Бойко Борисов. По време на нея могат да се обсъждат както търсенето на разрешение с поръчаното от НЕК оборудване за АЕЦ "Белене", така и любимият газов хъб на премиера - нещо което той естествено не пропусна по време на официалната си визита в Техеран на 11 и 12 юли. Заедно с Борисов в Иран са близо половината министри от кабинета – на външните работи, енергетиката, финансите, транспорта, земеделието, зам.министър-председателя. Единственият липсващ, който също можеше допълнително да спомогне за подобряване на отношенията с Иран, беше министърът на културата Вежди Рашидов. Затова на самия Бойко Борисов му се наложи да влезе и в друга своя любима тема: "в сферата на туризма знаете и древните траки, и древните перси..."