Болести. 

"24 часа":

Епидемия в 4 области, ваканция за грипа в Бургас и Стара Загора

Първите грипни епидемии за сезона обявиха 4 области в страната със старта на работната седмица. Това са Стара Загора, Бургас, Силистра и Шумен. От сряда епидемия ще бъде обявена и в Русе, очаква се и във Варна.

Засега в грипна ваканция излизат само учениците в Стара Загора - от 16 до 18 януари, и в Бургас и Поморие - още от днес до 18-и. Очаква се обаче тези дни да бъдат разпуснати и децата в Шумен.

Средно заболеваемостта в засегнатите области е 230-270 болни на 10 000 души. Има и такива с 350-450 души. Страната обаче все още е в предепидемична обстановка. Пикът се очаква след седмица-две.

 

Дело. 

"Сега":

Прокуратурата прати на съд група, готвила убийства на полицаи и прокурори

Специализираната прокуратура предаде на съд 18-те участници в групата за наркотици на Иван Й. - син на Йоско Костинбродския, извършила приготовление за убийство на прокурори и полицаи, съобщава официално държавното обвинение. Те са обвинени и за производство и разпространение на наркотици, рекет, побои и поръчкови убийства.

Ето и разказа на прокуратурата:

"Групата е била ръководена от Иван Й. и Петко Ст., а участниците в нея бяха задържани на 27 юни 2018 г. при операция на ГДБОП и

Специализираната прокуратура в София и Софийска област, разказва прокуратурата. Според събраните по доказателства престъпната група била създадена в началото на януари 2018 г. от Й. и Ст.в.

 

Разследване. 

"Дума":

Съдружник на Гинка Върбакова ще строи АМ "Хемус"?

Вярно ли е, че директорът на фирма "Автомагистрали" Стоян Беличев е бил съдружник с Гинка Върбакова от "Инерком"? Този въпрос отправиха депутати от БСП по повод договора за строителството на АМ "Хемус" между Агенция "Пътна инфраструктура" и държавната фирма "Автомагристрали". Социалистите внесоха искане в АПИ да им бъде предоставен договора за строителство на АМ "Хемус".

Искаме и от Регионалното министерство да ни бъдат предоставени рамковите споразумения между държавното дружество "Автомагистрали" и фирмите, които ще строят отсечките от аутобана, уточни говорителят на ПГ "БСП за България" Елена Йончева. Според БСП фирма "Автомагистрали" няма капацитет да строи магистрала "Хемус".

Още на 10 октомври 2018 г. бившият директор на АПИ Светослав Глосов казва, че до края на 2018 г. ще бъдат обявени обществените поръчки за строителството на АМ "Хемус". Малко след това строителството се възлага на фирми, без конкурс и обществена поръчка, припомни Елена Йончева. По думите й това е пример как една държавна фирма, в случая "Автомагистрали", се използва като черна кутия за разпределяне на милиарди левове, което в съвременна България е безпрецедентно.

 

Дюните. 

"Монитор":

Освободиха срещу 10 бона бизнесмена, изорал дюните на "Смокиня"

Бургаският бизнесмен Иван Нончев напуска килията срещу гаранция от 10 000 лв., а багеристът Манол Пазвантов ще трябва да плати 2 бона, за да излезе от ареста. Третият замесен в аферата с дюните на къмпинг "Смокиня" - 18 годишният Васил Георгиев, е освободен и не е привлечен под наказателна отговорност, тъй като за него е доказано че само е присъствал, но не е участвал в престъплението, съобщиха от държавното обвинение.

Тримата бяха арестувани в неделя, след като стана ясно, че са замесени в унищожаването на огромна пясъчна дюна на плажа на къмпинг "Смокиня". Според разследващи, 45-годишният бургазлия Иван Нончев е инициатор и поръчител на разораването. Той наел двамата багеристи и им платил 1000 лева, за да го отърват от досадното пясъчно образувание. Нончев имал каравана на плажа, а дюните закривали гледката му към морето, затова и решил набързо да си осигури перфектната морска панорама. Това са разказали двамата багеристи и други очевидци, които цяло лято слушали мрънкането на Нончев. Според свидетели бургазлията много пъти се заканвал публично, че ще премахне дюната.

 

Протест. 

"Сега":

Няколкостотин роми поискаха оставката на Каракачанов

С протест пред Министерския съвет роми поискаха оставката на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, предаде БНР. Недоволството им беше предизвикано от изказванията на лидера на ВМРО в последните дни след инцидента в пловдивското село Войводиново, където военнослужещ беше пребит, а за престъплението бяха арестувани двама братя от местната ромска махала. "Циганите в България станаха изключително нагли и търпимостта на българското общество се изчерпа", каза Каракачанов, а думите му бяха последвани от влизане на багери в ромската махала в селото и събарянето на няколко постройки, които бяха обявени за опасни за живеене. По данни на МВР в днешния протест са се включили около 200-300 души, като не се е стигнало до инциденти. Ромите носиха плакати с надписи "Каракачанов, върви си", "Войводите не събарят къщи", "България казва не на нацизма" и др. Чуваха се и постоянни викове за оставка. Организаторите на протеста уточниха, че в електронната петиция с искане за оставка на вицепремиера вече са се подписали над 1100 души.