"Мобилтел" блокира преносимостта на номерата" е водещото заглавие на „Дневник"

Най-големият мобилен оператор в България "Мобилтел" отказа да подпише правилата за преносимост на номерата от една мрежа в друга и така на практика блокира правото на абонатите да сменят доставчика на услугата, без да губят номера си, гарантирано им със закон от 1 януари т.г. Компанията публично обяви отказа си ден преди изтичането на крайния срок, в който трите мобилни оператора трябва да подпишат процедурата, изработена от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). "Глобул" и "Вивател" вече приеха правилата.

Срокът за облекчено преминаване от една мрежа към друга е записан в сегашния закон за далекосъобщенията и е свързан с ангажимента на България да изпълни европейската директива за предоставяне на универсалната телефонна услуга. Заради забавяне на преносимостта в мобилните комуникации и неизпълнение на директивата Европейската комисия вече е започнала процедури срещу няколко страни - членки на общността, сред които Полша, Чехия, Малта, Литва, Латвия и Словакия.

От КРС съобщиха за "Дневник", че проблемът с въвеждането на преносимостта на мобилните номера ще бъде обсъден на заседание на комисията още този четвъртък или най-късно следващата седмица. Според сегашния закон обаче комисията няма права да регулира пазара на мобилни услуги.

Основният аргумент на "Мобилтел", с който отказва да подпише процедурата, е "празнота" в сегашния закон. Според Николай Кичев, директор по регулациите в компанията, законодателят кратко и неясно е описал преносимостта и дори не е посочил кой орган има право да пише нормативни актове и да вменява задължения на операторите. Тези неясноти лишавали процедурата на КРС от задължителност, а самата комисия - от правомощия, в това число и да накаже "непокорния" оператор. Единствено новият Закон за електронните съобщения, който още отлежава в парламента, щял да запълни празнотите, коментираха от "Мобилтел".

"И сегашният закон съдържа европейската директива. В него има достатъчно основания за въвеждане на преносимостта и именно на тяхна база регулаторът издаде спецификациите", коментира за "Дневник" председателят на Центъра по право на информационните и комуникационни технологии Георги Димитров, специалист в областта на телекомуникационното право. "Няма законова празнота, напротив, има достатъчно основания услугата да работи", смята и директорът по регулациите на "Вивател" Павел Велчев.

"Европейската комисия налага санкции на държавите, които нарушават директивата за универсалната услуга, но това няма да стане веднага след 1 януари. Очаквам, че до шест месеца ще бъде направен преглед изпълнява ли България изискванията", прогнозира Георги Димитров.

От "Мобилтел" заявиха готовност да стартират предлагането на услугата веднага след приемането на новия закон, но с уговорката, че процедурата е сложна технологически и изисква повече време. "Дори законът да бъде приет февруари или март, не може да се гарантира, че преносимостта ще се въведе още от следващия месец", коментира Кичев. По думите му процедурата изисква да се променят 23 работещи процеса и 12 технологични системи като системата за тарифиране, платформата за предплатените карти, центровете за SMS, кол-центровете и т.н. Кичев допълни, че компанията е предвидила в бюджета си 10 млн. евро за въвеждане на преносимостта. Той цитира проучвания на чужди консултантски фирми, според които внедряването на процедурата за прехвърляне на мобилните номера отнема средно 29 месеца. Според Кичев почти всички европейски държави не са спазили сроковете, средното забавяне е около 9 месеца и нито една страна досега не е понесла санкции за закъснението си.

Николай Кичев все пак прогнозира, че преносимостта на мобилните номера ще се въведе в България до края на 2007 г. 1 януари 2007 г. е записан като срок за предлагане на услугата и във все още неприетия законодателен акт.

От "Мобилтел" смятат, че сегашната процедура за преносимост на номерата съдържа много противоречия, които трябва да се отстранят. "Конкурентите ни искат да стартират прибързано, за три седмици, без тестване, без уговаряне на елементарни процедури за сигурност на данните, по примитивен начин. Ръчно писане и изчисляване на фактури, прехвърляне на личните данни на абонатите по факсове и електронна поща няма никъде по света", така Николай Кичев описа одобрения от другите двама оператори старт на новата услуга. По думите му, ако преносимостта тръгне по този начин, ще създаде само проблеми за абонатите.

От "Мобилтел" разглеждат задължението за преносимост на номерата като индивидуално за всеки оператор. "Ако два оператора анонсират, че са готови да започнат процеса, те са задължени да го направят и не могат да се оправдават с невъзможността на третия", коментира във вторник Кичев. Според него това е възможно да стане чисто технологично. В процедурата на КРС обаче изрично е посочено, че тя влиза в сила след подписването й и от трите действащи оператора. Още през декември "Глобул" и "Вивател" обявиха, че няма да започнат да предлагат преносимост сами, без "Мобилтел", дори да са готови.

Одобрената от КРС процедура, по която трябва да се извършва преносимостта на номерата, е изготвена на основата на предложенията на "Глобул" и "Вивател". "Мобилтел" не е представил свой вариант и не участва на срещата в края на миналата година, инициирана от регулатора. В процедурата на КРС е фиксиран 10-дневен срок, в рамките на който абонатът трябва да бъде прехвърлен от единия към другия мобилен оператор. "Глобул" и "Вивател" са се споразумели операторът, при който отива абонат, да не плаща такса на стария. В подписаната процедура обаче не е посочено дали абонатите ще плащат такса, за да запазят номера си, отивайки при друг оператор.

Още през лятото на миналата година "Мобилтел" атакува в съда приетите от КРС функционални спецификации за преносимостта, които са рамката за осъществяване на тази услуга. Операторът поиска и да се спре изпълнението на процедурата, което бе отказано от Върховния административен съд. По същество жалбата на "Мобилтел" обаче все още се разглежда.

"Блокираха смяната на GSM номерата", отбелязва и "24 часа"

Възможността за смяна на оператора, като се запази номерът заедно с кода, известна като преносимост, засега е блокирана в България. Това стана ясно вчера, след като "М-Тел" обяви официално позицията си. Днес пък изтича срокът, който Комисията за регулиране на съобщенията даде на трите оператора да подпишат правилата за пренос."Вивател" и GLOBUL направиха това с уточнението, че преносимостта ще стартира само ако подпише и "М-Тел". От компанията вчера обявиха, че ще направят това при точна процедура. Иначе можело да се стигне до грешки и дискредитиране на тази възможност, което нямало да насърчи потребителите да се възползват от нея. Самата процедура пък била изключително сложна - трябвали промени в 23 процеса, въвеждането на 4 нови и изменения в 12 технологични системи. Това означавало да се променят всички услуги. От "М-Тел" изчислили, че това отнело средно по 29 месеца в държавите, където е въведена преносимостта. От услугата се възползвали между 2 и 5% от клиентите. В Европа само 2% от 20-те процента потребители, които сменят оператори, се възползват от правото да запазят номера си.

"Парното и токът поскъпват от юли", съобщава „Дневник"

Парното и токът ще поскъпнат още на 1 юли тази година заради по-високите цена на природния газ, въглищата и спирането на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов. Той не се ангажира с прогнози за увеличението, но обясни, че комисията ще се опита да задържи цените през тази зима въпреки натиска на производителите. Досега поскъпването ставаше на 1 октомври.

От 1 януари природният газ се повиши с 6.8% въпреки намерението на регулатора поскъпването да е с 4%. "Не знам какво ще е поскъпването на газа от април, когато влизат в сила промените в договорите за доставка и транзит с "Газпром". Повишение ще има и то при всички случаи ще е по-голямо от последните три тримесечия на 2006 г.", каза Шушулов.

Мини "Марица-изток", "Бобов дол" и тези, собственост на Христо Ковачки, също правят сондажи за увеличение на цените на въглищата, призна Шушулов. От ТЕЦ "Бобов дол" вече обявиха, че цените на доставчиците ще се повишат с 25-30%. Изпълнителният директор на мини "Марица-изток" Иван Марков съобщи, че все още се правят пресмятания, но вероятно увеличението ще е с около 6%. Нова цена за готовността да поддържа мощности за включване в системата иска и ТЕЦ "Марица-изток 2". Шушулов припомни, че регулаторът вече одобри по-висока стойност на тока от ТЕЦ "Варна".

Според Шушулов в новите цени на тока от октомври миналата година не е отчетено спирането на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй". От централата вече заявиха, че себестойността на енергията ще се повиши с 18% след спирането на двата реактора. През септември миналата година Шушулов твърдеше, че регулаторът е отчел и последиците от спирането на трети и четвърти блок върху цените на всички участници на пазара. Същата позиция защити и заместникът му Валентин Кирчев.

ДКЕВР ще промени регулаторния период за преглед на приходите и разходите на дружествата от октомври на юли, за да може да бъдат отчетени повишенията на природния газ и въглищата.

„Токът и парното поскъпват от юли", съобщава и „24 часа"

Токът и парното ще поскъпнат едновременно от 1 юли, каза вчера председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране проф. Константин Шушулов. Конкретният размер на увеличението ще се уточнява тепърва. По-високите цени на парното ще са заради поскъпването на природния газ, с който работят повечето топлофикации. От началото на тази година той се повиши с малко над 4%. Тези цени на газа според Шушулов нямало да се отразят на топлофикациите. Затова и през първото тримесечие със сигурност цената на топлинната енергия нямало да се променя. За този период не предстои и поскъпване на тока. От началото на април обаче се задава ново увеличение на природния газ, предвидено в променения договор с "Газпром". Според обявеното след подписване на меморандума през декември, увеличението ще е под 10%. "Поскъпването ще бъде по-голямо от това, което сме правили през последните три тримесечия на 2006 г.", каза Шушулов.

„Токът и парното скачат от 1 юли", отбелязва и „Дума"

Токът и парното ще поскъпнат от 1 юли, предстои да бъде уточнено процентното изменение на цените. Това заяви вчера председателят на Държавната комисия за водно и енергийно регулиране Константин Шушулов, цитиран от БТА. Той уточни, че ръст в цените на тока и парното обаче не се очаква за първото тримесечие на годината.

Поскъпването на топлото и еленергията се налага заради повишената себестойност в някои производствени централи. Причината е, че те работят с газ, който от началото на годината е повишил цената си с малко над 4%. Шушулов гарантира, че то няма да се отрази на работата на на дружествата от топлофикационния сектор. От 1 април ще има ново по-значително поскъпване на природния газ, което е свързано с подписаните нови дългосрочни договори с "Газпром". Ръстът на цената ще е по-голям от този, който сме правили през последните три тримесечия на 2006 г., обясни Шушулов. Той информира, че се обмисля промяна на годишния регулаторен период, който вместо от 1 октомври да започва от 1 юли. Идеята е обсъдена и с министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Ако новите цени на тока и парното влязат в сила от юли, през октомври няма да има нови увеличения, посочи председателят на ДКЕВР. Предстои цялостен регулаторен преглед, като за 3-4 месеца ще се направи пълен анализ на приходите и разходите на дружествата от енергийния сектор, каза още председателят на ДКЕВР.

С нови фактури в Западна България

Потребителите на ток в Западна България вече получават фактури от името на "CEZ Електро България". Първата от новите фактури е издадена на фирма от София, съобщи БТА. Чешката компания CEZ е мажоритарен собственик на електроразпределителните дружества в София, София област и Плевен. Фирмата пое функциите по снабдяване с електроенергия на всички потребители на територията на Западна България от началото на годината. Компанията беше създадена, за да бъде отделена в нея дейността по снабдяване, която до този момент се извършваше от електроразпределителните дружества. Плащането на ток ще става, както и досега в касите на пощенските клонове за битови абонати. За стопанските потребители - според договора им за продажба на електрическа енергия.

„НПО изпращат пълния списък с предложенията за Натура 2000 в ЕК", извежда на първа страница „Дневник"

На 12 декември се проведе среща между кметовете, областни управители и депутати от Черноморието. На нея министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров обеща да предложи за гласуване на министерски съвет минимум 24% от територията на страната.

До началото на следващата седмица, заедно с други български неправителствени организации, WWF ще изпрати на Европейската комисия пълния списък с места за мрежата Натура 2000, заедно с цялата научна документация и картен материал, съобщиха за Дневник от WWF.

Така европейските институции ще са наясно кои места е отстранило от списъка българското правителство, въпреки че отговарят на критериите за европейската екологична мрежа Натура 2000.

Все още няма официално решение на българското правителство кои места смята да изключи от мрежата Натура 2000 по ненаучни критерии, но според информациите предстои това да се направи до края на месеца.

Стана ясно, че на заседание на Съвета на управляващата коалиция в понеделник е било прието предложението на депутата от НДСВ доц. Борислав Великов в Министерския съвет да бъде внесен проект, който изважда Стара планина над Берковица от Натура 2000. Освен това в края на миналата година отново Съветът на тройната коалиция реши да предаде документация за екологичната мрежа за възможно най-минималния процент от територията на страната - около 23%.

Междувременно жива верига от недоволни граждани, които протестират срещу информационното затъмнение и начина на изготвяне на проекта за защитени зони в европейската екологична мрежа Натура 2000, блокираха днес за около 20 минути пътя край Разлог на разклона за туристическите зони Бетоловото и Катарино, предаде БТА.

Струпаните около пътя близо 200 тежкотоварни камиони, автобуси и строителни машини не преградиха пътя, както бе обявено предварително, но това спонтанно направиха гражданите. Те не се вслушаха в призивите на местни ръководители и представители на полицията да не предприемат блокада на шосето, а да изчакат резултатите от насрочената за утре - 10 януари работна среща в Благоевград. За нея съобщи минути преди това на митинг пред читалището в Разлог областният управител на Благоевград Владимир Димитров.

В срещата ще участват заместник-министри и други отговорни представители на Министерството на околната среда и водите, които ще представят програмата Натура 2000. На обсъждането бяха поканени и представители на инициативния комитет на протестиращите в Разлог. Според областния управител и кметовете на Разлог и Банско Любен Татарски и Александър Краваров не могат да се вземат такива важни решения за развитието на района, без да се чуят населението и регионалните и местните власти. Хората от разложкия регион са притеснени, че с прилагането на проекта Натура 2000 ще се предизвика безработица, ще спре икономическото развитие на района и израстването му като перспективен туристически център.

Огласена бе декларацията на гражданския инициативен комитет, който организира днешния протест. Д-р Радко Тумбев - председател на общинския съвет в Разлог информира за решенията на второто извънредно заседание на съвета днес за проекта Натура 2000. В тях се правят конкретни предложения за изключване на територии от района от тази програма.

Сред изказалите се в подкрепа на исканията на хората от района бяха кметът на Добринище Иванка Бонкина и Кирил Войнов от сдружението "Зелен алианс".

"Банско и Разлог изкараха багери срещу "Натура", пише още по темата изданието

С жива верига протестиращите срещу екомрежата "Натура 2000" от Разлог и Банско блокираха във вторник по обед пътя Симитли - Банско. Те се бяха "въоръжили" с около 200 камиони, автобуси и строителни машини.

По-рано през деня на извънредно заседание общинският съвет на Разлог прие искане от списъка за "Натура" да бъдат изключени всички зони в района с изключение на сега защитените национални паркове "Рила" и "Пирин" и резервата "Джинджирица". Заради инвеститорски интерес кметовете на с. Бачево и Годлево даже са поискали част от землищата да бъдат извадени от парк "Рила".

Малко след заседанието на общинарите по покана на инициативния комитет в Разлог се проведе и среща за "Натура", по време на която хората чакаха, готови да блокират пътя, ако искането за изключване на земите не бъде удовлетворено. На срещата бяха областният управител на Благоевград Владимир Димитров и съветникът на президента Илчо Дамянов.

В сряда областният съвет в Благоевград заседава извънредно за "Натура", като ще присъстват зам.-министри и експерти от екоминистерството и представители на инициативния комитет. По време на протеста вчера хората решиха, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще затварят пътя всеки ден, като ще увеличават времетраенето на блокадата. Зони от списъка може да изключва единствено правителството.

До дни български еколози ще изпратят на Европейската комисия пълния списък с местата по "Натура 2000" заедно с научната документация и карти, съобщи световната организация WWF. Целта е европейските институции да бъдат наясно кои зони ще изключи правителството и че в тях има застрашени видове.

„Югозападна България на бунт срещу Натура 2000", отбелязва и „Новинар"

За близо час беше блокиран вчера пътят Симитли - Банско в знак на протест срещу екомрежата в Натура 2000. Над 200 товарни автомобила и над 500 леки коли участваха в блокадата. Общинарите в Разлог гласуваха вчера териториите, които да се изключат от Натура 2000. Това са всички земи извън двата национални парка Рила и Пирин и резервата "Джинджирица", както и зоната, която включва ски-голф комплекс Кулиното.

Това показва, че хората не се страхуват да изразят открито мнението, смята кметът на Разлог Любен Татарски. Депутатът от ОДС Ясен Попвасилев обясни, че ако не бъдат удовлетворени исканията на протестиращите, митингите ще продължат. Червеният Георги Юруков смята, че трябва да се постигне баланс между интересите на местните жители и тези, застъпени в екологична мрежа Натура 2000. Юруков се ангажира да направи всичко възможно кабинетът да преразгледа проекта.

„Свидетели обвиниха Филчев в убийство", четем в „Дневник"

Бившият главен прокурор и настоящ посланик на България в Казахстан Никола Филчев е убил лично ямболската адвокатка Надежда Георгиева през февруари 2000 г. Това заявиха във вторник пред Софийския градски съд и под заплаха от наказателна отговорност съпругата на покойния прокурор Николай Колев Нанка Колева, която също е обвинител, и бившият генерален секретар на Моряшкия синдикат Пламен Симов. Двамата са свидетели по делото.

Заради тези показания майката на Георгиева поиска по делото за убийството на дъщеря й да бъде разпитан посланик Филчев. Тя настоява да получи компенсация от 200 хил. лв. от подсъдимите Орлин Аврамов, Пламен и Димитрина Калайджиеви.

Колева разказа, че в началото на 2005 г. Филчев се срещнал с нея в кабинета му и й признал, че е убил Георгиева. "Филчев е убиецът. Ходил е у тях, изпаднал е в криза", каза още тя. Според Колева бившият главен прокурор е поръчал на съпруга й убийството на обвинителя от Варна Васил Миков, който беше сред противниците на Филчев. "Това дело го искам в твърди корици", казвал Филчев за Миков, което според Колева било намек за ковчег.

Пламен Симов разказа как се е срещнал с Николай Колев в деня на убийството му - през декември 2002 г. Колев искал да го предупреди, че Филчев е много опасен, и му доверил, че действащият тогава главен прокурор е убил Надежда Георгиева. Покойният Колев разказал на Симов, че адвокатката имала компрометиращи записи на Филчев. В деня на смъртта й тя трябвало да предаде на Филчев подкуп от 150 хил. долара като "първа вноска", за да се прекратят разследванията за умишлен фалит на "Океански риболов". Версията на Колев била, че Георгиева е отказала да даде парите и затова Филчев изпаднал в ярост и я убил. "Разполагах с документи, които доказваха, че Никола Филчев е циклофреник и когато не получи нещо, или изпада в олигофренно поведение, или в ярост", заяви Симов пред съда. В деня на убийството Филчев разпуснал охраната си.

Според Симов в деня на смъртта му Николай Колев е планирал да поиска свалянето на имунитета на Филчев, заместника му Христо Манчев и на редовия тогава градски прокурор Бойко Найденов.

„Филчев уби адвокатката!", четем и в „Труд"

„Пред мен Филчев призна, че е убил ямболската адвокатка. Аз направо го питах защо уби мъжа ми, той не ми отговаряше, но предпочете да признае по-малкото зло - за друг човек." Това заяви вчера три пъти пред Софийския градски съд Нанка Колева, съпруга на убития прокурор Николай Колев. Магистратът бе застрелян през декември 2002 г., атентаторите досега не са разкрити.

Вдовицата се яви като свидетел по делото за убийството на адвокат Надежда Георгиева. Юристката бе намерена посечена със сатър на 28 февруари 2000 г. в дома й в столичния кв. "Стрелбище". За престъплението са подсъдими Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и съпругата му Димитрина. Жената е в чужбина и процесът срещу нея се води задочно.

Колева разказа вчера, че 2 г. след смъртта на мъжа й, през януари 2005 г., настоящият ни посланик в Казахстан Никола Филчев я извикал в кабинета си. Три часа разговаряли на 4 очи. Вдовицата питала защо не се разследва убийството на съпруга й, като призовавала Филчев да напише обвинителен акт срещу себе си.

„Филчев лично уби адвокатката" в водещото заглавие на „24 часа"

Бившият главен прокурор Никола Филчев лично е убил ямболската адвокатка Надежда Георгиева на 2 февруари 2000 г. Това заявиха пред съда вчера съпругата на убития прокурор Николай Колев - Нанка, и шефът на Моряшкия синдикат Пламен Симов. Според Нанка Георгиева Филчев поръчал на съпруга й да убие варненския прокурор Васил Михов, защото му "бил опонент и гласувал срещу него във Висшия съдебен съвет.

„Свидетели изкараха Филчев сериен убиец", четем в „Стандарт"

Поредни обвинения за убийство бяха отправени към бившия главен прокурор Никола Филчев в съда. Сегашният ни посланик в Казахстан подготвял елиминирането на варненския обвинител Васил Миков. Филчев дори пращал покойния прокурор Николай Колев в командировка до Варна, за да свърши работата. Това разказа пред магистратите съпругата на Колев - Нанка. Тя също е обвинител. Работи в отдел "Съдебен" във Върховната касационна прокуратура. Колева даде показания като свидетел по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева през 2000 г. 30-годишната юристка беше намерена жестоко посечена в дома си. Според Нанка Колева Филчев искал смъртта на Миков, защото варненецът му бил основен опонент при гласуването за главен прокурор. Прокурор Миков каза пред "Стандарт", че е чувал за подготвяното убийството и от самия Колев. След като Борис Велчев пое поста на главен прокурор, той командирова Миков във ВКП. Нанка Колева обясни още, че в първия работен ден на 2005 г. разговаряла с Филчев в кабинета му. "Той ми каза: Признавам, че убих Надежда Георгиева", каза Колева. Тя допълни, че следователят по делото Илия Илиев се срещнал с мъжа й, пред когото заявил, че за него Филчев е убил Георгиева. Тогава Филчев за първи път освободил охраната си и отишъл в дома на юристката, шофирайки сам джипа си "Чероки". Там изпаднал в нервна криза и я убил. Георгиева се хвалеше в Съдебната палата, че държи Филчев в ръцете си и че е правила записи на разговорите им, каза още прокурорката Колева.

„Филчев отново забъркан в убийство", съобщава „Новинар"

Бившият главен прокурор Никола Филчев призна пред мен, че е убил Надежда Георгиева. Това заяви вчера в съда Нанка Колева, съпруга на военния прокурор Николай Колев, който бе убит през зимата на 2002 г. Колева е свидетелка по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Според доказателствата по делото обаче в периода, на 28 февруари 2000 г., когато бе открит трупът на Георгиева, бившият главен прокурор е бил на посещение в Либия заради СПИН-процеса срещу българските медицински сестри.

Колева уточни, че Филчев не си е водил никакви записки, а се е стараел да помни всичко. Тя добави, че бившият главен прокурор е бил близък с подсъдимите за убийството Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и съпругата му Димитрина Калайджиева, която е обявена за международно издирване.

Другият свидетел по делото - бившият шеф на моряшкия синдикат Пламен Симов - също обвини Филчев, че е извършил убийството. Вяра Георгиева, майката на убитата адвокатка, допълни, че има двама убити, които нищо не могат да кажат - бившият военен прокурор Николай Колев и дъщеря й. Тя призова съда да разпита Филчев.

„Сметната палата: Безотговорност и корупционна среда в търговете за лекарства", отбелязва „Дневник"

В Министерството на здравеопазването е създадена благоприятна среда за корупция при провеждане на търговете за скъпи лекарства. Причините са в липсата на ясна лекарствена политика, отсъствието на надеждна информация за реалните потребности на болните и сериозни недостатъци в наредбите и документацията на ведомството. Това е установил извършеният от Сметната палата одит на реда за предписване и получаване на скъпите лекарства за периода 2001 - 2005 г. Това са медикаментите за лечение на онкоболни, трансплантирани, пациентите на хемодиализа и др. За тях всяка година се отделят около 90-100 млн. лв. от държавния бюджет.

Институцията ни се самосезира по темата поради високия обществен интерес и множеството публикации в пресата, съобщи във вторник членът на Сметната палата Валери Апостолов. Той подчерта, че само една трета от онкоболните са получили лечение с необходимите медикаменти през четирите години. Болните, които имат нужда от скъпи лекарства, нарастват всяка година с 3.4%, а онкоболните - с 10%, така че тенденцията е броят на хората със злокачествени заболявания да нараства изпреварващо спрямо лекуваните със скъпи препарати, допълни Апостолов. Така например през 2005 г. общият брой на болните от рак е 259 хил. души, а лечение с медикаменти са получили само 96 хил.

Одитът на Сметната палата установи още, че министерството е провеждало търгове за лекарства, без да има предварителна информация за необходимите количества и без да се съобразява със заявките на болниците. Не са планирани реално и необходимите финансови средства за доставка на медикаментите. В доклада е записано, че парите за лекарства през 2005 г. са недостатъчни и това се е отразило на лечението на онкоболните. Тенденцията бюджетът чрез здравното министерство да не финансира изцяло нужните лекарства и консумативи е трайна, отбелязват експертите от одитиращия орган. Според тях наредбата, по която се осигуряват медикаментите, не отговаря на изискванията на Закона за здравето. Той определя, че лекарствата за онкоболните трябва да се набавят не само от държавния бюджет, но и от общините. В наредбата на министерството обаче липсват изисквания за местната власт, обясни Апостолов. Освен това няма регистър на онкоболните, няма и обобщена годишна заявка за необходимите лекарства.

Затова експертите на Сметната палата препоръчват да се допълни наредбата, засягаща лечението на значими заболявания, да се утвърди национална лекарствена политика с ясно определени цели и приоритети, да се изгради информационна система с база данни за онкоболните. Институцията изисква до 30 март тази година министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски да я уведоми писмено за предприетите мерки. Ние не можем да налагаме санкции, защото не сме наказателен орган, подчерта Апостолов. Той обаче допълни, че прокуратурата вече е поискала отчета на Сметната палата за доставките на лекарства.

Най-после се доказаха нашите твърдения отпреди няколко години, че анархията в документацията на здравното министерство е голяма, коментира вчера онкоболната Теодора Захариева. Тя подчерта, че пациентските организации отдавна алармират за проблемите в реда за изписване на лекарства и породената от него корупция. Щастлива съм, че най-после са взети мерки по този повод, но не мога да не споделя, че за тези четири години аз имам най-малко 400 близки, които починаха, каза Захариева. Тя обясни, че ще поиска среща с главния прокурор и ще настоява да се вземе предвид одитът на Сметната палата.

Теодора Захариева е жената, която наскоро осъди здравното министерство за 80 хил. лв. затова, че не й осигури навреме необходимите лекарства. Ведомството обаче обжалва съдебното решение. Радвам се, че този одит излиза преди делото ми във Върховния апелативен съд, защото той доказва, че съм права, допълни Захариева.

„Разровиш ли го ще мирише", коментира „Дума"

Теодора Захариева преди повече от месец осъди държавата за 80 000 лева. Теодора е болна от рак. Теодора иска да живее. Теодора се бори, за да живее. Теодора не иска нищо повече, от своите човешки права да бъде лекувана, да получава лекарствата си, които й се полагат по закон за тежкото й заболяване. Преди време Теодора стачкува. Свали забрадката си пред фоторепортери и оператори и всички видяхме окапалата й коса. Теодора потъпка женската суета и изкрещя на висок глас: Искам да живея! Не се спря пред нищо - заведе дело срещу Министерството на здравеопазването. Делото бе спирано два пъти. Накрая успя. Обърна се към всички с призива, че "властта не трябва да се хули, а да се съди". Предрече, че "тепърва ще се случват много неща." И отново припомни, че никой няма правото да я лишава от живот и да оставя детето й без майка. Каза още: "Амбицира ме фактът, че в България гарван-гарвану око не вади. Искам да дойде ден, когато по нашите земи тази нелепа фраза няма да има приложение." Сподели своята болка, колко много управляващи чиновници са се гаврили с нея и такива като нея и с горчивина направи извода, че съвсем не е сигурна, че държавата ни е бедна и трябва да я щадим, защото за едни тя е мащеха, а за други майка.

Ще допълним - когато фактите говорят и боговете мълчат. А фактите са страшни. Те се съдържат в доклада на Сметната палата след направената проверка.

Разровиш ли го ще мирише

Колко ли човешка болка се крие зад прозорците на Онкологичния диспансер

Вчера Сметната палата оповести доклад за извършен одит на изпълнението на реда за предписване и получаване на лекарства за скъпоструващо лечение на злокачествени заболявания, заплащани от републиканския бюджет в Министерството на здравеопазването за периода от 1 януари 2001 до 31 декември 2005 г.

Основни констатации и оценки

- Министърът на здравеопазването през 2005 г. не е представил в Народното събрание годишен доклад за състоянието на здравето на гражданите и изпълнението на Националната здравна стратегия съгласно изискването на Закона за здравето.

- Не е разработена и утвърдена лекарствена политика с ясно определени цели и приоритети като част от държавната политика в областта на здравеопазването.

- С изменение и допълнение в Наредбата от 5 октомври 2004 г. е разширена лекарствената листа и някои лекарствени продукти отпадат, а подборът на нововключените лекарствени продукти е осъществен субективно, без специални нормативни критерии за оценка на терапевтичната им ефективност и фармакоикономическа целесъобразност.

- Подготовката на проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за реда за предписване и получаване на лекарства за скъпоструващо лечение, заплащани от републиканския бюджет, не е предшествана от писмена оценка на резултата от прилагането й.

- Акумулираните от данък добавена стойност средства влизат в държавния бюджет, но не се използват целево за финансиране на разходите за здравеопазване, респективно за покриване разходите за лекарства за скъпоструващо лечение.

- Стандартната оперативна процедура не регламентира изготвянето на обобщена годишна заявка за необходимите лекарства за скъпоструващо лечение, както и изготвянето и утвърждаването на годишна спецификация, на базата на които да се планират разходите за лекарства и провеждането на процедури за обществените поръчки за следващата година.

- Не е определен субект, който да осъществява контрол по цялостното изпълнение на Стандартната процедура и да докладва на ръководството на министерството за резултатите от извършените проверки или упражняван текущ контрол.

- Нарастването на броя болни от злокачествени заболявания, на които се предписва лекарствена терапия е в по-голяма степен от общото нарастване на броя на нуждаещите се от скъпоструващо лечение за одитирания период.

- Налице е постоянна тенденция на изпреварващо нарастване на броя на болните от злокачествени заболявания спрямо общо лекуваните с лекарства за скъпоструващо лечение.

- Относителният дял на лекуваните онкоболни с лекарства за скъпоструващо лечение е по-малък от една трета от общия брой онкоболни, преминали, лекувани или наблюдавани от лечебните заведения за одитирания период.

- На базата на обобщената годишна заявка би трябвало работна група, определена със заповед на министъра, да изготви и да предложи за утвърждаване на годишна спецификация за лекарствата за скъпоструващо лечение в натурално и стойностно изражение за договаряне и централна доставка през следващата година. Годишни спецификации не са изготвяни.

- В Министерството на здравеопазването липсва изградена документална база данни за потребностите от лекарства за скъпоструващо лечение. Работи се по оперативна информация от двумесечните заявки на лечебните заведения.

- За одитирания период министерството не разполага с надеждна и систематизирана информация за броя на онкоболните, които се лекуват с лекарства, разпределението им по видове заболявания и съответни лечения за всяка година, на базата на предоставената от лечебните заведения с годишните заявки потребност.

- Не се планират реално необходимите финансови средства за доставките на лекарства за скъпоструващо лечение по реда на Наредбата, в т.ч. за онкоболните.

- Установи се, че Министерството на здравеопазването не обобщава информацията, която се подава от лечебните заведения за реда за предписване и получаване на лекарства за скъпоструващо лечение, заплащани от Републиканския бюджет за брой онкоболни, очакван брой болни, брой починали и новооткрити пациенти и разхода на необходимите лекарства за страната по години, като съответно не анализира и прогнозира тенденциите в развитието на онкологичните заболявания.

- Нарушена е ритмичността на процеса и навременното снабдяване с лекарства на лечебните заведения и онкоболните. Несвоеременното провеждане на основните открити годишни процедури е довело до сключване на договори с различни срокове, чието изпълнение преминава в следващата бюджетна година и затруднява отчетността, планирането и контрола на публичните средства, необходими за заплащане на лекарствата за скъпоструващо лечение.

- Откритите процедури за доставка на лекарства през 2001 г. и за доставка на нововключени лекарства през 2004 г. и 2005 г. са проведени без предоставена информация за необходимите количества лекарства за следващата година.

- За периода от 2001 г. до 2004 г. е налице тенденция за увеличаване на стойността на лекарствата, доставяни по процедурите на договаряне, спрямо тези, доставяни по откритите процедури.

- Всички актове на министъра на здравеопазването за откриване на обществени поръчки за лекарства за скъпоструващо лечение не съдържат описание на фактическото основание за откриване на процедурите.

- Повечето от текстовете, изброяващи основанията за издаване на заповедите, препращат към други документи, създадени в министерството - докладни записки от директори на дирекции, доклади на работни групи, протоколни решения на ръководството и др., а те препращат към други документи, обосноваващи необходимост от доставка на лекарствени продукти.

- През одитирания период процедурите за доставка на лекарства за скъпоструващо лечение са завършили със сключване на 397 договора за доставка на лекарствени продукти. По някои процедури има един договор с участник, спечелил няколко обособени позиции, а при други процедури са сключвани отделни договори за доставка на лекарства по всяка от спечелените позиции.

- Националната служба по наркотичните вещества не е участвала със свои представители в процедурите за осигуряване на лекарствата, съдържащи наркотични вещества през целия одитиран период.

- Ненавременното и непълно определяне на необходимите годишни потребности на лечебните заведения налага провеждане на повече процедури за обществени поръчки на частични допълващи количества лекарства.

- През 2004 г. се наблюдава влошаване в работата на министерството по определяне на необходимите количества лекарства за скъпоструващо лечение и своевременното им договаряне по видове и количества. През годината е извършена структурна реформа, която вместо положително е оказала негативно влияние на работата в министерството по отношение на оптимизирането на процеса по осигуряване на необходимите лекарствени средства.

- За 2005 г. са доставени опиоидни аналгетици на стойност 2 415 994 лв., а се посочват като разпределени за 3 096 668 лв., което е с 680 674 лв. в повече от доставеното. По този начин е извършено разпределение на медикаменти без да са доставени в болничните заведения през тази година.

- Договорените нови видове лекарства за злокачествени заболявания са по-скъпи от ползваните до момента и това е предизвикало отново допълнителен недостиг и неритмичност в снабдяването на болничните заведения, в т.ч. главно за онкоболните.

- Включеният ДДС в цените на лекарствата от 2002 г. и годишното нарастване на броя на болните, нуждаещи се от лекарства за скъпоструващо лечение, не е компенсирано със съответстващо планиране на необходимите финансови средства по години.

- За периода 2001-2005 г. министерството не е предявявало претенции по съдебен ред към доставчици за неизпълнение на договорни задължения.

- Министерството получава като дарение през 2000 г. от "Бристол Майерс Скуиб - България" специализиран здравен софтуер "Онконет" за проследяване изпълнението на заявките и наличностите от лекарства в аптеките към онкодиспансерите и лечебните заведения с онкологични отделения. Софтуерът се ползва с по-малко от половината си капацитетни и опционни възможности, защото няма изградена мрежа и инсталиран подходящ хардуер при всички субекти, участващи в процеса по предоставяне на лекарствата. Същевременно няма сигурност в пълнотата и надежността на информацията, подавана чрез него до министерството.

- Инспекторатът на министерството не е извършвал проверки върху дейността по предписване и получаване на лекарства за скъпоструващо лечение. Планов специализиран текущ контрол върху дейността на търговците на едро - доставчици на опиоидни аналгетици, не се осъществява.

„Здравното министерство не знае колко са онкоболните", съобщава „Новинар"

Министерството на здравеопазването не разполага с пълна информация за броя на онкоболните, освен това липсват данни за потребностите от медикаменти за скъпоструващо лечение. Това показват резултатите от одит на Сметната палата за реда на предписване и получаване на лекарства за скъпоструващо лечение на онкологични заболявания. В документа е посочено още, че е налице много висок риск от корупция. По данни от Националния раков регистър към края на миналата година има регистрирани 237 000 болни, от тях новооткрити са 29 300, посочиха от здравното министерство.

Наблюденията ни показват, че се работи с оперативна информация, подавана от лечебните заведения, без да се обобщават данните, заяви Валери Апостолов, член на Сметната палата. Във връзка с това препоръчваме да се разработи национална лекарствена политика, чрез която да се подобри организацията и контролът при разпределянето на медикаментите, допълни Апостолов. Липсата на такава система води до висок корупционен риск, пише още в доклада. От здравното министерство обаче припомниха вчера, че констатациите и препоръките в одита обхващат период до края на 2005 г. През миналата година ръководтството на ведомството било отстранило много от посочените пропуски, коментираха от министерството.

До 31 март здравният министър Радослав Гайдарски ще изготви писмена оценка на изпълнението на посочените от палатата предписания, увериха от МЗ.

Контролът върху разпределението на медикаментите за скъпоструващо лечение е формален, констатират в доклада си експертите. Затова е наложително създаването на информационна система, чрез която да се направи анализ на потребностите, заяви Апостолов. Той посочи още, че за периода на одита са заведени четири дела срещу държавата заради съмнения за нарушения и корупция при доставките на лекарства за онкоболни.

Националната служба по наркотичните вещества не е участвала със свои представители в процедурите за осигуряване на лекарствата, съдържащи наркотични вещества през целия одитиран период, допълни Апостолов. В резултат на това през 2005г. са сключени два договора за доставка на медикамент, съдържащ наркотични вещества, като по този начин е надхвърлен разрешеният внос с два килограма, посочи експертът.

Онкоболната Теодора Захaриева заяви, че ще поиска среща с главния прокурор Борис Велчев във връзка с одита на Сметната палата. Още преди да е приключил одитът, прокуратурата е поискала информация, допълни Апостолов.

„Посята била корупция при онколекарствата!", четем в „24 часа"

В здравното министерство е създадена благоприятна среда за корупционни практики. Това е установила Сметната палата при извънреден одит заради системата за разпределение на лекарствата за онкоболни. Шефът на проверяващия екип Валери Апостолов е одитирал министерството за периода 2001 г. - 2005 г. За това време министри са били Илко Семерджиев, Божидар Финков, Славчо Богоев и Радослав Гайдарски. Докладът е комплимент за мен, тъй като 2001 г., когато бях министър, е единствената, в която договорените медикаменти са ритмично доставяни и правилно разпределени, коментира Илко Семерджиев. Стремих се да създам условия за прозрачност в търговете, всичко беше публично, каза пък доц. Божидар Финков. Здравното министерство въведе нови правила за провеждане на търговете, с които се изпълняват препоръките на Сметната палата, обясниха от ведомството, оглавявано сега от проф. Гайдарски. Докладът е изпратен до парюламента и кабинета. Правителството, депутатите и прокуратурата трябва да решат как да постъпят, коментира Апостолов. Одиторите установили, че няма политика и ред за отпускане на скъпите лекарства, които плаща бюджетът. Министерството не знаело реалния брой на нуждаещите се и не планира нужните средства.Така болни са оставали без лекарства.

"Сън": Българка дава бъбрек за телевизор" е едно от заглавията в днешния брой на „Стандарт"

Исках да купя дом и дрехи за двете ми деца. Всичко, което получих, е цветен телевизор. Това споделя пред британския вестник "Сън" 27-годишната Мариана Тодорова, която продава бъбрека си за 689 паунда.

Сега тя се разкайва, че е можела да получи 100 пъти повече пари за това, но всичко вече е свършено. Днес Мариана се страхува, че единственият й бъбрек може да откаже да функционира. Органът е отишъл при британска гражданка на име Сюзън, на възраст около 40 години.

Сюзън и други неизлечимо болни западняци, които купуват органи на черния пазар, плащат по 100 000 паунда за трансплантацията, пише изданието. Търговията е толкова печеливша, че понякога хора дори биват убивани заради органите си. Донорите обаче не печелят много - големите пари отиват при престъпниците, които организират търговията.

Българката Мариана е била подлъгана от посредника Анелия Жекова да отиде в клиника в Истанбул. Там е оперирана през ноември 2004 г. Жените живеят в съседство в българското село Лиси връх. Според Мариана на нея й е обещано да получи пари на стойност 1500 паунда за бъбрека, но в крайна сметка получава само 689.

Тя е една от шестте потърпевши, които Анелия убеждава да продадат органите си. В момента Анелия е в затвора в Сливен, където излежава 4-годишната си присъда, след като признава, че е посредничила при тези случаи. В затвора са също съпругът й и още един съучастник.

Както разказва Мариана, тя е откарана с автомобил през турската граница в Истанбул, където е настанена в хотел. Чувствах се много уплашена, споделя тя. От нея искат да прочете и подпише документ, написан на непознат език. Въпреки това тя подписва. Малко след това й е направена инжекция, а когато идва в съзнание, всичко е приключило. Купих цветен телевизор и анцузи и дънки за децата, това е, разказва 27-годишната жена. След случилото се тя и семейството й се местят да живеят във Варна.

„Бойкот на Божков в столицата на ЕС", четем в „Стандарт"

Българските десни евродепутати бойкотираха изложбата на предмети от частната колекция на Васил Божков в Брюксел снощи. Те бяха категорични, че няма да участват в представянето на експозицията "Великолепието на България". И призоваха колегите си от Европейската народна партия да направят същото. Изложбата в Европарламента е под патронажа на Греъм Уотсън, шеф на либералите, и културният министър Стефан Данаилов. Тя показва 40 от личните антики на Божков. У нас за произхода на колекцията му тече прокурорска проверка. Константин Димитров, Мартин Димитров, Стефан Софиянски и Филип Димитров изпратиха писмо и до ЕНП, в което се разграничават от мероприятието. Частна изложба, чийто произход е обект на разследване, не е подходяща за Европарламента, мотивират се те.

Правителството използва членството ни в ЕС да превърне българската мафия във витрина на страната, обяви ДСБ. Според хората на Костов колекцията е придобита чрез иманярска дейност. От партията припомниха, че са сезирали и главния прокурор в началото на миналата година. Според депутата на Костов Николай Михайлов проверката е в ход, а разрешението за временен износ на колекцията от страна на Стефан Данаилов е нарушение на закона. Изложбата представя България с лицето на нейния собственик - "хазартен бос, с ключова роля в сенчестия бизнес", според оценката на ББС. Тази инициатива позори България, заключи Михайлов.

Министерството на културата не е известявано за течаща прокурорска проверка върху частната колекция от антики на Васил Божков. Това съобщи вчера ведомството на Стефан Данаилов. То има информация за проверки в регионалните музеи. Експонатите, които са включени в изложбата в Брюксел, са част от регистрирана вече в НИМ колекция на Божков, каза още министерството.

Когато стигнем до частните колекции, ще проверим и тази на Васил Божков, но преди това трябва да бъде свършена много работа по проверката на музеите в страната. Това каза пред "Стандарт" главният прокурор Борис Велчев. Той обясни, че до момента са констатирани нередности в един музей, но беше категоричен, че в НИМ няма нарушения. Велчев разпореди проверка на музеите и частните колекции на Васил Божков и Димитър Иванов още през март 2006 г. Те не са приключени.

Градският прокурор на София Николай Кокинов обясни, че според него няма юридически проблем колекцията на Божков да напуска страната ни, защото експонатите не са запорирани. Проверката ще има за цел произхода на антиките.

Въпросът за излагането на колекцията на Божков в Европа не е отнасян до прокуратурата, заявиха пък заместниците на Велчев - Камен Ситнилски и Валери Първанов. Шефът на отдел "Международно правно сътрудничество" във ВКП Камен Михов пък бе изненадан. От вас научавам, че колекцията е в Европа, каза Михов.

„Евродесните бойкотираха изложбата на Васил Божков", извежда на първа страница „Новинар"

Десните евродепутати Мартин Димитров, Филип Димитров, Константин Димитров и Стефан Софиянски написаха вчера на колегите си от фракцията на ЕНП, че се разграничават от изложбата на частната колекция на Васил Божков в Брюксел. Те не участваха в откриването на експозицията. Мотивите са, че частна изложба, чийто произход е обект на разследване, не е подходяща за Европарламента. Това не е най-подходящата форма на изява на любовта към законността в страната ни, коментира и Филип Димитров. Притеснява ме фактът, че експонатите са обект на прокурорска проверка, допълни той. Според него не трябва да опетняваме наследствено България, но пък не трябва и да даваме индулгенция на "хора, които имат проблеми със закона". Константин Димитров от ДСБ обясни, че по време на експозицията се представя луксозен албум, който се нарича "Колекцията на Васил Божков", който промотира експозицията. Хората на Иван Костов ще питат Стефан Данаилов и Сергей Станишев защо са решили да превърнат "мафията във витрина на страната". Според Стефан Софиянски изложбата е много хубава и определено буди интерес. Единственият неприемлив факт бил, че се подчертава изрично, че това е частната колекция на Васил Божков. Можеше да мине под девиза на фондация "Тракия", защото се получава противоречие какъв е произходът на експонатите, анализира той. Антония Първанова от НДСВ пък смята, че изложбата е "нещо наистина голямо". "Аз се гордея, че изложбата показва моите гени", допълни царистката пред bTV.

Все още проверката, която назначи главният прокурор Борис Велчев, не е приключила, тя е мащабна и обхваща цялата страна и не сме стигнали до големите колекционери. Това каза вчера наблюдаващият прокурор Николай Соларов. Той обясни, че ако експонатите на изложбата са напуснали страната, значи те имат всички документи за това и са легитимни. Националният исторически музей дава разрешителното, за да минат те през граница, допълни обвинителят. Вчера директорът на музея Божидар Димитров заяви, че колекцията е регистрирана в музея и за всички предмети в нея има документ за легален произход.

От ведомството на Данаилов уточниха, че не знаят за никаква прокурорска проверка. Те цитират закон от 1983 г., според който държавата трябва да стимулира частното колекционерство. Министерство на културата акцентира, че експонатите на Божков са регистрирани в НИМ и няма запор върху изнасянето им от страната.

„Браво за златото, но защо точно Божковото?", пита „24 часа"

Дясна атака от София застигна вчера официалното откриване на изложбата "Великолепието на България" в Европарламента в Брюксел. Тя представя експонати от частната колекция на най-богатия българин Васил Божков. 40-те изключително ценни златни, сребърни и бронзови предмета, собственост на бизнесмена, бяха подредени вчера в най-прочутата сграда. Идеята е на жълтата евродепутатка Антония Първанова и е под патронажа на шефа на Алианса на либералите и демократите за Европа Греъм Уотсън. След това сбирката е подкрепена от културното ни министерство, който е неин патрон, фондация "Тракия" и Националния исторически музей. Българските евродепутати от групата на Европейската народна партия, която е най-голяма в ЕП, изпратиха писмо до колегите си от фракцията, с което се разграничиха от изложбата. Текстът е подписан от сините Мартин Димитров и Филип Димитров, Константин Димитров от ДСБ и лидера на ССД Стефан Софиянски. Няма да отидем на церемонията, заяви Димитров. По-късно обаче Стефан Софиянски поздрави Божков за изложбата. Евродепутатите ни приветствали инициативата европейските институции да се запознаят със съкровищата на България, но не и с частната колекция на "един от лидерите на хазартната индустрия у нас", предметите в която били обект на прокурорска проверка.

„Митниците спешно се задействаха за износа на текстил", съобщава „Дневник"

Производителите на текстилни изделия и представителите на митниците във вторник разрешиха проблема с износа, който от началото на годината блокира работата им. Втора седмица българските компании за облекло и текстил не могат да изнесат договорените партиди с партньорите им от Европейския съюз поради режима "активно усъвършенстване". "Проблемът e, че българските компании трябва да плащат ДДС за стоки, които не са тяхна собственост. Те са внесени в страната при режим "активно усъвършенстване", при който от производителите се иска само да обработят стоката и да я върнат на поръчителя", обясни Петко Шишков, член на управителния съвет на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ).

В резултат търговията с текстилни продукти е блокирана и компаниите губят заради принудителния престой и липсата на материали от закъсненията в изпълнението на поръчките. Бизнесът е притеснен, че забавянето ще доведе до санкции и плащане на неустойки по договорите. По данни на БАПИОТ седмично българският текстилен сектор изнася продукти за над 90 млн. евро.

От 1 януари като страна - членка на общността, България вече не изнася продукцията на ишлеме, а я транспортира като вътрешнообщостно движение на стоки, обясни още Шишков. Компаниите обаче се сблъскват със завареното положение, което ги принуждава или да плащат ДДС за стоките, или да внасят гаранции за тях, които да покрият стойността на стоката с начисленото й ДДС. Това обаче е непосилно за повечето компании. В някои случаи от българските компании са принудени да изискват от партньорите си допълнителни документи, които те не са в състояние да получат със задна дата.

След като БАПИОТ и Българската асоциация по текстил и конфекция (БАТЕК) поискаха съдействие за решаване на проблема от министъра на финансите Пламен Орешарски и директора на Агенция "Митници" Асен Асенов, вчера в агенцията се проведе извънредна среща. "Решението можеше да се намери още преди Нова година, както е направила Румъния, където работата по уреждането на процедурите е започнала шест месеца преди приемането й в ЕС", коментира още Шишков. Европейската асоциация за облекло и текстил също взе страна по въпроса, като отправи до министър Орешарски писмо, с което напомни, че в условията на глобалната икономика подобни проблеми дават предимство на страните, конкуриращи България в този бранш.

Агенция "Митници" изработи правила за работа по режима на "активно усъвършенстване", които още вчера разпрати до митническите бюра, съобщиха от ведомството. Българските митници са длъжни да информират Еврокомисията за всяко въвеждане и освобождаване на стоките от режима на "активно усъвършенстване", за да се знае кой ще плати ДДС при стоките на ишлеме. Според еврозаконодателството този данък се плаща от фирмата поръчител. От агенцията увериха, че проблемът ще бъде решен и компаниите ще могат да изнасят още на следващия ден.

„ЕС обяви, че ще окаже натиск върху Триполи", информира „Дневник"

Германия, която от 1 януари пое председателството на Евросъюза, даде във вторник ясен знак, че ще бъде ангажирана със съдбата на българските медици, които през декември повторно бяха осъдени на смърт в Либия.

"Що се отнася до петте български сестри, Еврокомисията и председателството ще направи всичко възможно, за да накара Либия да ги пусне на свобода." Това заяви в Брюксел германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс, на пресконференция с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу. Барозу пък определи случая като напълно несправедлив.

Малко по-рано в София германският посланик Михаел Гайер увери, че усилията на ЕС за положителен изход на делото ще се увеличат, въпреки че за момента не е взето категорично решение за оказване на икономически натиск. Той разказа, че дни преди потвърждаването на смъртните присъди германският външен министър Франк Валтер Щайнмайер е получил уверения от либийския лидер Муамар Кадафи, че изходът от делото ще бъде позитивен. Посланикът допълни, че Щайнмайер се почувствал лично засегнат от обрата на събитията и това ще намери своето отражение на политическо ниво.

Междувременно председателят на Народното събрание Георги Пирински поиска в писмо до шефа на Европарламента Жозеп Борел въпросът за българските медици да бъде включен в дневния ред на започващата на 15 януари пленарна сесия в Страсбург.

„Германският посланик: Усилията за сестрите ще бъдат засилени" е водещият материал за СПИН делото в Триполи на страниците на „Дума"

В момента не може да се говори за налагане на икономически натиск от страна на Германия и ЕС върху Либия във връзка със смъртната присъда на българските медицински сестри. Това заяви вчера посланикът на Германия у нас Н. Пр. Михаел Гайер. Той припомни, че по време на посещението на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в България на 1 януари тази тема е обсъдена и той е обявил ясно, че усилията за решаването на проблема ще се засилят и ще станат по-ясни.

Посланик Гайер посочи още, че външният министър Щайнмайер се е засегнал лично от решението на Наказателния съд, защото малко преди последното заседание в Триполи, той е бил на посещение в Либия и е получил уверението, включително и на Муамар Кадафи, че проблемът с българските медицински сестри скоро ще престане да съществува. Това чувство се споделя и от цялото германско население и ще намери израз в политиката, но за момента не е ясно под каква форма, допълни посланикът.

Вчера стана ясно, че по инициатива на българските евродепутати социалисти Групата на ПЕС в Европарламента е поискала официално в дневния ред на следващото заседание в Страсбург да бъдат включени дебати на тема "Становища на Съвета и Комисията по смъртните присъди на медицински персонал в Либия". В четвъртък предстои подготвителна среща на Конференцията на президентите, която определя проекта за дневен ред на заседанията и ако мнозинството от другите парламентарни групи подкрепи предложението, то ще бъде включено за обсъждане.

Междувременно и мюсюлманската общност в Пловдив се присъедини към инициативата "Не сте сами". Нейни представители се срещнаха с кмета на града д-р Иван Чомаков, за да връчат чрез него декларация до либийското посолство в България. Д-р Чомаков е председател на Гражданското сдружение за насърчаване на двустранните отношения с Либия, заради което декларацията се връчва чрез него. В декларацията си мюсюлманите от Пловдив заявяват, че са убедени във високите професионални и морални качества на българските медици.

727 лева са събрани в Свищов по време на благотворителна инициатива в подкрепа на осъдените на смърт в Либия, предаде кореспондентът на радио "Фокус" във Велико Търново. Средствата са събрани по време на благотворителна инициатива на синдиката на работещите в Стопанска академия.

Роднините на медиците заминаха за Триполи

Кадафи винаги е няколко крачки напред пред нашите политици и те трябва добре да се замислят какво правят. Това заяви преди заминаването си за Либия на Аерогара София Ивайло Димитров, син на Снежана Димитрова, предаде репортер на БГНЕС.

Според Ивайло Димитров отдавна се е знаела целта на либийския лидер. Синът на д-р Здравко Георгиев Мариян добави, че нашите медици вече нямат вяра на никого, особено на политиците, и единственото, което ги крепи, е проявата на съпричастност от страна на българските граждани. Георгиев добави, че се надява някой голям европейски политик да помогне за крайния изход на делото.

За Либия вчера заминаха Цветанка Сирополу, зълва на Валентина Сирополу, майката на Нася Ненова Станка Стойнова, Зорка Аначкова, майка на Кристияна Вълчева, Мариян Георгиев, син на д-р Здравко Геориев, Антоанета Узунова, дъщеря на Валя Червеняшка и Ивайло Димитров, син на Снежана Димитрова. Роднините на медиците ни ще бъдат в Джамахирията до 17 януари. Те получиха разрешение за един час ежедневно свиждане в затвора Джудейда.

Вчера стана ясно, че зам.-министърът на правосъдието Маргарит Ганев все още не е получил виза, за да замине за Либия.

Лекарства за болните от СПИН деца залежавали у нас

Лекарства и медицински консумативи на стойност над 250 000 лева стоят в складове и повече от година не могат да стигнат до болните от СПИН деца в Либия. Това заяви пред журналисти Иван Чомаков, кмет на Пловдив и председател на Гражданското сдружение за насърчаване на двустранните отношения с Либия. Помощите са набрани в Международния фонд "Бенгази" от наши фармацевтични фирми и е първият жест на добра воля от страна на българския народ като готовност да се помогне. Чомаков бе категоричен, че проблемът не е в българската страна, а се дължи на чисто административните бюрократични процедури в Либия. Той допълни, че е необходимо да се направи ревизия на лекарствата, за да се установи тяхната годност към днешна дата.

Кметът очаква с потвърждаването на смъртните присъди обществото да се активира и постъпленията във фонда да се увеличат. Общата сума в него, заедно с лекарствата, е над 500 000 лева.

Калфин очаква съдействие

Въпросът за случая в Либия стана национална кауза за българите през последните години. Това заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин пред 42 почетни консули на България в чужбина, предаде репортер на БГНЕС.

Вниманието на света трябва да се насочи към този случай, в който има очевидно нарушение на правата на човека, каза Калфин. Той заяви, че е притеснен от речта на Кадафи, в която той обвърза делото в Либия със случая в Локърби. Това извежда процеса от юридическата среда и го прави политически, допълни външният ни министър и припомни фактите около случая.

Ние ще разчитаме много на съдействието на международната общност, както и на всички вас, почетните консули на България, подчерта Калфин. Почетните консули изразиха подкрепа за българските медицински сестри и поискаха да получат документите от научните експертизи.

Калфин каза още, че основен приоритет на България, е тя да стане страна, която добавя стойност в работата на Европейския съюз. Министър Калфин очерта пред почетните консули приоритетите пред страната и проблемите, които й предстои да реши. Един от огромните компромиси, които България направи, за да стане пълноправен член на Европейския съюз, е затварянето на трети и четвърти блок на АЕЦ "Козлодуй", допълни Калфин. По думите му затварянето е станало "без особени технически причини". Той уточни още, че страната ни ще се опита максимално бързо да възобнови износа на енергия.

„Европейската левица иска дебати за Либия", отбелязва и „Труд"

Европейският парламент да проведе дебати за осъдените в Либия медсестри, поиска вчера официално фракцията на Партията на европейските социалисти (ПЕС). се прави по инициатива на българските евродепутати от левицата, съобщи социалистът Кристиан Вигенин. Формално то било изготвено от колегата му Евгени Кирилов. Идеята е дебатите да бъдат включени в дневния ред на следващото пленарно заседание в Страсбург.

Външният министър Ивайло Калфин поиска вчера подкрепа от почетните ни консули по случая с българските медицински сестри в Либия. Почетните консули са доброволни дипломатически представители на България по света. По правило те са заможни чужденци, които работят без възнаграждение и поемат разходи за различни представителни прояви. Затова и на софийската им среща домакинът МВнР не е плащал пътни и нощувки на гостите. Форумът бе уважен от около 40 от 64 почетни консули.

„Либия спира наши лекарства за децата" е едно от заглавията на „Стандарт" посветени на СПИН процеса в Триполи

Либия не приема дарени лекарства за 250 000 лв. Медикаментите са за лечение на заразените със СПИН деца, но не могат да бъдат пратени, защото Триполи създава административни пречки. Това съобщи вчера кметът на Пловдив Иван Чомаков, който е член на Управителния съвет на Международния фонд "Бенгази". Лекарствата са били дарени от наши фармацевтични компании веднага след създаването на фонда. Оттогава обаче те стоят на склад в сградата на БТА и не могат да стигнат до Джамахирията, обясни Чомаков. Според него вероятно ще се наложи проверка на определени медикаменти, защото заради забавянето някои от тях може вече да са извън срок на годност.

Досега постъпленията във фонда за лечение на болните деца са за около 500 000 лева, каза още Иван Чомаков. Надявам се със започналата кампания в защита на медиците хората отново да се активизират и приходите във фонда да се увеличат. Вече доста деца от Либия започнаха изследване и лечение в европейски клиники, добави кметът. Към момента няма насрочена дата за нова среща между фонда и Либия. Причина за това са усложнените отношения, смята Чомаков.

Банковата сметка на фонда:

ДЗИ БАНК - Клон Пловдив

Банков код 32071592

сметка No 1022158100

"Не сте сами" крепи сестрите

Благодаря на всички българи и конкретно на журналистите за кампанията "Не сте сами". Тази инициатива крепи сестрите. Надявам се да продължи до победата. Това заяви вчера Мариян, син на Кристияна Вълчева и д-р Здравко Георгиев. Той и други пет роднини на българките заминаха вчера за Триполи, за да се срещнат с тях. Близките взеха със себе си ленти и стикери "Не сте сами" от кампанията на в. "Стандарт", бТВ и Дарик радио в подкрепа на сестрите.

Не се притеснявам от изказването на Кадафи за размяната им с терориста от Локърби, очаквахме го, каза още Мариян. И вече не трябва да говорим за подсъдими, а за политически заложници, изтъкна той.

С малка икона на Дева Мария в ръце полета чакаше и Зорка Начкова, майка на Кристияна Вълчева. Тя бе опаковала в багажа си семки, чубрица и горчица за дъщеря си. За зет си - д-р Здравко Георгиев, пък била приготвила 3 литра боза. Кадафи винаги е няколко крачки напред пред нашите политици и те трябва добре да се замислят какво правят. Това пък каза, преди да се качи в самолета синът на Снежана Димитрова - Ивайло. Страхувам се да летя, а и със здравето не съм добре, но много искам да видя дъщеря си, каза и Станка Стойнова, майка на Нася Ненова. Двете не са се виждали от 9 години. Роднините ще имат всекидневни свиждания със сестрите, а на 17 януари ще се върнат обратно в България.

Меркел: Ще ги спасим

Германия, която в момента е председател на ЕС, се ангажира да работи за освобождаването на петте български медицински сестри, осъдени в Либия, предаде Ройтерс.

ЕК и германското председателство ще направят всичко възможно, за да повлияят на Либия да освободи сестрите, каза канцлерът Ангела Меркел на съвместна пресконференция с шефа на комисията Жозе Мануел Дурау Барозу. Вчера той и членовете на ЕК, сред които и Меглена Кунева, обсъдиха в Берлин приоритетите на германското председателство. Барозу описа ситуацията със сестрите като "абсолютно несправедлива". Надяваме се, че либийските власти ще разберат колко важен е този въпрос за тяхното сътрудничество с Европа, допълни той. "Що се отнася до българските сестри и палестинския лекар, нека да ви уверя, че правим всичко възможно заедно с германското председателство да бъде постигнато решение, което да зачита правата на тези хора. Те се намират в една, по наше мнение, изцяло несправедлива ситуация вече толкова дълго време.

Нека ви напомня, че вчера дори повдигнах този въпрос пред Джордж Буш, сега, когато американците и целият свят изразяват подкрепата си за намиране на решение, каза Барозу.

10 000 таксита със стикер

10 000 таксита слагат днес в долния ляв ъгъл на задното си стъкло стикера "Не сте сами". "Стандарт", Би Ти Ви и Дарик радио продължават мисията за защита на сестрите ни в Либия. Шофьорите на жълтите коли от цялата страна ще раздават и на клиентите лепенките в подкрепа на българките. Когато закачвахме лентите на ризите на шофьорите, клиентите направо ги грабеха от дрехите им, заяви председателят на синдиката на таксиметровите шофьори Стоян Боснов. Той обясни, че стикери за автомобили ще сложат компаниите "О`К Супер транс", 91280, "Икар", "Омега транс" и още много други.

Лепенки на патрулките си ще залепят катаджиите и полицаите. Те също ще се включат в мисията на "Стандарт", Би Ти Ви и Дарик радио. Заявки за стикери дадоха всички вериги бензиностанции. Лепенките ще могат да се намерят в общинските администрации и поделенията на Български пощи в страната. Стикери ще бъдат залепени в автобусите на градския транспорт в София и на линейките. Агенцията за инвестиции ще раздава стикери и ленти "Не сте сами" по време на всички свои прояви.

Почетен консул предлага петиция

Да се подготви петиция в подкрепа на осъдените на смърт в Либия български медицински сестри, която да подпишат събралите се в София почетни консули на България. Това предложи почетният ни консул в Марсилия Дени Дансет. По думите му така ще се изпрати послание към медиците ни и палестинския лекар, че не са забравени и се мисли за тях. Според Дансет петицията би могла да се подготви от Външно и след това 42-та консули, които се събраха за среща с министър Ивайло Калфин, да я подпишат. Той приветства кампанията на "Стандарт", Би Ти Ви и Дарик радио. Дансет похвали решенията на европейски лидери да не приемат Муамар Кадафи, докато Либия не разреши коректно въпроса с медиците ни.

Дипломат засегнат от присъдите

Външният министър на Германия Франк-Валтер Щайнмайер е лично засегнат от потвърждаването на смъртните присъди на българските медици. Това заяви посланикът на Берлин у нас Михаел Гайер на пресконференция, на която бяха представени приоритетите на германското председателство на ЕС. Той разказа, че Щайнмайер приел твърде лично съдбата на сестрите и палестинския лекар, тъй като малко преди делото посетил Либия. Там всички официални лица, включително и самият Муамар Кадафи, го уверили, че проблемът ще бъде решен. Гайер припомни още, че при посещението си в България Щайнмайер си сложи лентата "Не сте сами".

Д-р Първанова отписа сестрите

Докато се занимаваше с частни лобистки акции в Европарламента покрай скандалната изложба на колекционера Васил Божков, царската депутатка Антония Първанова призна, че й било много трудно да убеждава евроколегите си в невинността на българските медици в Либия. Защото голяма част от тях считали, според нея, че проблемът с нашите при Кадафи бил частен, за страната ни! Явно прехласната по прелестите на тракийското съкровище на Божков, видната отвсякъде придворна дама е забравила няколко основни за самата нея обстоятелства.

Първо - че е лекар и най-малкото като на такава би следвало да й се разяснява съдържанието на редица експертизи на световноизвестни нейни колеги, които доказват абсурдността на обвиненията срещу нашите сънароднички.

Второ - че е български политик в Европейския парламент и основното изискване към нея е да притежава необходимите умения да убеждава европейските си колеги в правотата на каузите на България. В този смисъл не е лошо освен каталози на исторически ценности да поразлисти и официалните позиции на българските институции по въпроса с нашите заложници в Либия.

Трето - че е народен представител и като такъв избирателите й делегират права за разрешаване на обществени, а не на частни проблеми. Разбира се, ако не е възприела философията на партийния си лидер Симеон Сакскобургготски.

И не на последно място, въпросната наша европарламентаристка би следвало да убеди първо лидера на собствената й европарламентарна фракция, че пиар акциите, в които го въвлича, са наистина български каузи. Защото след евроскандала за съдбата на българското историческо наследство лидерът на евролибералите Греъм Уотсън ще бъде много внимателен към всяко казано нещо от българските членове на фракцията му.

Дори когато става въпрос за живота на пет невинни български заложници.

„Меркел: Ще сторим всичко за свободата на сестрите", четем в „24 часа"

Германия, която пое председателството на ЕС в началото на годината, се ангажира вчера да работи за освобождаването на петте осъдени на смърт в Либия българки, предаде Ройтерс. Случаят с българските медицински сестри е обща причина за тревога както за Берлин, така и за Евросъюза като цяло, заяви в Берлин германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с шефа на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу. Преди това тя приветства София и Букурещ с добре дошли в разширения блок. Европейската комисия и германското председателство ще направят всичко възможно, за да повлияят на Либия да освободи сестрите, обеща Меркел. Вчера Барозу и членовете на Еврокомисията, сред които и комисар Меглена Кунева, обсъдиха в Берлин с германското председателство целите му за следващите 6 месеца. Барозу описа ситуацията със сестрите като "абсолютно несправедлива". Надяваме се, че либийските власти ще разберат колко важен е този въпрос за тяхното сътрудничество с Европа, допълни той.

„Близки на сестрите заминаха за Либия", информира „Новинар"

Роднини на подсъдимите в Триполи български медицински сестри заминаха вчера за Либия. Там те ще бъдат до 17 януари. Визитата организира Министерството на външните работи в отговор на желанието на сънародничките ни и на д-р Здравко Георгиев. На снимката: Зорка Аначкова (вляво)- майка на Кристияна Вълчева, и Станка Стойкова - майката на Нася Ненова. Снимка Пресфото БТА

Надявам се да има големи политици с морал в Европейския съюз, които да помогнат за освобождението на медицинските сестри в Либия. Това каза вчера Мариян Георгиев, син да д-р Здравко Георгиев, преди групата с близките на осъдените български медицински сестри да отпътува за Либия.

До 17 януари в Джамахирията ще бъдат синът на доктор Здравко Георгиев - Мариян, дъщерята на Валя Червеняшка - Антоанета, майката на Кристияна Вълчева - Зорка, снахата на Валентина Сиропуло - Цветанка, майката на Нася Ненова - Станка, както и синът на Снежана Димитрова - Ивайло. На роднините на медицинските ни сестри е осигурено разрешение от либийските власти за всекидневни свиждания в затвора "Джудейда" в Триполи.

В момента не се говори за налагане на икономически натиск от страна на Германия и ЕС върху Либия във връзка със смъртната присъда на българските медицински сестри. Това заяви вчера посланикът на Германия у нас Михаел Гайер . Той уточни, че германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер е лично засегнат от повторното произнасяне на смъртните присъди през декември, тъй като малко преди това по време на посещението си в Либия получил уверението на Муамар Кадафи, че проблемът с българските медицински сестри скоро ще спре да съществува.

Междувременно Партията на европейските социалисти (ПЕС) официално поиска в дневния ред на следващото заседание в Страсбург да бъде включен дебат на тема: "Становища на Съвета и Комисията по смъртните присъди на медицински персонал в Либия".

„Спипаха английски рекетьор в София", съобщава „Стандарт"

Родни антимафиоти спипаха британски рекетьор при зрелищна акция. Шей О'Конъл е закопчан секунди след като получил на ръка 10 хиляди евро от свой сънародник. Арестът е станал в понеделник в София, а в операцията по залавянето са участвали антимафиоти от столицата и Пазарджик, съобщиха от МВР.

В края на декември миналата година в РПУ Септември се получила жалба от Рени Търстън. Тя е българка, но е съпруга на англичанина Джонатан Търстън. 45-годишният чужденец, който е със статут на постоянно пребиваващ у нас, е крупен строителен предприемач. Бизнесменът се занимава с изграждането на хотели и други обекти в големите български курорти. Рени посочила в жалбата, че нейният съпруг е изнудван от своя сънародник и бивш служител Шей О'Конъл. През последния месец на миналата година бизнесменът започнал да получава серия от заплахи по джиесема си. В тях Шей го предупреждавал, че ако не му плати 400 000 паунда, ще направи всичко възможно да го компрометира пред неговите бизнес партньори. О'Конъл твърдял, че бившият бос е съсипал живота му, като го е уволнил. Веднага след като останал без работа, Шей се развел със съпругата си. "Ти зачерни моя живот и аз ще съсипя твоя бизнес, ако не ми платиш", заканил се изнудвачът. При преговорите по телефона той се съгласил да свали сумата на 70 000 паунда.

По съвет на полицията Джонатан си уговорил среща с бившия си подчинен, за да му даде част от парите. Банкнотите обаче били белязани, а антимафиотите устроили засада и спипали Шей.

Районната прокуратура в Пазарджик постанови 72 часа арест за О'Конъл. Тя го обвини в изнудване в особено големи размери по чл. 213А ал. 2. Очаква се обвинителите да поискат от съда постоянна мярка "задържане под стража". Възможно е делото да бъде прехвърлено към столичната прокуратура, заявиха магистрати. Засега няма информация изнудвачът да има криминално досие в родината си.

„Помощ! Идват англичаните!", коментира „Труд"

"Българите идват! Вълна от престъпност ще залее Англия!" Това тръбят вече месеци наред британските таблоиди. И бедният британски читател пребледнява от перспективата на Острова да нахлуят като хуни крадци, изнудвачи, мургави убийци от български произход... В понеделник полицията арестува англичанин, изнудвал свой сънародник за недотам скромната сума 400 000 паунда. Действието се развива на територията на България. През октомври пак у нас англичанка уби мъжа си, защото се напил. Жителите на Великобритания тук са десетки пъти по-малко от българите на Острова. И само за три месеца са извършили две особено тежки престъпления, срещу 9-има нарушители на английските закони от 80-90 хиляди българи там за една година. Така че имаме всички основания да пребледнеем досущ като бедните албионци пред перспективата разюзданата британска престъпност да залее България... Само че, братя англичани, ние няма да хленчим, а с удвоени сили ще борим престъпността - и нашата, и вашата.

„Британец в ареста, взел 10 000 евро рекет", информира и „24 часа"

Англичанинът Шей О'Конъл е арестуван в София, след като получил 10 хил. евро от бившия си работодател Джонатан Търстън, когото рекетирал за общо 400 хил. паунда. Акцията е била организирана от ГДБОП и сектор БОП в Пазарджик, съобщиха вчера от полицията в Пазарджик. Мъжът е бил задържан с парите в ЦУМ. Затова делото ще се гледа в София. В края на декември 2006 г. в РПУ в Септември се получила жалба от Рени Търстън, българка, омъжена за 45-годишния англичанин Търстън. В нея тя съобщила, че съпругът й Джонатан е изнудван по мобилния телефон от бившия си служител Шей О'Конъл, след като го уволнил. И двамата мъже са английски граждани със статут на постоянно пребиваващи у нас. Джонатан Търстън е предприемач в областта на строителството и туризма и у нас изграждал хотели в големите ни курортни селища. Последният му проект бил в Боровец. До уволнението си Шей О'Конъл бил мениджър на фирмите на Търстън. След като бил отстранен от работа, той започнал да заплашва предприемача, че ако не му плати 400 хил. паунда, ще го компрометира пред бизнес партньори и съдружници.

„Обявени са рекордно много търгове по ФАР", съобщава „Дневник"

Новите тръжни процедури по програма ФАР вече са открити. Те са публикувани на сайта на Европейската комисия http://ec.europa.eu/europeaid, а срокът за кандидатстване по някои от тях е съвсем скоро. Броят на процедурите е рекорден - 120, като най-много са за строителство, съобщи "Портал Европа". Останалите търгове са за доставки и услуги.

По-големите проекти са за реконструкция на ВиК мрежата в Банско, за жп инфраструктурата по линиите Мездра - Горна Оряховица (с бюджет 6.9 млн. евро), Пловдив - Бургас (3.5 млн. евро), за пътища до втория Дунав мост (3 млн. евро). Примери за грантови схеми са "деинституционализация на рискови групи чрез предоставяне на услуги" и "повишаване конкурентоспособността на предприятията". По първата ще бъдат финансирани около 47 проекти, а по втората около 160, като дейностите могат да бъдат консултации, инвестиционна или професионална подкрепа. Сред грантовите схеми има и конкурс за насърчаване на устойчивото развитие на Странджа планина. Срокът за кандидатстване в тази група е от средата на февруари до края на април. Общият бюджет е над 43 млн. евро.

В сферата на услугите някои примери са предоставяне на здравно обслужване за уязвими етнически малцинства, управление на отпадъците в няколко града, както и търг за подкрепа за Агенцията за ядрено регулиране за докладите за 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй", който е с бюджет 1.1 млн. евро. Сроковете са от началото на януари до края на февруари, а общият бюджет е над 71 млн. евро.

Търговете за доставки са от по-абстрактни като "оборудване на системата на здравеопазването" до доставка на софтуер за кол-център на Националната агенция за приходите.

През февруари ЕК ще реши дали да акредитира българските институции като изпълнителни агенции по програма ФАР. В средата на декември е бил изготвен предварителният одитен доклад на ЕК, в който е имало забележки към ведомствата. От финансовото министерство увериха, че са предприети действия по отстраняването им. ЕК ще реши след месец дали министерствата на финансите, икономиката, регионалното развитие и околната среда могат да се разпореждат с парите по ФАР. В края на ноември пък е бил готов одитният доклад на комисията по програма ИСПА. Решението е било да се акредитират всички институции с изключение на екоминистерството. От ведомството обясниха във вторник, че са получили писмо от Брюксел, в което ги уведомяват, че между 12 и 16 февруари ще има мисия на Генерална дирекция "Регионална политика", по време на която ще бъде оценен напредъкът на министерството по препоръките за получаване на акредитация. Конкретни проблеми около усвояването на парите по ИСПА министерството не посочва.

„Фирма на принц Кирил ще строи Дунав мост 2", е водещото заглавие на „Стандарт"

Фирма, близка до сина на Симеон Сакскобургготски - Кирил, е избрана неофициално за победител в конкурса за проектиране и изграждане на втория мост над река Дунав, научи "Новинар". Съоръжението ще се строи с безвъзмедно финансиране от програмата ИСПА на ЕС, заем от Европейската инвестиционна банка и пари от българската държава. Очаква се поръчката да получи испанската компания "ФСС Конструксион", която предложи най-ниска оферта от 105 млн. евро за строежа. Процедурата за избор на изпълнител на проекта Дунав мост 2 започна по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски, когато бяха изготвени и одобрени заданията за конкурса.

В ръководството на ФСС са двете най-богати испанки - сестрите Алисия и Естер Копловиц. Алисия притежава 3,4 % от акциите, или 20 млн. евро във инвестиционния фонд GLG Partners LP, където управител е принц Кирил Сакскобург. Въпреки че испанските медии вече съобщиха, че ФСС са спечелили конкурса, от българското транспортно министерство заявиха, че победителят окончателно ще бъде обявен до края на месец януари 2007 г. Според източник на "Новинар" председателят на тръжната комисия зам.-министър Весела Господинова е била против класирането на испанската фирма на първо място въпреки ниската оферта.

В конкурса за изпълнител на Дунав мост 2 участваха 15 фирми. Европейската комисия допусна 6-има участници до втория етап на търга. Двама от кандидатите се отказаха и на финала останаха да се състезават 4 компании. В момента се провеждат преговори с класираната на първо място ФСС за параметрите на договора. Ако не се постигне съгласие, ведомството на Петър Мутафчиев ще започне да преговаря със следващия кандидат.

Никога по никакъв повод в транспортната комисия в парламента не е постъпвала информация от страна на транспортното министерство за това какви сделки предстоят, каза по този повод депутатът от НДСВ Тодор Костурски и уточни, че изпълнителната власт, а не Народното събрание определя сделките. Шефът на транспортната комисия в парламента Йордан Мирчев също заяви, че няма информация за тази сделка и не познава въпросната фирма.

С царското семейство бяха свързани още няколко сключени и провалени сделки на миналато правителство като приватизацията на БТК, опитът за приватизация на Булгартабак , дадената и после отменена концесия за морските летища на Копенхаген Еърпорт. Протугалските компании, които получиха без търг концесията за магистрала "Тракия" и чието прекратяване се очаква до края на месеца, също имат индиректна връзка с кръговете около принц Кирил.

„Навалица за български паспорти" е водещото заглавие на „Труд"

Дни след като българите станаха европейци, всички искат да са българи. Огромни опашки от наши роднини от Македония, Сърбия, Молдова и Украйна обсадиха службите, даващи гражданство, визи и паспорти. Задръстена от молби за удостоврения за произход Агенцията за българите в чужбина спря да приема документи. Само през последните три месеца 6423 души са поискали да докажат, че са нашенци.

Агенцията за българите в чужбина спря да обработва документи за български произход от 1 до 12 януари, защото е задръстена с преписки, научи "Труд". Наши роднини от Македония, Сърбия, Молдова и Украйна, които искат като българи да обикалят Европа само с лични карти, извиха огромни опашки пред службите ни месеци преди влизането ни в ЕС на 1 януари 2007 г.

Македонците са в челото на класацията по подадени молби за българско гражданство, но няма наплив от съседна Турция. Това съобщи пред "Труд" зам. министърката на правосъдието Ана Караиванова. Молбите за получаване или възстановяване на българско гражданство се подават до министъра на правосъдието. Ако бъдат одобрени, той предлага на президента да издаде указ за гражданство.

„Храним Румъния" е водещото заглавие на „Стандарт"

Румънски щурм изпразва магазините ни край Дунав. Комшиите купуват цели тенекии сирене и кашони с уиски и водка. Напливът е заради драстичната разлика в цените след влизането в Евросъюза на двете страни. Много от родните стоки са двойно по-евтини след ценовия скок от 1 януари в Румъния. Сега сиренето при съседите е 3 евро, докато у нас е 1,6.

Станахме "Илиенци" за търговците от Калафат, шегуват се продавачите във Видин.

Съседите се запасяват като при война. Налитат на фъстъци, кашкавал, лекарства, дори рибарски мрежи. Но най-много се харчи бозата. Някой е пуснал мухата на румънките, че от нея гърдите им ще станат като на Памела Андерсън, обясняват магазинери в Русе. Невиждан оборот отчитат и бакалиите в Добрич и Шабла.

„500 души бранят домашната ракия", отбелязва „Труд"

"Ако не се отмени Законът за акциза на ракийката, на 14 февруари ще окупираме жълтите павета и ще стане страшно."

"Този закон е антинароден и вражески, в Либия имаме пет осъдени, а тук в България са хиляди с въвеждането на този ханкрумовски закон, така сме обречени на гладна смърт..."

Това бяха част от протестните викове на около 500 лозари и производители на домашна ракия от Санданско-Петричкия район. Те се събраха вчера в село Катунци на протест срещу акциза на алкохола. Производителите изсипаха джибри и ракия на пътя и обявиха, че 14 февруари ще се чества като траурен ден за лозаро-винарите, а не като Трифон Зарезан. След края на митинга шосето беше почистено.

„1500 лозари заляха Катунци с ракия и тор", според „Новинар"

Около 1500 лозаро-винари блокираха вчера за половин час пътя Катунци - Гоце Делчев в знак на протест срещу високия акциз върху домашната ракия. Митингуващите бяха от общините Симитли, Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич. Лозарите демонстративно заляха площада в с. Катунци с десетки литри джибри и домашна ракия. Стачкуващите изсипаха и един трактор с тор на площада.

Това е първото действие на инициативните комитети, които дават знак за общонационални протести от следващата седмица, коментира лидерът на Ред, законност и справедливост Яне Янев. Вчера беше даден срок на управляващите да променят Закона за акцизите до 9 февруари. Ако това не се случи, лозаро-винарите обещават на 14 февруари - Трифон Зарезан, да честват празника на жълтите павета.

„Главата ми тропа от тая Европа" е другият материал в „Новинар", посветен на темата

Казанът за ракия в драгоманското село Ялботина временно не работи, защото крадци са отмъкнали серпентината. Сега местните хора събират пари за ремонта, за да може напролет отново да пекат "джанковица".

Леля Милка - казанджийката на село Цацаровци, разлива от собствената си сливова ракия, за да почерпи - "да ни върви и да видите, че няма захар, само плодове!"

"Варенето на домашна ракия е ритуал", обяснява казанджията на град Сливница Кольо Бадемков пред парите от последната направена партида.

"Хората са люти, много люти! Ракията ще бутне правителството! АЕЦ "Козлодуй" не успя, ама ракията ще го бутне! Ей това си го говориме вечер, като се събираме по кръчмите или като се срещаме по улиците." Това говори Кольо Бадемков - казанджията на град Сливница, докато затваря, заключва и запечатва казана. Водата още се оттича, от вътрешността се издига пара - поредната партида домашна джанковица преди малко е била препечена. "Клиентът ми беше приятел, как да му взема акциз по 2,20 лв. на литър?! Казах му, че заедно ще чакаме, ако дойде някой да ни глобява - да идва, ама добре, че не дойде", разказва още човекът. Той е на 60 години, като последните 14 години отговаря за местния казан за варене на ракия. Всички в Сливница го познават, знаят къде живее, дори младите майки с бебета в количките. Въпреки че, както разказва Кольо Бадемков, "младите домашна ракия не пият, не разбират, по уискито и водката залитат. На мен ми се случва да пия и купешка ракия, ама това не е ракия, после устата ми цяла вечер на ацетон мирише". Редовните клиенти на казана в Сливница са около и над 50-те, младите им роднини рядко идват да помагат. Не знаят какво изпускат, категоричен е казанджията. "Варенето на ракия си е ритуал. Подготвя се жарта, после се вадят живи въглени, слага се на тях месото, то пищи, а край казана се лее и пие вино. И така цяла нощ - поне 4 часа са необходими за казан ракия, докато се свари." Кольо Бадемков ни показва стария ценоразпис - първо се плащало по 3 стотинки на градус, после станали по 5 стотинки. Джанковицата, т.е. ракията от диви и домашни сливи става до 40 градуса силна. Така по старите цени 10 литра ракия ти излизали 12 лв. или 20 лв. Казанджията на Сливница си признава, че ако клиентът е беден и не може да плати цялото количество, се договарят, приема и плащане в натура, т.е. част от готовата продукция. "Бедни са хората, пенсията им по 70 - 100 лв., а сега трябва да дадат толкова, за да изкарат 30 литра домашна ракия", ядосва се майсторът. Сметките показват, че ако се приложи новата методика, 30 литра джанковица ще се обложат със 66 лв., отделно има 15 лв. такса за ползването на казана и допълнително, ако купиш захар и дървата за горене, сметката излиза над 100 лв.

Зорлем ни карат да слезем в мазетата и да се крием

Защото ние, българите, няма да се откажем от домашната си ракия. Никога това няма да стане!", зарича се Кольо Бадемков. Едно от обясненията му за непосилния акциз е, че депутатите са го приели, защото са били купени от големите монополисти - производители и вносители на алкохол. "Кой ще им ходи да им гласува за евродепутатите на тая продажна тройна коалиция", философски пита казанджията на Сливница. И се чуди как така депутатите замазват очите на хората, че слагат акциза заради влизането ни в Европейския съюз. "Осветление нямаме - ето в квартала край казана преди 3 месеца пуснаха електричеството. Улиците ни са тъмни, асфалт няма, ако има - той е на дупки. А те за ракията се хванаха - това ли ще ни изложи пред Европа?!"

Негов колега казанджия от врачанското село Селановци - Асен Ангелов, пророкува, че ако непосилният акциз остане, на следващите избори и 10% активни гласоподаватели няма да има. "Кой ще им иде да ги избира?! Как може да вярваш, хората вече на никого не вярват - само данъци се сещат да ни слагат!" Асен Ангелов е от 20 години майстор на варенето на ракия и шеф на местните казани - първо на държавните, сега има частни. Съгласен е да продължава да си плаща патентния данък, но не и да има непосилно висок акциз за желаещите да си направят домашен алкохол. "Кой ще идва на казана, като е копал, връзвал, загрибвал и отгрибвал лозето, набрал е за 30 литра ракия и да плати после и 2,20 лв. на литър, че и такса за казана?! Никой няма да идва, ще ги затвориме казаните, а хората по мазетата и ваните ще варят. Защото българинът е варил, вари и ще вари ракия!

Не можеш да го отучиш от това, което му е в кръвта, от векове го правим и ще го правим." Казанджията на Селановци и негови съмишленици са се организирали в местен инициативен комитет срещу високия акциз за домашната ракия. Първият протест, който организират, ще е в неделя, 14 януари от 10 часа пред местното читалище. Ангелов очаква цялото село да се събере и ако се наложи, ще съберат подписка, която да предадат на местните народни представители.

"Ако дойдат да ни вземат казана, няма да го даваме, ще си го вардим! И ракията си не даваме!" Това се кълнат жените в малкото драгоманско село Цацаровци, което е край мината "Бели брег". Техният казан се стопанисва и управлява също от жена - леля Милка. "По-хубаво от домашната ракия няма, много ясно! Ама не бива да ни я правят скъпа като купешката! Никой не е съгласен, ще се бунтуваме, ако трябва", заканва се казанджийката Милка. Тя вади една от бутилките си домашна джанковица, миналогодишна реколта, за да почерпи, както е редът и обичаят. "Пийни си да ни върви!

Роди се човек - ракия се пие

Зажени се - пак ракията се вади. Като умре, пак ракия трябва да има, да се съберат и почерпят хората, за да го изпратят." Това ни обясняват една през друга жените от Цацаровци, докато бутилката и чашката обикалят от ръка на ръка. "Няма зарази, ракията убива заразите, затова спокойно може да пием от една бутилка или от една чаша", успокоява ни присъединилият се към шумната компания бай Васил. Бившият миньор е категоричен, че няма да плаща непосилния акциз, но и няма да се откаже от домашната джанковица.

"Добре, ако ме завари как пека, какво ще ми направи - 60 лева пенсия имам, как ще ме глобят?! У дома няма да ги пусна да ми вземат кокошките и покъщнината, а ако им стиска - нека ме съдят!" Това разпалено приказва Златка. Тя е гневна, защото управници пак натоварват хората, вместо добро да им правят. "Нямаме път, нямаме рейс, няма как до аптека да стигнем - пеша ходим, както дедите ни са ходили - това никъде го няма! Джанките от гората ги събираме, тръните ни дерат, лазим цял ден, а после и по 2 лева да плащаме - никога няма да го бъде", кълне се Златка. "Главата ми тропа от тая Европа! Ракия всеки ще иска да си пече, ама акциз никой не е съгласен да има!" Така категорично се намесва в обсъжданията Гергана - 76-годишната жена е била с миньорите под земята цели 43 години. Затова вече никой и нищо отгоре не може и не я плаши. "Ракия си трябва във всяка къща - апетита отваря, ако си морен или нещо притеснен. Ракийката развеселява, мъката забравяш, като си пийнеш 50 грама", обяснява Гергана. И добавя, че "може всичко, ама хубава ракия правим - нищо не се слага, захар също не се слага! Може само клонче акация или черница, за да вземе киселото и да даде цвят, нищо друго. Двоен препек се прави, първите 200 - 300 грама от патока се изхвърлят", изрежда бившата работничка в мините.

"Няма по-хубаво от греяната ракия!

Може с мед да я правиш, със захар, ако имаш, а може и с мармалад или домашно сладко". Това е рецептата на 84-годишния дядо Армен от съседното село Ялботина. Тук природата е сурова, скалиста, затова лозята не виреят и местната ракия е предимно от сливи, джанки, ябълки, някоя круша - диви и домашно гледани. Селцето се води, че е със 67 жители, но постоянно пребивават около 40 души. Почти всяка къща вари домашна ракия в местния казан. Той е край реката, като хората са събрали пари помежду си, за да го купят. Събират пари всеки път, когато се налага да се ремонтира или да се смени някоя негова част, защото крадците често отмъкват по нещо от казаните. Това е проблем не само за село Ялботина, а за почти всички казани - много се краде, после се препродават. Казанджиите очакват сега търсенето на крадени и сглобени казани да се увеличи. Особено ако високият акциз остане. Майсторите на казани вече се изхитрили и започнали да правят уредите за домашна ракия съвсем като бижута, разказват хората. Най-малките са с обем 20 литра - може и в хола да си го сложиш и с газова горелка пред гостите да свариш ракията за почерпката. Друго е на селския казан. "Искаме си казана! Не сме мислили как и кой ще събира новия акциз, защото не ни е дошло на главата. Надяваме се това чудо да го отменят, да го няма, когато напролет пак започнем да печем в селския казан." Това обяснява Димитър Белев. Той е зевзекът на Ялботина и вече има виц за акциза за домашната ракия - "както са го почнали, може да очакваме утре депутатите да гласуват да плащам всеки път, когато вечер влизам в спалнята и си лягам до жената".

„Изсипаха домашна ракия заради акциза", отбелязва и „Дума"
Над 1000 души от санданското с. Катунци излязоха във вторник да протестират срещу въвеждането на акциза върху домашната ракия. Недоволството си те изразиха с изсипване на десетки литри джибри и ракия. В акцията се включиха представители на земеделските производители от всички общини на Пиринско. Според кмета на Катунци Георги Коцев законът за акциза върху етиловия алкохол обрича хората на глад.
Протестиращите носеха лозунги, на които пишеше "Не на акциза", "Не погребвайте единствения ни поминък". Освен десетките литри ракия в знак на несъгласие бе изсипан и трактор с тор. Земеделците се разбраха, че ако до 9 февруари не бъдат изпълнени исканията на лозаро-винарите за отмяна на акциза, те ще се съберат на протестен митинг пред Народното събрание на 14 февруари.
Според новия закон за акцизите домашната ракия се облага от 1 януари т.г. Акцизът е от 2,20 лв. за литър, ако произведеното количество е до 30 литра. Ако количеството огнена течност е над 30 л, акцизът скача на 4,40 лв. за литър.
Ако акцизът се запази в този размер, лозарството ще замре, смятат местните. Според тях поне два-три месеца трябва да се изчака с въвеждането на акциза, за да могат производителите да сварят ракията си от миналогодишната реколта от грозде.
Шефът на парламентарната комисия по бюджет и финанси Петър Димитров (БСП) заяви, че няма възможности за отмяна на директивите на Евросъюза по отношение на акциза за ракията и е несериозно това да се превръща в проблем на членството ни.

„Скиорка падна в 10-метрова урва", четем в „24 часа"

16-годишна рускиня е на косъм от смъртта, след като налетя със ски върху камъни и пропадна в 10-метрова урва в Пампорово. Виктория Алексиева е със счупен таз на две места, дясна ръка, бедро и сътресение на мозъка от свирепия удар. На момичето, което е настанено в болницата в Смолян, предстоят няколко операции. Освен, че има много счупвания, руската туристка е с бронхопневмония и измръзвания от престоя в дерето. Инцидентът станал в района на "Тунела" на зелената писта "Снежанка-Студенец"."Рускинята е тръгнала в забранена зона, указана с табелка и с опната мрежа", каза шефът на ски училището Любомир Санкийски. Трасето се правело за писта, но не било готово за този сезон. С бясна скорост Виктория Алексиева се е забила в камъни и след това полетяла в дере. Не е могла да вземе остър десен завой.

„Двама българи ловят лъжи в интернет", информира „Стандарт"

Не ни се изправя пред детектора, признават си Блеки и Камен

Аз съм руса, слаба, дългокрака, умна и с весел характер. Така се представя всяка втора дама в интернет. Истината обаче е, че това описание често се разминава с реалността. В мрежата е лесно да излъжеш. Поне така бе досега. От месец обаче никой не е застрахован, че неверните му думи ще останат неразкрити. Изобретението "КишКиш" дебне за имамници из мрежата от Коледа. Специалният софтуер е изобретение на израелския гигант Би Ей Ти Ем (ВАТМ), а в създаването му имат пръст двама българи. "КишКиш", който е създаден само за 6 месеца, е безплатен за потребителите на третата версия на Skype и всеки любопитко може да си го свали на адрес www.kishkish.com.

И аз бих се притеснил, ако говорейки си с някого по интернет, ме дебне детектор на лъжата, признава си Николай Христов, един от създателите на KishKish Lie Detector. Добре че нямам какво да крия, застрахова се 33-годишният софтуерен инженер. Блеки, както го наричат приятелите, и колегата му Камен Бендев от Telco Systems се грижат за уебподдръжката на детектора на лъжата. Отговарят за страницата на "КишКиш" и за комфорта на потребителите на умния софтуер. Поддържат сървъра, който е чак в Щатите. Напоследък имали много работа, защото откакто детекторът дебне из нета, мераклиите да си го свалят са стотици хиляди.

Наложи се да преместим сайта на много мощен сървър зад океана, защото забиваше по пет пъти на ден, разказва Камен. От Нова година всичко работи перфектно и всеки може да си свали "КишКиш" за нула време, допълва го Блеки. Досега детекторът е инсталиран от над 150 хиляди потребители на Skype.

По изчисления на Николай 11 хиляди от ползващите детектора са българи. Младите изобретатели си признават, че досега не са се възползвали от възможностите на "КишКиш", за да хванат някого в лъжа.

Детекторът работи на принципа на полиграфа и отчита промените във вибрациите на гласа. Доказано е, че по-високата честота на говора разкрива лъжа.

Разбира се, умната програма може и да подведе. Ако събеседникът е притеснителен или нервен, и без да е лъжец, може да има по-висока честота на говора си. Затова не е редно да се предоверяваме на "КишКиш", а по-скоро да го ползваме като помощник при разконспирирането на лъжци.

Интернет детекторът е предназначен само за обикновени потребители и няма да се използва за целите на полицията, обяснява инженер Алекс Розенбаум от израелското седалище на ВАТМ. Години наред от телекомуникационната компания имали идеята да разработят подобна програма. Днес гласът е едно от основните средства за комуникация в Мрежата, затова направихме детектора, обяснява Розенбаум. Д-р Сика Малом, основателят на ВАТМ, е и човекът, на когото хрумнала идеята за "КишКиш". В конферентна връзка от САЩ инженерът споделя мотивите си. Интернет и телефоните ограничават хората, убеден е докторът. Лишават ни от възможността да виждаме езика на тялото и ни позволяват да обменяме само информация. Искаме да променим това, ентусиазиран е

д-р Малом. Детекторът на лъжата е само една от идеите, които преследва ВАТМ. Израелският софтуерен гигант има много амбиции в областта на програмите, които могат да изследват емоциите на човек чрез интернет.

Няма никакви ограничения за това, "КишКиш" да работи и с други програми за комуникация като ICQ или Yahoo Messanger, в момента се водят преговори и проучвания.

Сигурно е обаче, че в следващите 3 месеца KishKish Lie Detector ще е напълно безплатен за потребителите на Skype, обещава д-р Малом. След това сигурно ще има платена версия с повече функции. Безплатната обаче няма да бъде спряна, казват от ВАТМ. А детекторът сигурно ще бъде пригоден и за телефон. За хитреците, които си премълчават, благодарение на интернет анонимността ще става все по-трудна