Наближаващите избори и свързаните с тях маневри на политическите сили са сред водещите теми на вестниците във вторник.

"ГЕРБ ще възстанови преференциите такива, каквито бяха. Това стана ясно след спешно заседание на Изпълнителната комисия на управляващата партия, свикано извънредно от лидера Бойко Борисов.
Преференцията остава, въпреки че не сме преглътнали Костинбродската афера. Започва и процедура за избор на нова ЦИК, съобщи депутатът от ГЕРБ Георги Марков на брифинг с участието на Борисов. Говорих с колегата Цветанов, каза Борисов в началото на изявлението си. Издебват ме когато съм в чужбина и тогава създават напрежение, каза по адрес на опозицията Борисов. И продължи: "Никога не съм казал, че има нещо скрито - покрито, но да излиза, че ни извиват ръце - не", отсече премиерът. Според него Цветанов е действал "на момента правилно, но резултатите от това тежко удрят по репутацията на ГЕРБ". "Пак не беше обяснено. Не е отпаднала преференцията, а просто е вдигнат прагът. За да няма спекулации - или чрез ветото на президента, или, ако не го наложи ветото, спешно ще се внесе от депутатите промяна в Закона за преференциите да се върне това, което беше досега. Имаме депутати избрани с преференциите", каза още премиерът Бойко Борисов. На заседание, продължило до 0,30 ч. в нощта срещу петък депутатите приеха промените в изборния кодекс като вдигнаха прага за преференциите. Така на практика за разместването на листата за евроизборите ще са нужни над 100 000 глава. Това предизвика гнева на БСП, вчера социалистите решиха на пленум да напуснат парламента. Борисов обясни, че връщането на преференциите в досегашния им вариант преди вдигането на високия праг може да стане по два начина - или като се подкрепи президентското вето, или чрез поправки в закона, внесени от Данаил Кирилов и депутатите. Премиерът изрази негодувание за коментарите, че става въпрос за сделка с ДПС. "Никъде не се отбелязва, че НФСБ е главен инициатор да се вземе това решение. ДПС са го подкрепили. Точно обратното се цитира", коментира Борисов. "Не искам по никакъв начин да оставим какъвто и да е оттенък, че на нас изборните правила ни влияят", категоричен беше Борисов. Той обаче напомни, че тази ЦИК и този Изборен кодекс са били избрани и приети по време на мандата на БСП и ДПС. "Що за нахалство е това?! В какво имат право - ами щом е изтекъл мандатът, да се отпочне процедура, да се избере нова Централна избирателна комисия", атакува Борисов социалистите и критиките за поправките в Изборния кодекс. Не подмина и факта, че е имало бурна реакция на преференциите, но не, например, по въпроса за уседналостта, която лишава 2 млн. граждани в чужбина от право на глас. Бойко Борисов събира утре и Коалиционния съвет. Защото, "ако сме управляваща коалиция, всички трябва да ходят на работа", отправи критики към коалиционните партньори Борисов. Веднага след извънредната пресконференция на ръководството на ГЕРБ шефът на правната комисия Данаил Кирилов отиде да подготвя новите стари текстове в проектозакон." - в. "Стандарт".

"Не се връщаме в Народното събрание. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП. Тя допълни, че въпреки промяната в позицията на ГЕРБ относно промените в изборните правила, условията на левицата не са изпълнени в пълнота, например не е въведено пълно машинно гласуване. От БСП искат пълно въвеждане на машинно гласуване още на европейските избори. Корнелия Нинова определи промяната в позицията на ГЕРБ и лидера Бойко Борисов като "сценка, на която вече и децата не вярват". Случилото се днес е победа за БСП, каза Нинова. Според нея от ГЕРБ не са реагирали заради позицията на гражданите, а са реагирали от страх - страх от реакцията на хората, страх от напускане на БСП, страх от истината, че ДПС спасява управлението. "ДПС спасяват правителството и живота на Народното събрание", коментира още Нинова, визирайки осигурения от движението кворум на парламентарното заседание в петък, когато промените бяха гласувани в зала. От БСП ще изчакат и реакцията на президента - дали и на кои текстове ще наложи вето. Левицата е изпратила сигнал до Венецианската комисия във връзка с промените в изборните правила. Организираме среща с всички европейски посланици, каза още Нинова. Започваме срещи с други партии и организации за общ фронт за честни избори, посочи тя. Няма значение от политическите интереси, защото става въпрос за надпартийни неща, допълни Нинова. Опасността да фалшифицират изборите не е отминала, каза Нинова и призова гражданите към бдителност." - в. "Сега".

"Лидерът на НФСБ Валери Симеонов не скри, че не одобрява отстъплението на ГЕРБ от гласуваните вече промени в Изборния кодекс. Той отхвърли обвинението, че неговата партия е натискала за промените в Изборния кодекс. "Няма да коментирам всички глупости, които говори Борисов", изригна Симеонов пред Канал 3. Той опонира, че поправките за вдигането на прага на преференциите си имат вносител и това е ДПС. "Явно за Борисов основният девиз е "Рейтингът над всичко", а не "България над всичко", не се сдържа лидерът на НФСБ. По-рано днес на брифинг в централата на ГЕРБ лидерът на управляващата партия Бойко Борисов обяви, че НФСБ са настояли за промените в Изборния кодекс, а от ДПС само подкрепили предложението. Според източници от мнозинството от партията на Симеонов са настоявали пред Цветан Цветанов за вдигането на прага. Те бяха единствените от Обединените патриоти, които гласуваха заедно с ГЕРБ и ДПС "за" вдигането на прага до степен, че преференциите стават неприложими. Третият партньор малката коалиция - "Атака", отсъстваха от залата за гласуването на текстовете. Във вторник сутринта лидерите на управляващата коалиция ще се съберат на Коалиционен съвет, за да изгладят и стиковат позициите си. Сам Борисов каза, че насрочил заседанието. И намекна, че всички от управляващата коалиция трябва да ходят на работа. Запознати разчетоха като забележка към депутатите на Волен Сидеров, понеже техните редици били най-рехави напоследък при гласуването на закони." - в. "Стандарт".

"Ще има нова Централна избирателна комисия, като ПГ на ГЕРБ ще входира законопроект за изменение на Изборния кодекс, където преференциите се връщат в същия диапазон, в който бяха в предишния Изборен кодекс. В рамките на тази седмица ще се проведе и заседание на Правната комисия, която ще излезе с правила и начин за избиране на ЦИК. Това заяви в Петрич председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, цитирана от БТА... "Няма да чакаме президентско вето. Вече подписах мотивите, заедно с колеги от парламентарната група на ГЕРБ", посочи Караянчева. По думите й БСП търсят във всеки един момент скандали, за да могат да напускат Народното събрание и да извиват ръце... Караянчева посочи, че разбира притесненията на колегите й от ПГ на ГЕРБ, които не подкрепиха смяната на настоящата ЦИК, защото два месеца преди изборите е рисковано. Нямаме притеснения да правим избори и със стара, и с нова ЦИК. Настоящата ЦИК беше формирана през 2014 г. от нашите опоненти и ние на няколко поредни избора победихме. На президентските избори победи господин Радев, но ние нито за момент не сме казали, че тя е манипулирала изборите. Поздравихме го за победата и така се прави в цивилизованите страни. А когато на БСП им замирише на загуба, те търсят начин да я оправдаят, като казват, че изборите ще бъдат манипулирани, подчерта Караянчева..." - в. "24 часа".

"Депутатът от "БСП за България" Александър Симов заяви пред БНТ, че националното съвещание на БСП, проведено в неделя, е взело решение да не се сключва предизборна коалиция с АБВ, които предложиха съвместно участие на европейските и на местните избори. "Няма да има коалиция с АБВ. На първо място, защото те не са доказали принадлежността си към лявото пространство", поясни депутатът. БСП няма да се връща в парламента засега въпреки заявлението на ГЕРБ, че ще оттегли спорните промени в Избирателния кодекс, каза още Симов. Вместо това партията ще започне диалог с неправителствени организации и с партии за обсъждане на избирателния процес. "Сега имаме по-голяма кауза. Каузата сега е демокрацията в България да не бъде доубита", заяви Симов. Симов каза, че ГЕРБ не отговарят на всички искания на БСП, а именно машинното гласуване, обжалваемостта на изборните актове пред Върховния административен съд и мнозинството за вземането на решения в избирателните комисии." - в. "Труд".

"Дясноцентристите ще останат най-голямата група в Европейския парламент след изборите през май, на които обаче се очаква увеличаване на местата на крайнодесните. Това показа проучване, цитирано от "Ройтерс" и от пресслужбата на институцията (резултатите за България можете да видите тук). Данните се основават на селекция от проучвания, проведени от национални социологически институти в държавите членки и събрани от Kantar publiс. Партиите са разпределени към съществуващите политически групи или към европейска политическа партия, с която са свързани. Всички нови политически партии и движения, които още не са обявили намеренията си, са категоризирани като "други", а категорията е разпределена поравно в ляво и дясно на политическия спектър. За тази категория се уточнява, че след последните евроизбори през 2014 г. в държавите членки са се появили нови политически формации, които се стремят към места в Европейския парламент. Тъй като те не са част от никоя политическа група в ЕП в момента и ако в същото време не са член на някоя европейска политическа група, очакваните за тях места са включени в категорията "други". Сборът от броя на евродепутатите на Европейската народна партия (ЕНП) и на социалистите засега се очертава под половината от общия брой на мандатите в следващия Европейски парламент. Съюзът на германския канцлер Ангела Меркел (Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз) ще остане най-голямата отделна партия с 29 места, но с много малка преднина спрямо италианската "Лига", крайнодясната партия, участваща в коалицията в Италия, която се очаква да има 27 места. Европейската народна партия (ЕНП), от която е част съюзът на Меркел, ще спечели 183 от общо 705 места, или 26%. В момента тя разполага с 29 на сто от местата. Лявоцентристкият Прогресивен алианс на социалистите и демократите (С&Д) ще получи 135 места, което представлява намаление с 6 на сто до 19% и от части се дължи на загубата на британските места след Брекзит. Оттеглянето на управляващата във Великобритания Консервативна партия ще засегне силно групата на Европейските консерватори и реформисти, която ще отстъпи третото място и ще стане четвърта по големина в европарламента. Очакванията обаче са да има големи промени в коалициите след евроизборите, което затруднява прогнозите. Според данните Европейските консерватори и реформисти биха получили с 2.5 на сто по-малко гласове, а Зелените - с 0.5 на сто по-малко. Европейската обединена левица би запазила досегашните си резултати, либералите (АЛДЕ) биха отчели ръст от 1.5 на сто (достигайки 75 от сегашните 68 места), групата "Европа на свободата и пряката демокрация" би нараснала с половин процент, групата "Европа на народите и свободата" - с 3.5 на сто. Двете крайнодесни евроскептични групи сред общо осемте в сегашния парламент ще увеличат дела си от 10 до 14 процента въпреки загубата на активистите за Брекзит от Партията за независимост на Обединеното кралство. Това отразява успехите на италианската "Лига", добавяща 21 места, германската "Алтернатива за Германия" (11 места) и френския "Национален сбор" на Марин льо Пен, която ще добави шест места. Промени в съществуващите групи вероятно ще има след края на гласуването на 26 май и преди новият парламент да проведе първото си заседание на 2 юли... Тъй като предстои Великобритания да напусне ЕС, местата в ЕП от 751 днес ще бъдат намалени на 705 след изборите тази година. Засега европарламентът не знае каква избирателна активност да очаква, но отбелязва, че по официални данни под половината от избирателите в ЕС (41 на сто) знаят на коя дата са поканени да гласуват." - в. "Дневник".

Подновените спорове за ромската престъпност след убийството в Кюстендил също са сред тематичните акценти.

"Никой не трябва да етнизира престъпността. Това каза заместник-председателят на ПГ н ДПС Йордан Цонев в ефира на "Здравей, България" по повод на вчерашния масов бой в Кюстендил, който завърши с убийството на 35-годишен мъж. "Не може да говориш за цяла една общност като автор на престъпни деяния. Отдели членове, които са хванати, трябва да бъдат наказвани. В много от случаите ние виждаме как ВМРО се възползва от това и етнизира проблема и се питаме дали цената да вкарат един евродепутат няма да подпали етническата черга на България", коментира депутатът.
По думите му за решаването на проблема с гетата са необходими комплексни мерки и политика на държавата.
"Но не е добре при минус10 градуса да изкараш багерите и да оставиш деца на улицата. Не смятам, че това е решаване на ромския проблем", каза още той." - в. "Стандарт".

"Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов разкритикува думите на Йордан Цонев, че ВМРО се възползва и етнизира проблема. Изказването на Цонев бе свързано със случилото се вчера убийство в Кюстендил, при което след свада между българи и роми почина 35-годишен мъж.
Позицията на Каракачанов:
Днес депутатът от ДПС г-н Йордан Цонев след поредното шокиращо и дръзко убийство в Кюстендил на невинен българин, станал жертва на циганската престъпност, си позволи да говори, че "ВМРО се възползва и етнизира проблема".
ВМРО повече от 10 години предупреждава, че ДПС са тези, които превръщат едно огромно мнозинство от българските цигани като заложници на своята партия, само за да се възползват от гласовете им. ВМРО повече от 10 години предупреждава, че ДПС системно насърчават усещането за безнаказаност на престъпниците в циганските кланове и с това спомогнаха и спомагат да се развие такава дръзка престъпност в циганските гета. Тази престъпност тормози и превръща в жертви и много от циганите, като ги кара да просят, да проституират, да продават дрога, да раждат и да продават децата си... В последните месеци въпреки всичките не предупреждения и опит ида предотвратим такова развитие се стигна до серия от дръзки престъпления... ДПС се изгради като комбинация между деспотичен ориенталски пашалък и "розов" европейски либерализъм. Тази ориенталско-либерална комбинация и днес продължава да прехвърля проблема от болната глава на здравата. ДПС заедно с цялата кохорта от уж правозащитни организации като Българския хелзинкски комитет и други подобни са сред преките виновници за окаяното състояние на циганския етнос у нас и за етническото напрежение..." - в. "24 часа".

Покушението срещу оръжейника Емилиян Гебрев остава във фокуса на всекидневниците.

"Дали агент на ГРУ е бил тук или не, не знам. Но едва не умрях." Това казва в интервю за "Гардиън" бизнесменът Емилиян Гебрев седмица след информацията на българските власти, че се разследва участието на руския гражданин Сергей Федотов в отравянето му през 2015 г. Мъжът, когото сайтът Bellingcat идентифицира като Денис Сергеев, предполагаем агент на руското военно разузнаване (известно като ГРУ), е посетил България през април 2015 г. и е бил в страната по времето, когато Гебрев бе в кома. Британският вестник разказва, че негов екип е осъществил серия срещи с 65-годишния Гебрев в София. Той е убеден, че е бил отровен, но няма идея как е възможно да е на прицел на ГРУ. "В това няма смисъл. Дали агент на ГРУ е бил тук или не, не знам. Но едва не умрях." Твърди, че не забелязал нищо подозрително в часовете и дните преди момента, в който усетил симптомите. Така или иначе не обръщал много внимание на каквото и да било, тъй като жена му починала месец по-рано. На 27 април, след като "работил като хлебарка" в офиса си, без да е закусвал или обядвал, отишъл на вечеря с двама дългогодишни бизнес контакти от Полша в ресторант в София и си поръчал риба. Когато се прибрал, започнали да го сърбят очите. Следващата сутрин шофьорът му му купил капки, но положението се влошило. Той настоявал да отиде на предстояща вечеря по работа с други контакти от Полша и с двама руски граждани (чиято самоличност не е споменал и пред "Гардиън", уверявайки, че имената са известни на прокуратурата). По време на вечерята обаче със зрението му започнали да се случват странни неща, после започнало повръщането и състоянието му рязко се влошило, продължава вестникът. След като дошъл в съзнание, му било казано, че синът му и директор на една от компаниите му също са били отровени и са изпаднали в кома. Тъй като нямало големи възможности за тестове в болницата, където бил приет (става дума за Военна болница), поръчал да ги направи финландска лаборатория, която е едва от двете лицензирани за тази дейност в Европа и установила наличие на органофосфати. (В първия текст на Bellingcat по темата се обясняваше, че лабораторията "Верифин" на Университета на Хелзинки е открила в урината на Гебрев "следи от два различни фосфата... Единият е силен пестицид, а другият е неразпознаваем със стандартните средства за тестване на химически оръжия".)... За Гебрев се оказва предизвикателство да си спомни подробностите около предполагаемото отравяне, пише "Гардиън". Когато вижда снимка на човека, идентифициран от Bellingcat като Сергеев, Гебрев казва, че не го разпознава. Изданието цитира и експерта по химически оръжия и бивш офицер от британската армия Хамиш де Бретън-Гордън с думите, че макар заключенията на финландската лаборатория да не са били категорични, Гебрев вероятно е бил отровен с пестицид, а не с химическо оръжие. "Токсичността на пестицидите, сравнени с нервнопаралитично вещество, е минимална, но все пак е достатъчно лесно да причини смърт." Странно е и твърдението на Гебрев, че той, синът му и бизнес партньорът му не са се срещали в дните преди отравянето, отбелязва накрая "Гардиън". Двамата мъже се разболели три дни след него. "Седнахме заедно и опитахме да разберем как е могло да ни се случи, но не можахме." ..." - в. "Дневник".

"Бившият министър на отбраната Бойко Ноев, близък приятел на Гебрев, е скептичен, че той може да е бил отровен от ГРУ. Пред "Гардиън" обаче обяснява, че Русия от години се опитва да придобие контрол върху разрешителни в българската оръжейна индустрия: "Русия иска да сключи сделки за оръжия в Африка и Азия, където Гебрев винаги ги побеждава." Според Ноев липсата на интерес на властите към отравянето (случаят е приключен, без да се установи покушение) е била резултат от "умишлен" опит да се прикрие случилото се. Самият бизнесмен твърди, че опитът да бъде отстранен може да е свързан с плановете му да придобие дял в оръжейния завод "Дунарит" в Русе. "Тогава започнаха проблемите. Някой не беше особено доволен", смята той. "Гардиън" допълва, че други събеседници обясняват случая като "вътрешнобългарски" спор, в който враговете на Гебрев са потърсили помощ от Русия. Гебрев обаче твърди, че не е работил с Русия, нито с руски партньори или посредници - имал е договори са с Украйна, но "незначителни, за малки суми, но нискотехнологични". Припомня се и че Гебрев е потърсил прокуратурата няколко месеца след атаката в Солсбъри, защото се чудел дали има сходство между неговия случай и отравянето на Сергей и Юлия Скрипал. "Когато стана, не си го и помислих, но през октомври говорех за това с приятел и изведнъж се зачудих." За британския вестник премиерът Бойко Борисов е казал, че българските власти "веднага са влезли в контакт с британските партньори по всички законови канали". След това единственият контакт на Гебрев с властите миналата седмица е била среща с прокурор за "15 или 20 минути", казва самият Гебрев..." - в. "Сега".