24 часа

28 суперкамери засичат коли, номера, радарите на шофьорите не ги усещат

28 суперкамери, които снимат по трима нарушители едновременно, започват да контролират движението по пътищата.

МВР закупи мощните устройства през 2017 г. за 1,3 млн. лв. Камерите вече са разпределени по областните дирекции в страната, а униформените са обучени за работа с тях. Те се пренасят в куфар и се слагат край пътя. Засичат нарушители до 600 метра.

Труд

Георги Първанов: Едно разследване на сделката с ЧЕЗ

Георги Първанов коментира темата за продажбата на ЧЕЗ. Според него това, което се говори за сделката, е съмнително и несериозно и едно разследване би дало повече информация.

Първанов смята, че оставката на министъра е закономерна, но Теменужка Петкова е просто "бушон".

Монитор

Стотарка на ден за търговец на мартеници

По 100 лева на ден средно изкарват продавачите на мартеници в София, разказаха пред "Монитор" търговци. Те се оплакаха, че алъш-веришът върви все по-трудно през последните няколко години, след като масово в търговските вериги вече се продават мартеници. "На всяка каса има разнообразие от китайска стока, не са толкова красиви като ръчно изработените - изплетени и нагласени от нас, но пък са по-евтини", разказа Илияна Спасова. Тя от години е в този бизнес и познава тънкостите му.

Стандарт

И електромобилите са коз за втора АЕЦ

"Бездействието за изграждането на АЕЦ "Белене" е престъпление. Народното събрание трябва да гласува отпадането на мораториума и това е много по-важен въпрос от Народния съд. Трябва лидерство, воля и характер за взимането на управленско решение". Това заяви президентът Георги Първанов (2002-2012) на дискусията "АЕЦ Белене - ключ към сигурността и развитието на България". Политическата формация АБВ покани енергийни експерти, които показаха различни модели на изграждане на втората атомна централа.

Сега

Разходите на НОИ за болнични надхвърлиха половин млрд. лв.

Разходите за болнични само на Националния осигурителен институт, който плаща след третия ден, вече надхвърлят половин млрд. лв., показва предварителният отчет за изпълнението на бюджета на държавното обществено осигуряване за м.г. Сумата се е увеличила с още 12% и през 2017 г. вече е 508.8 млн. лв. Броят на платените обезщетения за временна неработоспособност е 3.161 млн. към края на декември, с над 305 хил. повече спрямо 2016 г. Само преди няколко години броят на болничните листове беше под 2 млн.

Капитал дейли

София и автомобилите: когато няма мърдане

Всяка сутрин по-раннобудните обитатели на един от блоковете в жк "Дружба" в София играят особена сутрешна гимнастика. Колите на паркинга отпред са подредени в три редици, като тези по средата са освободени от скорост и винаги има поне едно свободно място. За да излезе някой от спрелите отстрани, трябва да избута тези по средата напред, или назад, така че да си освободи място. Този абсурден танц се играе и на други места в София и заедно със счупените чистачки и спуканите гуми е много видима илюстрация на един все по-сериозен проблем - градът се задръсти от коли. И по всичко личи, че това е само началото - автомобилите ще стават повече, защото политиката на държавата е да насърчава ползването им.