НДК. 

"Стандарт":

Две обвинения за Боршош

Две обвинения повдигна вчера прокуратурата на доскорошния шеф на НДК Мирослав Боршош. Той бе привлечен към наказателна отговорност за нецелево разходване на част от отпуснатите от кабинета 17 млн. лв. за БГ председателството на Съвета на Европа догодина. Второто е за умишлена безстопанственост.

"Бях привлечен като обвиняем за нецелесъобразно изразходване на средства", каза на излизане от следствието Боршош.

Той се яви там, придружаван от топадвоката Даниела Доковска. Боршош, който е с мярка за неотклонение "подписка", допълни, че е поискал, но не са му били предоставени доказателства по разследването срещу него. Заяви още, че не се отказва от нищо, което е свършил през тези две години. "Заставам зад работата си, зад всичко, което сме постигнали, и всичко, което сме правили, не само е важно и значимо, но и по закон правено", каза Мирослав Боршош

Досъдебното производство по второто обвинение срещу него е образувано на 8 юни, съобщи по-късно вчера прокуратурата.

 

Катастрофа. 

"Монитор":

Микробус с 9 българи катастрофира в Румъния

 

Наш микробус, в който пътували девет български граждани, е претърпял пътно-транспортно произшествие тази сутрин на магистралата Тимишоара-Лугож в западната част на Румъния, а шофьорът на микробуса е откаран в болница, съобщи агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

В катастрофата е участвал и автомобил, в който са пътували четирима румънци.

"В микробуса е имало девет български граждани, а в леката кола - четирима румънци. Общо 13 души са претърпели катастрофа, от които трима са откарани в болница, в съзнание, единият е българският шофьор", заяви Елена Мегеря, говорител на Спешна помощ в окръг Тимиш.

 

 

Турски поток. 

"Стандарт":

Борисов: Чакам решение от ЕК за "Турски поток"

България е завидно стабилна на фона на целите Балкани. Това каза премиерът Бойко Борисов пред българските посланици в чужбина. Той участва в традиционната годишна среща на дипломатите ни зад граница, която се проведе в Централния военен клуб в София. Тя се състоя по повод Деня на дипломата.

Борисов отправи посланията си за българската външна политика и заяви, че няма забележки към работата на дипломатите.

България прави газов хъб, защото имаме най-добрата газопреносна система - 80% от всички компресори на Балканите, посочи Бойко Борисов. Според него всички компресори са американски и са най-добрите. По думите на премиера "утре може да стане така, че дори за Украйна да изнасяме газ". "Това е пазарът. Това ще намали цената, това ще даде конкурентност на доставчиците и ще имаме успех", коментира премиерът. Той съобщи , че чака писмо от Европейската комисия, в което да се разреши отсечка от проекта за газопровод "Турски поток" да идва директно към България, за да не бъдем зависими от Турция. 

 

Загуби. 

"Сега":

България ще загуби 70 млн. лв от ЕС за образование и наука

 

Ще бъдат загубени 70 млн. лева и ще се забави с 4 месеца Оперативната програма " Наука и образование " в частта й за изграждане на върхови научни центрове - така образователният министър Красимир Вълчев обобщи проблемите пред програмата.Той даде отчет в парламента пред две комисии - тази по еврофондовете и тази по образование и наука, съобщи БНТ.

Според Вълчев главният проблем е възникнал, след като Върховият административен съд отхвърли предложението на предишния министър проф. Николай Денков да се отмени обществената поръчка за фирма, която да оценява проектите на българските учени. Съмнявайки се в качеството на такова оценяване, Денков беше предложил то да се осъществява вместо от фирма от отделни известни чужди учени.

 

Доходи. 

"Дума":

Симеонов размисли за клас прослужено време

 

"Беше грешка да кажа моето лично мнение, защото то се прие едва ли не като позиция на правителството. Съжалявам за това, че съм си изразил личното мнение, ще се постарая занапред това да не се повтаря". Това заяви вчера вицепремиерът Валери Симеонов на брифинг в Министерския съвет след срещата на синдикатите с министър-председателя Бойко Борисов по темата с добавката за прослужено време. Без някой да го е искал от мен, лично изказвам съжаление за отзвука, който предизвикаха думите ми, личното ми мнение, каза Симеонов.

След около 2 часа разговори по темата за прослуженото време, стана ясно, че тази тема не е на дневен ред и не е в плановете на правителството, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му темите, които ще се разискват в заседанията на Тристранката до края на годината, предстои да бъдат уточнени, очаква се в близките дни да бъде представена и управленската програма на правителството. Димитров поясни, че тема №1 за България в момента са доходите и по-точно механизмите за увеличаването им, както и кадрите и повишаването на квалификацията им, реформите в образованието, в здравеопазването. "Затова следващата седмица ще търсим конкретни теми, по които социалните партньори и бизнесът заедно с нас, надявам се, да дадем най-добрите решения", каза Димитров. Той припомни, че т.нар. клас прослужено време го няма в България от 2007 г., когато бе отменен и бе заменен с добавката за професионален опит и стаж, която е доста различна и не е свързана с това колко години си служил. КНСБ ще настояват правителството да представи индустриална и енергийна стратегия, ще искат и ревизия на системата за социално подпомагане.