24 часа

Бърза оставка след мониторинга над "Зелена карта"

Председателят на българското бюро "Зелена карта" Орлин Пенев подаде оставка часове след като стана ясно, че Брюксел е наложил мониторинг над бюрото. Като причина за затегнатия контрол са посочени проблеми с изплащането на щети при катастрофи в чужбина с участието на автомобили, застраховани у нас.

Неофициална информация насочи подозренията към "Лев Инс" и "Даллбогг "Живот и здраве". Труд

Токът за бита ще поскъпне с 10-15 на сто

Цената на тока за бита ще нарасне с между 10% и 15% от 1 юли следващата година, прогнозира пред "Труд" енергийният експерт Атанас Тасев. Причината за това е рязкото покачване на международния пазар на цените на квотите за въглероден диоксид, които трябва да купуват ТЕЦ-овете в България за да работят. Цените на въглеродните емисии достигнаха 25 евро на тон. За покупка на квотите за емисии въглероден диоксид само за държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" през 2016 г. бяха платени 70 млн. лв., припомни Тасев. През миналата година бяха платени 260 млн. лв., а през тази - 460 млн. лв. Към тази сума трябва да се добавят средствата за емисиите на двете американски централи в комплекса "Марица Изток". Оказва се всички ние ще трябва да плащаме почти 1 млрд. лв. всяка година, заяви Атанас Тасев. Ако квоти не бъдат закупени, ТЕЦ-овете нямат право да работят. Ако продължат да работят без квоти, има предвидени сериозни глоби от 100 евро на тон. А българската електроенергийна система не би могла да издържи без мощностите на въглищните централи.

Монитор

Съдят по двама на ден за фиктивни бракове

По двама души на ден са съдени за фиктивни бракове у нас. Обвиненията на прокуратурата са за търговията с българско гражданство, при която нашенки се омъжват за чужденци, за да им осигурят европейски паспорт срещу пари или да се докопаят до наследство. Това показва статистиката на НСИ и на правосъдното министерство, предоставена за "Монитор". Според данните точно 699 души са получили присъди за изминалата година заради това, че са сключвали фиктивни бракове.

Стандарт

Семейство Баневи остават в ареста

Николай и Евгения Баневи остават окончателно в ареста. Това реши Апелативният специализиран съд. По делото беше внесен нов, 123-и том срещу тях. Заради това началото на делото срещу тях беше отложено. Не е ясно какви са новите доказателства. Тепърва с тях ще се запознават и семейството бизнесмени.

Въпреки разрешението на Баневи да бъдат снимани и желанието им да говорят с медиите, на "Съдебна охрана" беше разпоредено да извадят камерите от залата.

Сега

КПКОНПИ прави две проверки на Владислав Горанов

Комисията за борба с корупцията и конфискация на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) извършва две проверки на финансовия министър Владислав Горанов - за корупция и конфликт на интереси, съобщи председателят на комисията Пламен Георгиев пред БНТ.

"Едната проверка, за корупционно престъпление, е възложена от прокуратурата. Има и успоредна проверка във връзка с преценка за конфликт на интереси с оглед медийни публикации - до три месеца комисията ще излезе с решение", обясни той.

Председателят на КПКОНПИ коментира и делото срещу Евгения и Николай Баневи, като заяви, че комисията работи по казуса и проверява семейството за незаконно придобито имущество във връзка с уведомление от прокуратурата.

Капитал дейли

Как Правителствена болница ще стане детска

В момента, ако едно дете в София има счупване или е глътнало монета, то трябва да отиде в "Пирогов", ако проблемите са сърдечни - в Националната кардиологична болница, ако има онкологично заболяване - в ИСУЛ, при диабет, артрит, проблеми с бъбреците или заболяване на нервната система - в специализираната болница по детски болести, за белодробни заболявания - в "Александровска". Още по-сложно е при пациентите в кърмаческа възраст и неонатологиите. Списъкът на местата, където би могло да бъде прието едно дете в столицата, включва 17 клиники. И нито една, в която да може едновременно да бъде следено от всички възможни специалисти в педиатричната област.

Дума

Разрешиха окончателно тайните арести до 48 часа

Възможността за арест до 48 часа без уведомяване на близките окончателно бе узаконена. Депутатите приеха на второ четене промените в Наказателния кодекс, с които се разрешава незабавното уведомяване на семейството и работодателите на арестуванитя да подлежи на отлагане с 48 часа. Припомняме, че от БСП се възпротивиха на промените и предложиха този текст да отпадне между първо и второ четене в пленарна зала. Днес обаче текстовете бяха гласувани окончателно.