Протест. 

"Сега":

Граждани направиха жива верига край плажа "Корал"

 

Жива верига на Корал и флашмоб в София в защита на дюните се проведоха днес, съобщи bTV. Десетки се вдигнаха на протест, след като преди дни започна заграждане на гората край бившия къмпинг с телена ограда.

На прага на лятото, опасенията на любителите на свободното къмпингуване са, че едно от последните диви места край морето ще бъде застроено. Испанска фирма е собственик на 120 дка край екоплаж Корал, част от които са дюни.

Заради сигнал, че оградата ще бъде съборена, гората беше окупирана от полиция и частни гардове, но до сблъсък не се стигна.

След като стигнаха пеш до плажа, покрай все още недовършената ограда, недоволните направиха жива верига на входа на заградения път.

"След 20 дни тук ще има море от туристи и няма да имат достъп до медицинска помощ", заяви Николай Илиев. "Това е поредната стъпка в целта да се заграби последното останало кътче и да бъде бетонирано докрай", коментира Дончо Бораджиев.

 

Инцидент. 

"24 Часа"

Фенът, хвърлил бомбичка по полицаи, се предаде след 3 дни

 

Футболният фен, който хвърли бомбичка по време на мача "ЦСКА-"Левски" на 18 април и рани 2-ма полицаи, се предаде в СДВР след 3 дни издирване. Йордан Исаев отишъл в полицията в събота вечерта и направил признания.

"Младежът е на 25 г. и досега не е имал криминални прояви, нито присъди", съобщи шефът на СДВР Ивайло Иванов. До инцидента бил познат на полицията само като фен на "Левски". Гравитирал около ядрото на агитката на "сините".

"Съжалявам за стореното" - били първите думи на Йордан, който се явил, придружен от адвокат. Той твърдял, че искал да хвърли бомбичката към пистата за бягане, но тя паднала в сектор А. Полицаите обаче се съмняват в тезата му.

"Това няма как да стане, защото пистата е пред сектор "Б", където е била "синята" агитка, а самоделката е отишла чак в сектор "А", обясни Иванов, и благодари на колегите си за денонощния труд.

 

Разследване.

"Монитор":

Тройна експертиза разкрива причината за катастрофата на "Тракия"

 

Тройна експертиза ще решава разсеяност или повреда в автомобила на Цвета Таскова e причината тя да се блъсне с колата си в автобус на магистрала "Тракия". При тежкия инцидент на 13 април загинаха шестима души, а други 26 бяха ранени. Както стана ясно миналата седмица огледът на колата е направен за 10 минути, а заключението е, че возилото е техническо изправено. Това бе и причината наблюдаващия прокурор Мирослав Ангелов да поиска най-тежката мярка за неотклонение за жената. Основната теза на прокуратурата е, че колата на Таскова се е ударила в предната лява гума на автобуса, при което той се е завъртял надясно и се е преобърнал в канавката. А шофьорката обяснила, че започнала изпреварване със скорост 110 км/ч, като в началото на маневрата усетила някаква несигурност в автомобила, който без причина се насочвал настрани. Опитала да го овладее, но не успяла. Затова е назначена нова, тройна експертиза.

 

 

Проучване. 

"Дума":

44% сочат Запада като източник на конфликти

С 5 пункта се е покачило доверието в президентската институция, сочи изследване на "Афис"

 

44% от българите виждат Запада като източник на конфликти, който желае влошаването на обстановката в света. Едва 5 на сто смятат, че подобен агресор е Русия. Това показват данните от национално представително изследване на общественото мнение на агенция "Афис", проведено в периода 13-17 април т.г. сред 1021 граждани.

55% от запитаните са на мнение, че през идните месеци напрежението между Запада и Русия ще продължи да нараства. На обратното мнение са едва 17%. 30 на сто смятат, че напрежението ще се запази на сегашното си ниво.

Изследването показва тревожна обърканост сред анкетираните, смятат от "Афис" и допълват, че у нас тече политически дебат трябва ли България да вземе страна в противоборството на световните сили и ако да, чия страна и колко решително да го направи. Двама от всеки трима смятат, че трябва да останем възможно най-неутрални. 11% смятат, че България трябва да застане на страната на Запада, а 25% - на Русия.

Няма промяна в електоралните нагласи, посочват от "Афис". Готовността за гласуване за отделните партии и коалиции се запазва на досегашните нива. Ако сега се проведат парламентарни избори, в новото НС ще попаднат ГЕРБ, БСП, ДПС и "Обединени патриоти". Засега всички останали политически сили остават без депутатските мандати. Рязко - от 29 до 36%, е скочил делът на гражданите, които не възнамеряват да подкрепят нито една партия или коалиция.

 

Спор. 

"Монитор":

Караянчева: Президентът не показва проблемите по правилния начин

 

Ако предложението на БСП за намаляване на депутатските заплати и ваканции е надлежно входирано в деловодството на Народното събрание то ще бъде разпределено по надлежния ред и всеки ще има възможност да огласи своята позиция на комисия и в пленарната зала, увери председателят на парламента Цвета Караянчева в интервю пред БНР.

Относно изявленията на президента Румен Радев от изминалата седмица, сред които и тези в лекцията му пред студенти в УНСС и призива му за изсветляване на процесите в държавата Караянчева заяви: "Президентът е институция и трябва да говори, да показва проблемите, но не по този начин, по който го прави. Трябва да чува и обратното мнение. Разбирам, че е военен, но не бива да реагира първосигнално и да напада личностно човек, който се е опитал да го критикува. Мисля, че това което той направи и личностно нападна г-н Цветанов, не му прави чест. Така не се прави."

Визирайки критиките за некачествено законодателство на сегашния парламент Цвета Караянчева отчете, че "законодателството, което сега се прави, е по-качествено от правеното през годините назад, а парламентът е една от прозрачните институции".