Бюджет.

"Монитор":

Борисов за бюджета: Един от най-амбициозните от началото на прехода

Държавата никога не е била в по-добра кондиция. Това констатира премиерът Бойко Борисов в началото на заседание на МС. Кабинетът се събра извънредно, за да одобри трите бюджета за 2019 г. - държавния, на НЗОК и на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Според премиера бюджетът за догодина е "един от най-амбициозните", които правителството е правило от началото на прехода. По думите му са се постарали да отговорят на всички предизборни обещания и програмата, която има коалицията между ГЕРБ и "Обединени патриоти". Борисов се похвали, че благодарение на стабилният икономически растеж и данъчната политика, са събрани с близо 5 млрд. лв. повече приходи в бюджета.

 

Пирин.

"Сега":

Правителството пак настоява, че в Пирин може да се строи

Тричленният състав на Върховния административен съд, който отмени решението на кабинета да промени плана за управление на Пирин и да отвори нови територии за застрояване, не се е съобразил с трайната съдебна практика по подобни казуси. Това е основният аргумент в жалбите на Министерския съвет и на екоминистерството, които атакуваха решението на първата инстанция пред петчленен състав на съда. "Сега" разполага и с двата документа. Заседанието на петчленката е насрочено за 15 ноември. Мотивите и в двете жалби са еднакви, като на места цели пасажи са излезли като изпод индиго.

Изпълнителната власт твърди, че решението на съда е неправилно и необосновано, а изводите му са некоректни и противоречиви. Настоява се, че нормата от Закона за защитените територии, че в националните паркове е забранено изграждането на спортни и други съоръжения, е неправилно тълкувана от съда.

 

Акция.

"24 часа":

Баневи "обезкостили" "Полимери", точили пари от него в 4 офшорки

В 4 офшорни фирми на Николай и Евгения Баневи са постъпвали пари, които е трябвало да отидат по сметките на "Полимери" - Девня, обяви прокуратурата. Бизнессемейството се разследва за източването и на други предприятия, придобити по време на т.нар. масова приватизация, съобщи зам. главният прокурор Иван Гешев.

Става дума за "Елма- Троян" и за завод в Костенец, продаден през 2012 година на КТБ.

Баневи са обвинени за престъпно сдружаване от 2009 до 2018 г. и за присвояване и данъчни престъпления, извършени през 2010-2011 г.

 

БАН

"Дума":

БАН пак протестира - заради Горанов

Общото събрание (ОС) на БАН, ръководството на БАН и Събранието на академиците и член-кореспондентите решиха да изпратят протестно писмо до премиера Борисов по повод на проектобюджет 2019. Те възразяват срещу текст в преходните и заключителни разпоредби на проекта, с който се изземват функции на ОС на БАН, като силово се прехвърлят към МОН цялото имущество, архивите, правата и задълженията, докторантите и докторските програми дори на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), за който е решено да премине към министерството. С писмото си учените настояват пред Борисов да се разпореди този текст, който по същество е отчуждаване на собствеността на БАН, да отпадне. Над 1000 души в БАН са се подписали под писмото.

Текстът обезсмисля напълно положените усилия на ръководните органи на БАН и договореностите с министър Красимир Вълчев да решат казуса "НИМХ", спазвайки законите и Устава на БАН и постигайки баланс между интересите на МОН, на БАН и на учените от НИМХ, които искат да останат в академията.

 

 

Трус.

"24 часа":

Вранча разтресе цяла Северна България за смяната на времето

22 минути преди 4 часа сутринта силно земетресение разтърси Румъния, Северна България и бе усетено дори в София по високите етажи. Огнището бе в печално известната планина Вранча в Румъния.

По информация от Средиземноморския сеизмологичен център трусът от 5,8 по Рихтер е регистриран в 3,38 часа миналата нощ. Епицентърът му е в земетръсната зона Вранча, на 129 км северно от Букурещ, на дълбочина 150 км. Два часа по-късно е регистриран втори трус със значително по-малка сила - 2,6 по Рихтер. Това е най-силното земетресение във Вранча в последните 4 години. Нямаше обаче данни за пострадали или значими щети. Епицентърът е в окръг Бузъу, близо до селищата Нехою и Ковасна във Вранчанската сеизмична зона.