Шенген. 

"Сега":

ЕП пак призовава България и Румъния да бъдат приети в Шенгенската зона

Европейският парламент за пореден път призовава България и Румъния да бъдат приети в Шенгенската зона, съобщиха от пресслужбата на институцията. Утре, по време на пленарната сесия в Страсбург, ще бъде обсъден доклад за състоянието на Шенгенското пространство и възстановените граници между някои от държавите от 2014 г. насам. В него се казва, че възстановяването на граничните проверки подронва доверието в евринституциите и носи много тежки последици за икономиките на държавите-членки на ЕС. Изчисленията показват, че възобновените проверки струват по около 2 млрд. евро годишно. Евродържавите са изградили над 1200 км стени за около 500 влн. евро. Евродепутатите осъждат повторно въвеждане на гранични проверки, както и изграждането на физически прегради между държавите в Шенгенското пространство.

 

Катастрофа.

"24 Часа":

Мъж и жена са жертвите от жестоката катастрофа с тир на АМ "Тракия"

Мъж и жена с все още неустановена самоличност са загиналите на 122-ия километър на магистрала "Тракия" в посока София, съобщиха от пловдивската полиция.

Двете жертви са пътували в ауди с бургаска регистрация. Тир с латвийска регистрация е преминал през мантинелата и се е оказал в насрещното, където е ударил лекия автомобил.

Шофьорът на камиона е откаран в болница в Пловдив. Той е с гръдно-коремна травма, без опасност за живота, казаха от университетската болница "Св. Георги" в Пловдив. Все още не е ясна причината за трагедията.

 

Божидар Данев. 

"Монитор":

Почина председателят на БСК Божидар Данев

 

Починал е изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев, съобщиха от организацията.

"Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес изгуби своя символ, човекът, който отдаде целия си живот, цялата си енергия, интелектуална и емоционална сила за изграждането на едно по-добро и по-справедливо общество", пишат от организацията.

Божидар Данев е роден на 5 ноември 1939 г. в София. Завършва висшето си образование в Техническия университет в София през 1965 г., след което постъпва на работа в Институт по кибернетика при Българската академия на науките. През 1980 г. започва работа в Българската индустриална стопанска асоциация (БИСА, днес - БСК) като експерт. Последователно заема длъжностите старши експерт, ръководител направление, директор, заместник-председател. Бил е част от управлението на ЦКС, Софийската фондова борса, УС на БАН, голямо застрахователно дружество и други компании.

От БСК допълнително ще информират за датата, часа и мястото на поклонението.

 

Избори. 

"Дума":

БСП иска касиране на вота в Галиче и Беден

 

Касиране на изборите в Галиче и Беден иска БСП. Причината са манипулации, натиск и използване на служебно положение, обясни зам.-председателят на партията Кирил Добрев. Крум Зарков добави, че битката е за постиженията на демокрацията и физическата свобода в България.

От БСП посочиха два номера, за които са получили сигнал, че са използвани от Ценко Чоков. Бившият кмет звънял от затвора, за да плаши и агитира в полза на ГЕРБ в Галиче. Кметът на Девин Красимир Даскалов пък извозвал избиратели в Беден. Той и местен бизнесмен, единствен работодател в селото, инструктирали да се гласува за кандидата на ГЕРБ.

В Галиче представителят на БСП изгуби с двайсетина гласа, а в Беден социалистът падна само с 9.

 

Лечение. 

"Дума":

Нови правила на НЗОК ще забавят лечението на 7 хил. души

 

Нови критерии за отпускане на биологични лекарства ще забавят лечението на пациенти, прогнозираха лекари и представители на пациентски организации. Към март НЗОК има ангажимент към 980 пациенти с псориазис, 1216 с псориатичен артрит, 2542 с ревматологични заболявания, 2313 с болест на Бехтерев, общо около 7 хил. души са на биологична терапия, заяви Ива Димова, зам.-председател на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложения. Всички те, както и новодиагностицираните ще бъдат засегнати от новите критерии, според които занапред само една, вместо досегашните 4 специализирани експертни комисии ще има право да дава становище за започване на лечението. Останалите 3 комисии ще имат право само да издават решения за продължаване на терапията. Както ДУМА писа преди седмица, това означава, че за определяне на лечението пациентите от цялата страна трябва да пътуват до София. Проблемът е не само финансов за болните, но въпросът е как ще може физически една комисия да преглежда и проследява толкова хора, коментира Димова.

Иван Димитров от федерация "Български пациентски форум" прогнозира, че новата "схема" ще забави лечението на болните. Според пациенти фондът очевидно разчита чрез тромава процедура да "спести" пари. Внезапно появилата се заповед за промяната не бе мотивирана, коментира проф. Евгения Христакиева, която е председател на една от 4-те комисии и началник на Клиниката по кожни и венерически болести в УМБАЛ Стара Загора.