"Буш и Путин: Честито, българи!" - е водещото заглавие на вестник "Труд"
 
Здраве, траен мир, щастие и благополучие пожелаха вчера на целия български народ президентите на Съединените американски щати и Руската федерация - Джордж Буш и Владимир Путин, по случай 3 март.

България осъществи забележителен успех с присъединяването си към Евросъюза, пише стопанинът на Белия дом в телеграма до президента Георги Първанов.

Поздравиха ни още британската кралица Елизабет Втора, китайският лидер Ху Дзинтао и още десетки държавни глави.

"Нова Загора настръхна от дърво убиец", пише още "Труд"

Нова Загора вчера настръхна от дърво убиец. Клон от прогнила топола се откърти в двора на СОУ "Христо Ботев" и уби 14-годишния Христо Стефанов в час по физическо възпитание.

За трагичния инцидент обаче вчера се оказа, че виновни няма. Общината и ръководството на училището взаимно се обвиняваха за престъпната небрежност, без да поемат отговорност. Според зам.-директорката на СОУ "Христо Ботев" Ваня Хазаросова те всяка година пускали докладни за опасните дървета, но от кметството не им обръщали внимание. "Това е цинизъм!", възмущава се тя.

Кметът Минко Добрев има различна версия. Според него имало само две докладни, и то за дървета извън двора на училището.

"Клон уби дете", съобщава и вестник "Стандарт"

Трагичен инцидент с 15-годишно дете покруси Нова Загора навръх националния празник 3 март. Осмокласникът Христо Христов от СОУ "Христо Ботев" издъхна вчера призори в реанимацията на сливенската болница. Момчето бе ранено смъртоносно от счупен клон на топола в двора на училището в петък.

"Беше четвъртият час, играехме баскетбол по физическо, когато топката се удари в дървото, клонът се счупи и падна върху главата на Христо", разказаха вчера съученици на загиналото момче. Осмокласникът получил истинска дупка в главата си. Той бил откаран в новозагорската болница, откъдето го транспортирали веднага в реанимацията на сливенската болница. Момчето обаче стигнало до Сливен в кома. В ранните часове на 3 март то починало от кръвозагуба, преди да му бъде направен скенер.
Родителите на Христо са учители. Баща му е физик, майка му преподава в местно основно училище. Новината за смъртта на Христо отмени тържествата по случай националния празник в Нова Загора. Вчера бе издигнато единствено националното знаме. Веднага след това зам.-кметът на Нова Загора Николин Петков съобщи пред множеството, че тържествата се отменят, и прикани присъстващите да почетат паметта на Христо Христов с едноминутно мълчание. Кметът Минко Динев свика извънредно съвещание на общинското ръководство. Очаква се днешният ден да бъде обявен за траурен.

"Сидеров откри заговор за унищожаването му", информира вестник "Монитор"

Срещу лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров имало политически заговор за унищожаването му. Той обаче бил недосегаем. Това стана ясно от речта на самия Сидеров по време на вчерашния национален митинг ­ шествие, който атакистите организираха в столицата по случай празника на 3 март. На площада пред храм ­ паметника "Св. Александър Невски" се събраха множество привърженици на крайните националисти, голяма част от които бяха докарани в София с автобуси. Депутатът от "Атака" Ваню Хърков заяви пред "Монитор", че антидепесарите очакват около 50 хиляди човека на митинга.

"Аз съм брониран с вярата на нацията и опитите на хиените на злото, които всеки ден се опитват да ме разкъсат са обречени на неуспех", заяви шефът на "Атака" Волен Сидеров. По думите му политическите сили у нас всеки ден му налагали удари с тежки чукове и се опитвали да го унищожат. Групичка от участниците в протеста пък бяха издигнали лозунг "Долу ръцете от Волен". Сидеров посочи още, че ще направи така, че когато всеки един турски гражданин премине границата и стъпи на българска територия ще пада на "свещената ни земя", ще я целува и ще казва "Извинявайте за това, което сме ви причинили". Той обеща на присъстващите на площада, че когато коалиция "Атака" вземе властта външната политика на правителството ще изисква от турската държава официално извинение за геноцида, който е наложила над българския народ. Според него ДПС било тумор, който смучел кръвта на нацията ни и трябвало да бъде опериран и изхвърлен на боклука.

Шествието, което тръгна от пилоните на НДК се спря между президентството и Министерски съвет и няколко минути пред усилената охрана на държавните институции екзалтираните фенове на "Атака" освиркваха и крещяха "Волен", "Оставка", "Избори", "Мафия", "Долу ДПС". Сидеров пък се дереше на мегафон "Стига са ни управлявали турски мекерета". Активисти бяха издигнали плакати с ликове на Волен Сидеров, Васил Левски и Христо Ботев, които бяха сложени един до друг. Други афиши гласяха "Виновните за националната катастрофа на стадиона Белене" и "Оставка на парламента ­ коалицията, времето и българите не ви искаме".

"Разбиха канал за афганистанци", информира "Труд"

Пред входа на Агенцията за бежанци в столицата се тълпят всякакви чужденци. Сред тях се откроява група от хора с рани и белези. С охлузвания по главата, краката и ръцете. Някои дори със счупвания. Оказва се, че всички са афганистанци. Такава е картината пред входа на агенцията, където се дава бежански статут в средата на 2005 година. Необичайният наплив на контузени хора от Средния изток още тогава направил впечатление на граничните ни полицаи. Това била и горещата следа, по която униформените тръгнали преди близо 2 години. След дълго и сложно разследване станало ясно откъде влизат у нас бегълците афганистанци и кои са трафикантите, изградили международен канал за нелегално минаване на границата с Турция.

"Български рейнджъри ще пазят летището в Кандахар", пише на челна страница вестник "Монитор"

Министърът на отбраната Веселин Близнаков съобщи, че до десет дни ще внесе доклад за взимане на решение за изпращане на втори български контингент в Афганистан. Контингентът ще охранява летището в Кандахар, Южен Афганистан. По думите на министъра, за решението не се изисква гласуване от Народното събрание, а само одобрението на Министерския съвет.
Министърът беше категоричен, че контингентът ще охранява само вътрешния периметър на летището. Външната охрана ще се осигурява от британски военнослужещи. Близнаков съобщи още, че България ще увеличи участието си в Афганистан. През април ще изпратим рота в Кабул, а до лятото и контингент за охрана на летището в Кандахар, така бойците ни в Афганистан ще станат 400, обясни Близнаков. У нас също така ще се обучават кадри на полицията на страната, предаде БГНЕС. Преди дни Близнаков съобщи също, че ще изпратим в Афганистан земеделски специалисти, които да съветват местните жители при отглеждането на маслодайна роза и тютюн, както и експерти за организацията на работата на парламента в Кабул.
Министърът проведе видеоконферентна връзка с ръководителите на българските мисии в чужбина ­ Косово, Босна и Херцеговина, Ирак и Афганистан по случай националния празник.
Подп. Атанас Герджиков докладва, че в Косово има демонстрации на радикални сърби и албанци, които искат да покажат некомпетентността на ООН.
Подп. Светослав Халваджиев съобщи, че в Босна и Херцеговина обстановката е спокойна и централното правителство функционира, но опасения будят някои опити за залагане на радикален ислям.

"Мишки и хлебарки пъплят из военна болница №1 в САЩ", съобщава вестник "Монитор"

Президентът Буш се намеси в скандала за лечението на американски войници след завръщането им от Ирак или Афганистан, предаде АФП. В обръщение късно вчера Буш заяви, че е дълбоко обезпокоен от начина, по който са били третирани някои ветерани във военен медицински център във Вашингтон. Той ще създаде специална комисия, която ще провери, как са били лекувани те. Тя ще направи пълен преглед "на грижите, които полага Америка за ранените си войници", каза Буш.

Секретарят на армията на САЩ Франсис Харви и директорът на медицинския център бяха уволнени във връзка с обвиненията. Това става след критични съобщения в американските медии за начина, по който са лекувани войници, ранени в Афганистан и Ирак във вашингтонската болница "Уолтър Рийд".

В. "Вашингтон пост" съобщи миналата седмица, че някои от войниците живеят в сгради, пълни с гризачи и хлебарки.

В своето радиообръщение, което бе публикувано по-рано на интернет страницата на Белия дом, Буш заявява, че третирането на ветераните по този начин е "неприемливо" и, че той е "силно обезпокоен" от последните съобщения за условията в армейския медицински център "Уолтър Рийд". Буш добавя, че повечето хора в центъра се грижат много добре за войниците, но в същото време ветераните имат проблеми с бюрокрацията и условията на живот.


Съпругата на серж. Джон Крийзъл, който бе ранен в Ирак, също се оплака от условията в "Уолтър Рийд".

В серия от репортажи "Вашингтон пост" описа като "лоши" условията в медицинския център. Пациентите живеят в стаи, пълни с мишки и хлебарки, а бюрокрацията пречи на тези, които искат да окажат помощ на често тежко ранени войници, съобщава вестникът.

Министърът на отбраната Робърт Гейтс заяви, че е разочарован как някои хора от сухопътните сили не са приели достатъчно сериозно положението и състоянието на пациентите в "Уолтър Рийд". Тази болница дълго време бе представяна като образец за американската военна медицина, уточнява Франс прес.

Администрацията реши да публикува текста на радиообръщението предварително. Това е безпредентен случай, който цели да докаже, че президентът Буш е отдаден на каузата на ветераните, отбелязва АФП.

"Лиз Хърли се омъжи тайно", отбелязва "Стандарт"

Лиз Хърли, бивша изгора и бизнес партньорка на Хю Грант, се омъжи на тайна церемония за индийския бизнесмен Арун Наяр, съобщи Ройтерс. Закритият ритуал се е състоял в замък в Глостършир. Освен двете длъжностни лица са присъствали само двама свидетели - Елтън Джон и неговият партньор Дейвид Фърниш. 41-годишната актриса модел и нейният 42-годишен екзотичен любим са заедно през последните пет години. Сантименталната им одисея преминава през различни етапи - първо обаче Арун Наяр чакаше да получи развод от италианската ексманекенка Валентина Педрони. После Лиз се правеше на недостижима. Тя тръбеше наляво и надясно, че е неразумно и рисковано да каже "да", че трябва да помисли, че кандидатът за ръката й бил прекалено богат... След венчавката във Великобритания започват тържествата в Индия. Лиз вече е приготвила сари от розова коприна за 8000 долара. Традиционната за онези географски ширини дреха всъщност е плат, дълъг седем метра. Жените го увиват около тялото си и премятат края му като шал през врата.
До мястото на сватбената церемония в Мумбай Хърли най-вероятно ще стигне, качена на слон. Затова според запознати в момента тя тренира да пази равновесие върху гърба на животното. Актрисата усилено изучава и хинди, за да може по-добре да се разбира с някои от приятелите на бъдещия си съпруг. Двойката е предявила и специални изисквания към гостите на тържеството - мъжете да са с тюрбани, дамите със сари. Това обаче доведе до светска истерия Дейвид Бекъм и съпругата му Виктория. Една от най-прочутите двойки в света отказа да присъства на шоуто. Всъщност ябълката на раздора разцъфна, когато бившата Пош спайс нарече в интервю приятелката си "най-голямата кучка в шоубизнеса". През 2007-а ще има и още няколко звездни сватби. Били Зейн и Кели Брук най-после ще си кажат "да" в Гърция на грижливо пазена в тайна дата. Не се знае кога ще бъде сключен бракът между един от най-известните футболисти във Великобритания Стивън Джерард и приятелката му Алекс Къран. Като че ли за Менделсон се подготвят принц Уилям и Кейт Мидълтън, Джей Зи и Бионсе, Брад Пит и Анджелина Джоли.

"Муамар Кадафи: Западът разочарова Либия", пише "Труд" 

 Западът разочарова Либия, защото не й даде обещаните компенсации в замяна на отказа от създаване на собствено ядрено оръжие.

Това заяви в интервю за Би Би Си либийският лидер Муамар Кадафи в петък. Той прие в модерна зала за пресконференции в град Себха дипломатическия кореспондент на медията Джеймс Робинс в деня на 30-ата годишнина от установяването на Либийската народна арабска джамахирия (държава на народните маси, където управляват народни съвети - бел. ред.).

Би Би Си напомня, че през 2003 г. Триполи се отказа от разработката на ядрено оръжие, което спомогна за излизането на страната от международната изолация. През същата година Либия пое официално отговорност за атентата над Локърби, когато загинаха 270 души. Последва сваляне на международните санкции.

"Б. Борисов: Протестите в Горни Богров са дирижирани", съобщава "Монитор"

"Протестите в Горни Богров са платени и дирижирани" ­ това заяви столичният кмет Бойко Борисов по повод запалената кола край селото, където местните протестират. Борисов отбеляза, че това е единственото логично обяснение за него, при положение, че към Горни Богров не е изпратена нито една бала с боклук до този момент. Според кмета на София зад протестните действия стои нечий интерес.

Борисов отново подчерта, че площадката в селото ще бъде използвана само в случай, че не остане друга възможност за складиране на балите с отпадъци на софиянци.

На 18.02.2007 г .столичният кмет обеща на хората от Горни Богров да направи всичко възможно боклукът да бъде съхраняван на друго място. "Разчитам, че министър Румен Овчаров няма да даде на концесия сметището в Цалапица", завърши изказването си той.

От няколко дни жители на Горни Богров охраняват денонощно площадката, където евентуално ще бъде извозена част от софийския боклук. Протестиращите заявиха, че докато площадката не бъде обявена за незаконна, те няма да спрат да патрулират. Миналата нощ на мястото беше запален автомобил, но богровци отрекоха да имат нещо общо както със запалената кола, така и с подпалвачите. Автомобилът по всяка вероятност е краден, а случаят продължава да се разследва.

Вчера от 15 ч. в центъра другото потърпевшо село Мусачево също се проведе протестен митинг.