Следизборни планове. 

"24 Часа":

Бойко Борисов: Ревизия на цялата приватизация

Премиерът Борисов възлага на МВР и ДАНС след изборите ревизия на цялата приватизация. Не аз съм продал "Булгартабак", а агенцията за приватизация с консултант Ситибанк и наблюдаващ министър Трайчо Трайков, казва премиерът След изборите, живот и здраве, ще се съсредоточим върху всички приватизационни сделки на прехода с ДАНС и МВР. Това каза премиерът Бойко Борисов на заседанието на Министерския съвет. Той заяви, че е ядосан от обвиненията, че е продал "Булгартабак". В сряда сутринта по Нова тв лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че като зам.-министър на икономиката от нея се искало да продаде "Булгартабак". Казахме "не" за 100 милиона, защото само в сметките му имаше 600 млн. лв. Уволниха ме, дойде Бойко Борисов, продаде го за 100 милиона на същите хора", заяви Нинова. "Доста се поядосах", коментира на заседанието Борисов.

 

 

Бюджет. 

"Монитор":

460 лв. минимална заплата от 1 януари

 

Минималната работна заплата скача с 40 лева и става 460 лева от 1 януари 2017 г. Тя ще остане в този размер през 2018 и 2019 г. Това предвижда проектобюджетът за следващата година, публикуван от Министерството на финансите вчера. Според ведомството, ръководено от Владислав Горанов, детските надбавки остават без промяна догодина. Така майките ще получават по 37 лева на месец за първо дете, 85 лева за второ, 130 лева за трето, 140 лева за четвърто и по 20 лева за всяко следващо отроче.

Разходите за отбрана и сигурност през 2017 г. ще са в размер на 1,080 млрд. лв., е записано още в бюджета. Сумата, която Министерството на отбраната ще получи от хазната, е с над 77 млн. повече спрямо бюджета за 2016 г.

Увеличава се и сумата, с която ще разполага МВР. Догодина силовото ведомство ще получи 1,233 млрд. лв., което със 107 млн. повече в сравнение с парите за тази година.

Повече пари от Бюджет 2017 са предвидени и за Министерството на труда и социалната политика - 1,118 млрд. лв.

 

Стипендии. 

"Дума":

Бунтът в Добрич срещу ромските стипендии продължава

 

В продължение на десет дни родители от Добрич ще се събират всяка вечер от 18 ч. пред сградата на общината, за да заявят, че са против дискриминацията на българските ученици. Те се обявиха срещу намерението да се дават стипендии за ромски деца от 30 евро на месец за завършване на гимназиални класове.

В петък родителите ще протестират от 15,30 ч. и пред сградата на Регионалното управление по образование. Група майки от Добрич вече внесоха жалба в Комисията за защита от дискриминация във връзка със стипендиите за ромски ученици. Тя е изпратена още до омбудсмана, както и до председателя на Народното събрание, президента, премиера, министрите на образованието, труда и социалната политика, на вътрешните работи и други, както и до Държавната комисия за закрила на детето.

 

Мярка. 

"Сега":

Прокуратурата пусна срещу гаранция директора на ИАРА

Шефът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Янчо Янев, който беше обвинен от прокуратурата за злоупотреби, е пуснат тази нощ под парична гаранция от 20 хиляди лева, предава БНТ

Освободени са и другите двама задържани - инспекторът от ИАРА Златин Георгиев и Петър Генов от сдружение. "Морски звуци". На тримата е наложена забрана да излизат от страната, твърди още националната телевизия. Според разследващите Георгиев е източил 60 хиляди лева евросубсидии с подписа на тъща си и с неверни документи. Арестите бяха извършени едновременно в Бургас, София и Ямбол от специализираното звено "Антикорупция".

От днес със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Янчо Янев е освободен от длъжност във връзка с разследване на следствените органи за злоупотреби с евросредства, съобщи междувременно министерство на земеделието.

 

Бедност. 

"Труд":

Всеки трети живее в тежки материални лишения

 

Всеки трети българин живее в тежки материални лишения. 78,5 % от домакинствата в страната разполагат с общ доход на 1 лице под необходимите средства за издръжка на живота. 2235 лева са нужни на четиричленно семейство, за да могат да живеят нормално през септември.

Това са част от изводите от редовното проучване за издръжката на живот на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ.

Проблем остават ниските трудови възнаграждения, а започналите работа много трудно или почти не успяват да се измъкнат от "капана на бедността".

Тези изводи се потвърждават и от последните данни от изследването SILC на Евростат за 2015 г. 41.3% от населението у нас е изложено на "риск от бедност и социално изключване".