Хитрино. 

"Труд":

40 експертизи трябват за Хитрино

Над 40 експертизи и над 30 вещи лица ще трябват на разследващите органи, за да се докаже какво е довело до трагедията в Хитрино. Това прогнозира пред "Труд" бившият следовател от Националната следствена служба Георги Илиев.

"Предстои назначаването на много експертизи, много разпити, а нашият наказателен процес е усложнен. Ние по-рано от 6 месеца няма да разберем какви са причините за този тежък инцидент. Разследващите органи трябва да назначат най-малко 40 експертизи, трябва да намерят най-малко 30 вещи лица. Едните трябва да са експерти в областта на противопожарното дело, другите в областта на движението на влаковете, трети в областта на изправността на железопътния състав.

 

Правителство. 

"Монитор":

Тръгнаха совалки за нов кабинет

Совалки за нов кабинет с мандата на РБ тръгнаха днес, след като премиерът в оставка Бойко Борисов заяви от Брюксел готовност за намиране на такава формула с цел промени в Изборния кодекс. "Дължим им този разговор заради досегашното партньорство и успешната работа в много направления, както и заради възможни бъдещи коалиции", обяви ден по-рано Борисов, но категорично настоя удължаването на живота на това НС да бъде с цел въвеждане на 100% мажоритарна система, както поиска народът в референдума.

Първоначално бе обявено, че официалната среща между ГЕРБ и РБ ще бъде едва в понеделник, но още вчера преговорите стартираха на различни нива. По неофициална информация първо при Борисов в МС са отишли лидерите на ПФ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов. След това, отново без заявка, се проведе и среща в кабинета на парламентарната шефка Цецка Цачева в по-разширен формат. 

 

Акция. 

"Дума":

Прокуратурата и ДАНС влязоха във Външно

 

Прокуратурата и ДАНС разследват външното министерство по сигнал за корупционна схема, подаден на 24 ноември от депутата от БСП Кристиан Вигенин. Досъдебното производство е срещу длъжностни лица от МВнР за престъпление по служба, от което са могли да настъпят немаловажни вредни последици.

Далаверата е за покупка на телефонни централи от българските посолства в чужбина. Вигенин обясни, че без обществена поръчка те е трябвало да купят една и съща скъпа техника от "Балкантел" ООД, но на различни цени. Има надценка и на труда за инсталирането на оборудването, подозира той.

Зам.-министърът Христо Ангеличин спешно пристигна в НС, за да дава обяснения. В нервен изблик той се впусна да обижда, а езикът му бе далеч от дипломатическия.

 

Турист. 

"Сега":

Издирваният турист се появи жив и здрав в хижа "Васил Левски"

Изчезналият в Стара планина турист Тодор Владимиров се появи. Това съобщи за Агенция "Фокус" дежурният служител в ПСС. 40-годишният мъж сам се е появил в хижа "Васил Левски" жив и здрав. ПСС прекратява акцията по издирването му.

ПСС три дни провеждаше акция за издирването на изчезналия турист. Днес в издирването се включи и отряд от Пловдив. Общият брой на планинските спасители и рейнджърите, които издирваха мъжа, е около 28 души.

По първоначални данни мъжът не се е прибрал вече пети ден. Бил е в района над хижа "Васил Левски", на връх Жълтец. Сигналът към ПСС е подаден на 13 декември в 14.10 часа. Снощи бТВ цитира ФБ профила на мъжа, в който той написал, че дълго време е подготвял екстремното излизане в планината. Чакал да навали повече сняг и температурата да падне под минус 10, "защото няма нищо екстремно, ако няма риск за живота".

Тодор Владимиров заяви пред бТВ, че не е знаел, че са го търсил и се извини за безпокойството, което е създал.

 

Съкращения. 

"24 Часа":

Съкращават 420 работници в рудник "Бабино"

От седмица миньорите от рудник "Бабино" на Мини "Бобов дол" получават предизвестия за съкращение. От началото на 2017 година ще бъдат съкратени 420 работници. Около 50 от тях ще бъдат пенсионирани. Бюрото по труда в Дупница е уведомено за масовото съкращение. "Съкращенията в "Бабино" са заради невъзможност да се изпълняват нормите за добив на въглища - обясни пред БНР Йорданка Германова, регионален координатор на КТ "Подкрепа"-Дупница. - Тези, на които им предстои пенсиониране, естествено се прави, защото те доста дълго време чакаха това съкращение, за да могат да си подадат документите за пенсия. При тези, които са в работоспособна възраст, мненията са разделени, тези, които искат да работят, на тях са предложени работни места в рудник "Бобов Дол" и в други предприятия. Има и една част, които въобще не желаят да продължат трудовия си стаж и опит там".