24 часа

Караянчева с извадено рамо, шофьорът на НСО избегна трагедия с дете

Първата по конституция държавна фигура у нас - председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, пострада в катастрофа в неделя сутринта.

Парламентарната шефка е добре, има само фрактура на рамото, успокои самата тя със съобщение във фейсбук профила си, докато все още се вихреха догадки за реалното ѝ състояние след сблъсъка между колата на Националната служба за охрана и друг лек автомобил на пътя Силистра - Шумен.

В събота Караянчева бе в Силистра, за да участва в отбелязването на празника на града, в неделя е пътувала оттам.

Инцидентът е станал около 10,30 ч до разклона за село Върбак.

Зелено "Ауди А4", управлявано от жена на 31 г., излизало от ляв завой. Шофьорката видяла кортежа на НСО, който точно приключил изпреварване и се връщал в лентата си. Опитала се да направи път на гардовете, но попаднала на опесъчен терен. Автомобилът е поднесъл и се блъснал в банкета. Така жената зад волана на аудито изгубила контрол над колата и тя навлязла в насрещното платно.

Труд

Обновяват 435 школа и 13 университета с 624 млн. лв.

Ремонти за 624 млн. лева текат в 435 училища, детски градини и комплекси, както и 13 университета в 112 български общини. Те ще получават нова модерна визия и оборудване, а парите се осигуряват от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., съобщиха от регионалното министерство.

Над 203 000 ученици, студенти, деца, преподаватели и непедагогически персонал ще се обучават и работят в обновена учебна среда. По този начин министерството подпомага учебните заведения да станат иновативни и подкрепя професионалното образование. С близо 54 млн. лв. се реновират сградите на 13 висши училища. Ремонтите са завършени напълно в три от тях - Технически университет - София, Лесотехническия университет и Медицински университет - София.

Монитор

Хлябът най-евтин у нас и в Румъния

През 2018 г. разликата между цените на хляба и зърнените храни в Европейския съюз (ЕС) беше повече от три пъти между страната членка, където са били най-скъпи, и страната членка, където са били най-евтини. Това показва специализираното проучване на Евростат за разликата на цените в общността.

Когато нивата на цените в страните се сравняват със средния за ЕС индекс на равнището на цените, който е 100, резултатите показват, че през 2018 г. цената на хляба и на зърнените култури е била най-висока в Дания (с индекс на равнището на цените 152 пункта), следвана от Австрия (135), Люксембург и Финландия (127).

За разлика от това нивата на цените за хляб и зърнени храни през 2018 г. са били най-ниски в Румъния (с индекс на ценовото равнище от 54 пункта или 46%), следван от България (38%) и Полша (32%).

Сега

Националният съвет на БСП подкрепи Манолова за кмет на София

Мая Манолова официално получи подкрепата на БСП за изборите. Националният съвет на партията утвърди и още 100 кандидати за кметове в страната анблок. Известно напрежение имаше около кандидатурата за кмет на Варна във връзка с информацията, че част от социалистите в морската столица предлагат подкрепа за лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, докато соцръководството държи на кап. Георги Георгиев. В крайна сметка номинацията на левицата за тази община е Анелия Клисарова.

Днес станаха ясни и още депутатски номинации за участие в изборите. Весела Лечева е кандидатът на БСП за Велико Търново, а бившият евродепутат Момчил Неков ще се яви в Силистра. Депутати ще се състезават и за Бургас - Николай Тишев, Русе - Пенчо Милков, Перник - Станислав Владимиров, Карнобат - Тодор Байчев, Горна Оряховица - Явор Божанков, Сливен - ген. Кольо Милев.

Капитал дейли

Как започва вносът на боклуци в България

Логиката на операцията е проста. Ако си в развита държава, обикновено има доста строги екологични изисквания какво да правиш с отпадъците. Спазването им е скъпо и с това и изкушението да изпратиш боклуците си другаде, където не обръщат толкова внимание на това, е голямо.

За да не се превърнат развиващите се страни в сметища, има различни ограничения - забрана за износ на опасни отпадъци от страни от ОИСР към такива извън клуба на богатите, забрана за износ за депониране и т.н.

Дума

Манолова иска ревизия за отпадъците в София

Пълна ревизия на цялата система за управление на отпадъците в София ще направи Мая Манолова, когато бъде избрана за кмет на столицата. Ще организирам и референдум, на който хората да кажат нужна ли е инсталация за горенето на боклук, каква да бъде технологията и по какъв начин да бъде осигурено финансирането, допълни тя.

Според кандидат-кметът в момента парите за преработка на боклука в столицата се харчат непрозрачно и неефективно. Тя даде за пример обществената поръчка за 500 млн. лв., обявена в навечерието на изборите, при положение че договорите със сегашните фирми, които чистят, изтичат след година. Нищо не налага подобно бързане. Софийският боклук мирише, но от тези поръчки вони, коментира Манолова.

От мен вече се очакват решения, затова със сигурност ще обещая на кмета Фандъкова, че ще бъде направена пълна ревизия на цялата система за управление на отпадъците в София. Ако бъда кмет, ще има референдум и гражданите ще кажат да има ли инсталация за горенето на боклук, каква да бъде технологията и по какъв начин да бъде осигурено финансирането.

Стандарт

Нинова махнала Борислав Гуцанов по неясни причини

Преди два месеца лидерката на БСП Корнелия Нинова дойде, за да обсъжда проблемите на Варна и там стана ясно, че се снема доверието от мен като председател на общинския съвет и се слага друг човек. Официално причините бяха за нарушения на изборите, които обаче не бяха отчетени при проверка, сподели пред Канал 3 председателят на БСП-Варна Борислав Гуцанов.

"Стигна се до остра реакция на варненската организация, защото нямаше такова право по устав. Ако не знаят устава, има кого да попитат, по-скоро според мен за тях беше важно да не бъда председател по някакви си техни причини", оплака се Гуцанов.

Земя

БСП: С Манолова ще нанесем съкрушителен удар на ГЕРБ

Единствената възможност да нанесем съкрушителния удар на ГЕРБ е кандидатурата на Мая Манолова. Това каза лидерът на Градския съвет на БСП - София Калоян Паргов в доклада си по актуалната политическа обстановка и предстоящите задачи на Софийската градска организация на БСП за "Местни избори" - 2019 пред Софийската градска конференция, предаде репортер на Агенция "Фокус". Той отчете, че най-близко БСП - София е била до кметското място с непартиен кандидат. "Пробив не може да се направи с партийна кандидатура поне на този етап", допълни Паргов. "Трябва ни кандидатура с широка подкрепа, а не тяснопартийна", посочи Паргов. "Няма защо да се заблуждаваме, че кампанията ще бъде честна. Няма защо да се заблуждаваме, че тази кампания ще се води с почтени средства. Обратно стана ясно, че ще бъде изключително мръсна, безскруполна и дори брутална. Бе направено всичко, което може да ни постави в неравностойна позиция", каза още Паргов.