„24 часа

Българите ще похарчат 1,7 млрд. лв. за Коледа

Около 1,7 млрд. лв. ще струват Коледа и Нова година на българите. 500 млн. лв. са изхарчени от началото на декември за подаръци, резервации на почивки и купуване на хранителни продукти за посрещане на Коледа и Нова година. Очакват се още 1 млрд. лв., или по 100 млн. дневно да бъдат отделени за празничното пазаруване между 21 и 31 декември, показват изчисления на “24 часа” на база данни за парите в обращение у нас. Пуснатите от БНБ банкноти и монети в момента са за около 12,4 млрд. лв. За сравнение в края на ноември парите в обращение са били 11,9 млрд. лв., или с половин милиард по-малко.

Повечето търговци прогнозират, че оборотите за празниците ще са приблизително като миналогодишните.

. „Труд”

Убили студент, защото го сбъркали с гей

Александър Георгиев (25 г.) и Радослав Кирчев (24 г.), които били част от наказателната бригада за “чистене на Борисовата градина от гейове”, зверски удушили студента по медицина Михаил Стоянов през 2008 г., понеже им заприличал на хомосексуалист. Това става ясно от мотивите към осъдителната присъда на Георгиев и Кирчев, прочетена през юни т.г. от Софийския градски съд.

„Стандарт”

Холандец печели от билки край пътя за Гърция

Светъл мъж с необичайно за района облекло тропа с дървеното си сабо по калдъръма на гоцеделчевското село Делчево. На развален български се поздравява с местните, спира се да поприказва с някои от тях. После продължава към дома си в подножието на Пирин планина. Това е холандският предприемач Вилям Ван ден Берг. Носи традиционна носия само на празниците. Но напоследък няма време да празнува - дори съботите и неделите, през които е у нас, са делнични дни за него. Защото повече от година се занимава сериозно със земеделие. Вече е инвестирал над 1 милион лева. Влага средства в земделския бранш, защото е убеден, че в развитието му е бъдещето на страната ни. Твърди, че държавата не прави максималното за развитието на селското ни стопанство. Но той е намерил ниша и е решил да се възползва. Вече е собственик на над 230 декара земеделска земя, която купил от частни стопани край хаджидимовското село Копривлен.

 „Монитор”       

Тръгнахме на бензинов туризъм в Македония

Заради ниските цени на горивата в Македония, българите в пограничните райони тръгнаха на „бензинов туризъм”, за да напълнят резервоара при съседите. Причината е, че в бензиностанциите на една и съща верига от двете страни на границата   цените се разминават значително.  Литър дизел у нас е малко над 2 лева, а при съседите - около 1.50. Пътят от София до Скопие е 240 километра, а при среден разход на гориво за това разстояние са необходими 15 литра дизел, Ако заредим на тръгване от София, това ще ни струва около 30 лева. Ако купим същото количество в Скопие - цената е 22 лева, съобщи Нова тв. Колкото повече дизел се зареди в резервоара, толкова повече се спестява. Това обяснява защо много шофьори в районите в близост до границата прескачат към съседите в търсене на по-изгодните цени. Хората от Гюешево и Кюстендил често прескачат до бензиностанциите в Крива паланка и Куманово. Въпреки рекордно евтиния петрол, цените на бензина и дизела у нас на практика не са се променяли през последната седмица и се движат в рамките на 2- 2,06 лв. за литър, показа проверка на „Монитор”. Според експерти обаче бензинът може да поевтинее до 1,80 лв. за литър през януари. Междувременно петролът се обезцени рекордно и удари 11-годишно дъно, като цената на лекия суров падна по $35, а на сорта „Брент” - под 37 долара за барел в края на миналата седмица. Междувременно от щатската инвестиционна банка Goldman Sachs отново започнаха да говорят за ценови нива при суровината от 20 долара за барел.

 „Сега”

Първи ще се плащат най-старите задължения към общината

От 2016 г. гражданите с просрочени задължения към общините ще трябва да покрият първо тях, за да могат да платят и редовните си вноски за местни данъци и такси. Те няма да могат да избират какво да платят при наличие на старо задължение, какъвто е редът и за плащане на националните данъци и осигуровките. Това следва от приети без шум промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Очаква се текстовете да доведат до повишаване на събираемостта на данъци и такси, която в отделни общини е на критично ниски нива.

Промяната в ДОПК е прокарана на второ четене по предложение на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова. На заседание на бюджетната комисия Стоянова каза само, че това е искане на сдружението на общините, но дебат нямаше. Дискусии липсваха и в пленарната зала. От одобрените текстове става ясно, че при местните данъци и такси ще се спазва принципът за покриване на най-старото задължение от същия вид.

 „Дума”

Чужди дипломати пак дават наставления за реформи

Ще има критики в доклада на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието основно по отношение на борбата с корупцията по високите етажи на властта. Това прогнозира посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс. Европа щяла да наблюдава внимателно дали ще бъде гласуван и в какви срокове антикорупционният закон на Меглена Кунева. Според Хопкинс промените в Конституцията и новата структура на съдебната власт макар и важни, били недостатъчни. Държавите от Европейския съюз очакват още стъпки за съдебната реформа, заяви посланичката.

„Капитал дейли”

Трудът поскъпва рязко заради намеса на държавата

Трудът в България поскъпва с рекордно за Европа ниво - със 7.4%. Зад скока обаче стои административно повишение на минималната заплата и осигурителния доход, а не съществен ръст в икономиката или съживяване на пазара на труда. Подобряване на двата показателя има, но с малко, а предстоящото след дни ново увеличение на минималната заплата и рекорден ръст на осигурителните прагове, може да го прекъсне бързо.

Увеличените от държавата разходи за труд се отразяват пряко на работодателите. Изследване на ИПИ от тази година показа, че всеки ръст на минималната заплата със 100 лв. води до съкращаването на между 5% и 16% от работните места.

„Новинар”

Магическите билки на баба са хит за Бъдни вечер

Магическите билки, познати на бабите лечителки, станаха хит на Коледния фермерски пазар, който се проведе в неделя пред катедралния храм "Св. Александър Невски" в София.

Посетителите на празничния базар побързаха да се снабдят с лековити растения за Бъдни вечер. Сред чудотворните илачи се открояваха тинктури за деца, които засилват имунитета и предпазват от вируси, бактерии и други причинители на различни видове заболявания.