Разузнаване. 

"Сега":

Разузнаването: България е фокус за специалните служби на балканските страни и глобалните сили

 

"България традиционно се явява фокус на траен интерес от страна специалните служби на балкански страни, както е и обект на внимание на глобалните сили и на някои близкоизточни държави. Основната цел на разузнавателните служби, опериращи срещу страната ни, е придобиване на данни за политиката и икономиката на Р България, дейността на структурите на българското национално малцинство в съседните и близки държави и противодействие на влиянието на Р България в други балкански страни. Специален интерес за тези служби представлява възможността за придобиване на информация, отнасяща се към ЕС и НАТО."

 

Акция. 

"24 Часа":

Инспектори от ДАИ прибирали по 1200 евро на ден, сред тях и съпруг на прокурорка

 

10 инспектори от ДАИ-Благоевград, сред които съпруг на прокурорка от специализираната прокуратура и брат на главния секретар на транспортното министерство, са обвинени за вземане на рушвети от транспортни фирми. Групата, която на ден прибирала около 1200 евро подкупи, бе разбита при акция на спецпрокуратурата и ГДБОП във вторник.

Един от задържаните е Росен Марков - брат на главния секретар на Министерството на транспорта Иван Марков. Братята са родом от Сандански. От транспортното министерство отказаха коментар.

 

Протест. 

"Монитор":

България може да остане без прогноза за времето

 

България може да остане без метеорологични прогнози заради протест на служителите от Националния институт по хидрология и метеорология на Българската академия на науките (НИМХ при БАН) за начина на разпределение на средствата за работа на службата през 2018 г.

"НИМХ протестира срещу несправедливото разпределение на бюджетната субсидия за 2018 година от страна на Общото събрание на БАН, което застрашава функционирането на националната хидрометеорологична служба". Такова съобщение на черен екран посреща всеки, който иска да посети официалния сайт на НИМХ, показа проверка на "Монитор".

"Опасността държавата да остане без метеорологична прогноза е абсолютно реална", заяви пред "Монитор" синоптикът от института Красимир Стоев.

 

Статистика. 

"Дума":

Всеки трети българин живее в лишения

Около 30% от българското население, или почти всеки трети български гражданин, живее в сериозен риск от бедност. Това сочат данни от анализ на Евростат за дела на хората в тежки материални лишения в ЕС през 2017 г. В ЕС средно 6,7% от хората са в подобна ситуация.

В най-голям риск от изпадане в мизерия живеят близо половината (46%) от хората над 65 г., т. е. около 670 хил. души. ДУМА припомня, че по данни на НОИ дo 200 лв., каквато е минималната пенсия, получават 416 636 дyши, т. е. близо 1/4 oт вcички пeнcиoнepи. ДУМА припомня, че линията на бедността в България през 2017 г. бе 314 лв., а през тази година е 321.

Мeждy 200 и 250 лв. е пенсията на 318 902 дyши (14,7%), a 12,5% вземат мeждy 300 и 350 лв. месечно.

Втората група българи, за която също се отчитат показатели на бедност и материални лишения, е на младите до 17 г. Те са около 42%, или над 550 хил. Сред българите в активна трудова възраст 18-64 г. процентът на риск от бедност е 37 на сто, показват данните на НСИ. Над 416 хил. души у нас са работили на минимална заплата през 2017 г., както съобщи в парламента в средата на декември миналата година социалният министър Бисер Петков.

 

Сметки. 

"Сега":

КЕВР иска разяснения за по-високите сметки за парно

Във връзка с оповестените информации и възникналия дебат в средствата за масово осведомяване за по-високи сметки на клиенти на "Топлофикация София" ЕАД за март 2018 г., председателят на КЕВР Иван Иванов изиска ръководството на дружеството да предостави подробна информация. Това съобщиха от пресцентъра на КЕВР.

В тридневен срок "Топлофикация София" ЕАД следва да представи на Комисията пълни данни за количеството топлинна енергия, която е доставена и фактурирана на клиентите на дружеството за март 2017 г. и за март 2018 г. - общо и по групи клиенти.

От дружеството е изискана информация и за броя на битовите клиенти, избрали дяловото разпределение да се извършва по прогнозни данни, съгласно чл. 71 от Наредбата за топлоснабдяването /НТ/ от 6 април 2007 г. За тези клиенти топлоснабдителното дружество трябва да посочи както количеството на потребената от тях топлинна енергия, така и начислените суми в сметките им за март 2017 г. и за март 2018 г.