"24 часа"

Проф. Мутафчийски пренася опита на американски военни лекари във ВМА

Полк. проф. Венцислав Мутафчийски е временно изпълняващ длъжността началник на ВМА, след като началникът ген. проф. Николай Петров бе избран за министър на здравеопазването. Подчертава "временно изпълняващ" и идва в празния кабинет на 1-ия етаж в болницата само с една вещ - снимка на синовете му, поставена на бюрото. Това е подаръкът на 23-годишните близнаци Марк и Александър за 50-ата годишнина на баща им през 2014 г.

"Труд"

Командир на танк пренесе мях от 35 оки по 3-километровата Хайдушка пътека

Армеецът Марин Китов стана първи в надбягването по Хайдушката пътека в Сливенския Балкан. Атрактивното състезание е част от събора "Хайдушка среща", който фондация "Старият бряст" организира за втора поредна година. Хайдушката пътека е най-краткият, но и най-стръмният пешеходен маршрут към местността Карандила в планината. Дължината й е близо 3 км, а денивелацията - 800 метра. Освен това задължителното изискване към участниците е да пренесат на ръце или гръб кожен мях с вместимост близо 45 литра. Идеята е провокирана от документиран спомен на Панайот Хитов - заяви Стефан Стефанов, председател на фондацията. Хитов разказва как знаменосецът на четата Хаджи Димитър е пренесъл на ръце през пътеката цял мях с 35 оки вино за другарите си.

"Стандарт"

Катаджиите с принтери в патрулките

Катаджиите вече имат принтери в патрулките. Чрез тях ще могат да принтират издадените актове и да ги връчват на място на шофьорите. Автомобилите им пък имат връзка и с електронната система на МВР, за да правят бърза проверка. В случай че шофьорите имат наказания, те ще бъдат принтирани и връчвани на място.

"Монитор"

Уран в питейната вода във Върбица

Отклонение от допустимите норми на естествен уран са открити след изследвания и в питейната вода на община Димитровград. Това показват последните лабораторни резултати, излезли на 11-ти май от взетите проби в чешмите на село Върбица.

"Забранява се водата в селото за пиене и готвене", съобщиха от Областната администрация на Хасково.

Водата обаче може да бъде ползвана без ограничение за хигиенни цели.