Участието на премиера Борисов в срещата на върха между ЕС и Арабската лига е сред водещите теми на вестниците в понеделник.

"Държавите от Арабската лига са важен партньор. Работих много за тази среща. Европейският съвет е тук сега, защото независимо от противоположните мнения и отношения в този край на света, държавите тук са много важен партньор." Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на първата среща на върха между държавите-членки на Европейския съюз и държавите-членки на Лигата на арабските държави. Тя се провежда в конгресния център на египетския град Шарм Ел-Шейх. Форумът започна при засилени мерки за сигурност..." - в. "Труд".

"Когато се прегръщаш с президента на Египет, трябва да имаш също толкова гарантирани отношения и с президента на Турция". Това заяви премиерът Бойко Борисов, който пристигна в Шарм Ел-Шейх за участие в Първата среща на високо равнище между държавните и правителствените ръководители на ЕС и Лигата на арабските държави (ЛАД). "Успях да изградя такива отношения, че с противници като Турция и Египет да сме еднакво добре, както и с противници като САЩ и Русия, Косово и Сърбия", подчерта Борисов. "Аз работих много за тази среща. Египет е важен партньор. Успял съм да изградя такива отношения", каза премиерът Бойко Борисов непосредствено преди срещата си с президента на Египет Абдел Фатах ал-Сиси . "Ние сме добри приятели от много години. В ООН се видяхме, поддържаме телефонен контакт и в края на краищата това е едно признание и за него да дойде целият Европейски съвет тук", добави Борисов по адрес на египетския президент. На въпрос за отношенията на страната ни със Саудитска Арабия, министър-председателят заяви, че се работи по много инвеститорски теми. Специално акцентира върху енергийната сфера, където има проявен интерес от тяхната държавна енергийна компания към газовия хъб на наша територия. Според Борисов Саудитска Арабия може да бъде бъдещ голям инвеститор в България. По думите му това е една голяма държава, с която имаме изключително добри отношения. "Кралят (бел. ред. на Саудитска Арабия) ми е пратил писмо, но не съм имал време да го прочета. Ще го прегледам тук", каза Борисов. Форумът в Египет цели да подчертае необходимостта от засилени стратегически отношения между ЕС и арабския свят, както и да определи насоки за справяне с глобалните предизвикателства. Лидерите ще обсъдят общите усилия за решаване на регионални въпроси от взаимен интерес, като във фокуса на разговорите в Шарм Ел-Шейх ще бъдат поставени теми, свързани с търговията и инвестициите, миграцията, сигурността и ситуацията в региона." - в. "Стандарт".

"Премиерът Бойко Борисов заяви, че в арбаския регион е много по-добре да се говори с лидерите на държавите, защото от тях зависи дали би могла да тръгне емигрантска вълна. Той даде кратък коментар пред журналисти преди началото на първата среща на върха на Европейския съюз и Арабската лига в египетския курорт Шарм ел Шейх. Събитието ще събере на едно място ръководителите на Европейската комисия и Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск, премиерите на Великобритания, Германия и Италия - Тереза Мей, Ангела Меркел и Джузепе Конте - и други. Според Борисов Саудитска Арабия може да бъде бъдещ голям инвеститор в България. По думите му това е една голяма държава, с която имаме изключително добри отношения. "Кралят (бел. ред. на Саудитска Арабия) ми е пратил писмо, но не съм имал време да го прочета. Ще го прегледам тук", каза Борисов. Той добави, че Саудитска Арабия проявява интерес за инвестиране в газопреносната инфраструктура на България и по-точно за строителството на тръбопровода за газовия хъб "Балкан". Той обясни, че политиката му е да поддържа баланс между спорещи страни и даде пример с Русия и САЩ, както и с Косово и Сърбия. "Моето отношения с тези хора са такива, че да не излагам на риск България в едната или другата посока. Както се прегръщам с президента на Египет, така трябва и с този на Турция", каза още премиерът." - в. "Дневник".

Казусът с Емилиян Гебрев продължава да е във фокуса на всекидневниците.

"Камери са уловили руснака Федотов - наел пpез 2015 г. cтая в xотела, където бил офиcът на Емилиян Гебpев. Русия започнала масирано да заличава следите на агента, който през 2018 г. е засечен при отравянето с препарата "Новичок" в Англия на бившия офицер от руското разузнаване и британски шпионин Сергей Скрипал, пише изданието "Белингкат". Стая номер 305 в cофийcкия xотел "Opбит" е била наета през 2015 г. от агента на ГРУ, известен под псевдонима Сергей Федотов. Камери са заснели руснака и в автомобил на паркинга пред хотела, в който е офисът на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Това е установило съвместното разследване на българските и английските служби..." - в. "24 часа".

"Моето очакване е тази или следващата седмица в публичното пространство да се появят нови имена на руски граждани, които са присъствали в България. Разследващите във Великобритания, които сериозно се грижат по този въпрос, са установили, че има поне още едно лице, което идвало в България две седмици преди да бъде отровен Гебрев. Това съвпада с взривовете в заводите в Сопот. През март и април 2015 година в Сопот има два пъти мощни производствени аварии - два взрива. Това съвпада с пребиването на това лице. Сопотската площадка е изцяло държавна собственост. Очевидно има много обстоятелства и факти, които навеждат на мисълта, че представители или хора, свързани по някакъв начин с Русия, участват в едни дейности в България, които са насочени против българската оръжейна индустрия." Това каза днес в предаването "Неделя 150" на БНР бившият военен министър Бойко Ноев, който е един от свидетелите по делото за отравянето на бизнесмена. "Според българските закони собственикът върху едно АД е този, който държи акциите и който е вписан в книгата на акционерите. По тези параметри собственикът (на "Дунарит") е Емилиян Гебрев. Това е! Покушението не е само срещу Гебрев, а срещу сина му и икономическия му директор, което може да се счита за опит за масово убийство. Ясно е досега, че това не е случайно. Ясно е, че и в случая при Гебрев, и в случая във Великобритания участват едни и същи лица. Ясно е, че отровата, която е била използвана, е от едно семейство", коментира още Ноев. "Има един стар спор между България и Русия - руснаците твърдят, че военното производство в България се извършва по техни лицензии, което не е вярно. Всички български правителства досега са отхвърляли тази теза. За първи път това правителство, под ръководството на Министерство на икономиката и в частност Караниколов, прави пробив в тази българска позиция, което кара сдружението, на което Академик Воденичаров е съпредседател, да пише писмо до цялото правителство, до всички държавни власти, в което казва "с тревога научаваме, че Министерство на икономиката е поканило по своя инициатива руската страна за преговори...". Отправянето на покана от българска страна означава само едно - че България е готова на компромиси", каза бившият министър..." - в. "Сега"

Публичните финанси и парите на гражданите също са сред актуалните теми.

"Над 285 млн. лв. дължи Здравната каса на европейски държави за лечение на български граждани към 31 декември. Това се казва в отговор на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на писмено запитване от депутатката на БСП д-р Валентина Найденова. През февруари, 2018 г. тогавашният управител на НЗОК Камен Плочев обяви, че поради натрупани задължения на Здравната каса в размер на 271 млн. лева към други държави на 334 българи е отказано лечение през 2016 г. Тогава той поиска увеличение на бюджета на касата, но беше обвинен, че не познава закона, защото не се е обърнал първо към Надзорния съвет на НЗОК. Министерствата на здравеопазването и на финансите излязоха с твърдение, че натрупаните задължения са 7.6 млн. лева. Въпреки че цифрите, дадени от Камен Плочев, се оказаха верни, той беше освободен от поста в края на юни, 2018 г. Данните от края на 2018 г. сочат, че сумата вече е над 285 млн. лева, а просрочените задължения се равняват на повече от 135 млн. лева., казва в отговора си от петък Кирил Ананиев. Най-големи са задълженията на Здравната каса към Германия и Австрия. Ананиев твърди, че през 2018 г. са взети мерки за разсрочено плащане на натрупаните дългове и са разплатени малко над 70 млн. лева. За 2019 г. в бюджета на Здравната каса са предвидени над 160 млн. лева за плащания към чужбина, като планът на касата и министерството е до края на тази година задълженията да бъдат намалени до 30 млн. лева. Ананиев обяви и че от началото на 2019 г. не са постъпвали искове от европейски страни." - в. "Дневник".

"Бързите кредити и заложните къщи се изхитриха да заобиколят правилата, според които не трябва да изискват по-високи лихви от онези, които имат право да събират по закон. Според поправките отпреди няколко години, горната граница на лихвата, която фирмите за бързи кредити могат да искат от потребителите, е пет пъти законната лихва. За заложните къщи пък таванът на оскъпяването е 3%. Небанковите институции, които отпускат заеми, обаче намериха начин да заобикалят закона. Те обявяват ниски лихви, но след това изискват от кандидата за кредит да представи поръчител или банкова гаранция в срок до три или пет дни. Тъй като обикновено хората, които се възползват от този вид услуги, нямат възможност за подобно нещо и често дори са в сивата икономика, фирмата предлага "улеснение" - нейно подразделение да стане гарант. Първоначално, когато влезеш в сайта на компанията и кликнеш върху нейния калкулатор, за да провериш какви вноски ще заплащаш върху дадена сума, те изглеждат съвсем поносими и лихвите са съвсем малко по-високи от банковите. В момента, в който се съгласиш кредиторът ти да се превърне в твой гарант посредством друго негово дружество, сумата набъбва от 50 до 100%. При начисляването на така наречената "такса гаранция" се случва заем от 1000 лева да се оскъпи така, че накрая да се наложи да върнеш над 2000. Клиентът има право да откаже услугата и кредита, но много от финансово притиснатите хора приемат да се възползват от услугата. Единствените реално неоскъпяващи се кредити са рекламираните "първи заем до заплата" на някои от водещите компании в бранша, където можеш да получиш до 500 лева и, ако ги изплатиш до 30 дни, наистина няма да се наложи да внасяш лихва. Заложните къщи, чиито лихви също бяха поставени в регулация, пък използват друга вратичка - освен ниската лихва, те начисляват и "такса за съхранение", която е по-висока от лихвата и не е регламентирана в нормативни документи." - в. "Стандарт".