24 часа

Кметът на Младост хванат с подкуп

Екшън се разиграва в момента пред Спортната палата в София. На мястото има много полиция. Акцията е на спецпрокуратурата и КОНПИ, в която е замесена кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева.

По време на задържането на Иванчева й е прилошало и на мястото е пристигнала линейка, разказаха очевидци.

Кметицата на Младост стои с белезници на пътното платно на кръстовището на бул. "Васил Левски" и ул. "Ген. Йосиф Гурко". Има полиция и спецчасти. Движението в района е затруднено. В момента тече обиск и в сградата на кметство "Младост", където разследващите изземват документи и компютри.

Труд

Режат 6000 болнични легла

Около 6000 болнични легла за активно лечение в страната са под въпрос и вероятно НЗОК ще прекрати плащанията за тях. Причината е проект на нова Национална здравна карта, който беше приет във вторник от комисия с председател министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и одобрен от ръководството на Министерството на здравеопазването.

В проекта се посочва, че общо 32 913 легла са необходими за нуждите на българското население от болнична медицинска помощ. Анализ от 2017 г. показва, че за осъществяване на медицинските дейности в 28-те административни области са били необходими общо 24 723 легла. Въпреки това картата предвижда 8190 повече легла повече, за които НЗОК ще сключва договори с болниците.

Монитор

Безработни рентиери от Гърция заселват Банско

Гърци, които предпочитат да се издържат от наеми на имотите си в южната ни съседка вместо да работят, заселиха Банско. Чужденците, които останали без препитание масово се настанявали в пустеещи апартаменти и недовършени хотели, за да могат през това време да отдават собствените си жилища под наем, научи "Монитор". Според информация от местните, цяло семейство можело си осигури покрив над главата у нас за не повече от 200 лева на месец, които отивали за наемането на две стаи в Банско, които обаче не са в идеалния център на курортния град.

Стандарт

КЕВР реже исканията на ЕРП-тата за поскъпване на тока с 20-50%

По-голямата част от енергийните дружества са поискали увеличение на цената на тока между 20 и 50 на сто, но Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ няма да позволи тези увеличения да се случат. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов пред журналисти в Народното събрание, без да посочи кои точно са тези дружества. Той обеща, че енергийният регулатор ще приеме само най-необходимите и неотложни разходи на отделните енергийни дружества и няма как да има подобно увеличение на цените на тока.

Сега

Антикорупционната бухалка се стовари върху кмета на столичния "Младост"

При безпрецедентна зрелищна акция, продължила над 5 часа насред централно кръстовище в столицата, бяха арестувани кметът на столичния жк "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.

Пред очите на половин София новата антикорупционна комисия и спецпрокуратурата, представлявана лично от шефа си Иван Гешев, часове наред претърсваха служебната кола на Иванчева и описваха банкноти по 100 евро. Арестувана е и трета жена, чието име не беше съобщено, по неофициална информация - посредник на подкупа.

Капитал дейли

"Инерком": Напредваме със сделката за ЧЕЗ

На фона на съмненията, че "Инерком България" ще успее да осигури обещаните на CEZ над 360 млн. евро за българския им бизнес, представители на компанията вече провеждат срещи със служители и синдикати. Това стана ясно от изявление на председателя на съвета на директорите на "Инерком" Милена Стоева по време на последното засега заседание на временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с планираната продажба и приватизацията на дружествата на ЧЕЗ. По думите й съвместно с чехите се подготвя плавен преход за смяната на собствеността, така че да няма сътресения за служителите и потребителите.