24 часа

Божков VS Найденови

Четири записа от срещи и един от телефонен разговор между хазартния бос Васил Божков и доскорошните му съдружници - бизнесмените Цветомир и Боян Найденови, публикува прокуратурата преди броени дни.

На аудиофайловете ясно се чува как собственикът на "Нове холдинг" и "Национална лотария" изнудва двамата мъже и техния баща Стефан Найденов да му дадат по 50% от бизнеса си или да му плащат по 10 млн. на година, за да работят необезпокоявани.

Труд

Извънредно положение

Извънредно положение заради разпространението на коронавируса у нас обяви Народното събрание по предложение на правителството на основание чл. 84, т. 12 от Конституцията на България. То е в сила до 13 април.

До 29 март ще работят само хранителните магазини, аптеките и дрогериите, включително тези в моловете, бензиностанциите и банките. Това се разбра след поредното извънредно заседание на Министерския съвет. На него премиерът Бойко Борисов и министрите, заедно с Националния щаб за борба с коронавируса, обсъдиха рестрикциите, които се налагат във връзка с извънредното положение.

Монитор

Нови 8 случая на коронавирус у нас

Осмият потвърден случай беше потвърден от Националната референтна лаборатория преди минути, съобщи пресслужбата на правителството.

Към днешна дата, 13.03.2020 г., потвърдените случаи на новия коронавирус COVID-19 у нас са общо 31, един от които е на починалата в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" 66-годишна жена.

Сега

Петко Салчев застава начело на Здравната каса

Проф. Петко Салчев е новият управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). За него гласуваха 108 депутати, един бе против, а 48 се въздържаха.

Проф. Салчев, предложение на ГЕРБ, бе единствен кандидат за поста.

От БСП и ДПС не отрекоха професионализма на Петко Салчев, но коментираха, че фигурата на управителя отдавна е обезличена, а институцията е лишена от оперативна самостоятелност. Имаше и въпроси как новият ръководител на НЗОК ще реагира на тежката ситуация с коронавируса и как касата ще заплаща лечението на пациентите с Covid-19. "Приех това предизвикателство, за да може да отговоря на настоящия момент, отчитайки извънредната ситуация", заяви в Народното събрание избраникът на ГЕРБ.