Парадокси.

"Сега":

КПКОНПИ е осъдена за 40 хил. лв., след като се отказала от конфискация

Антикорупционната комисия КПКОНПИ е осъдена да плати общо 40 хил. лв. на двама съпрузи, срещу които е водила дело за конфискация, от което сама се е отказала. Това видя "Сега" в решението на съдия Ралица Костадинова от Окръжния съд във Варна. То не е окончателно и може да се атакува пред апелативния съд в града, който би могъл и да увеличи обезщетението.

Пред съда КПКОНПИ пледира, че няма доказателства за нейната отговорност - просто изпълнявала закона. Комисията настоява още, че е "специален държавен орган, елемент от системата на администрацията, но нейните актове и действия нямат пряко въздействие върху правната сфера на лицата".

Мерки.

"Дума":

Фандъкова с подробности за отварянето на парковете

Разходките в парка продължават да са забранени, предупреди от профила си във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя даде няколко пояснения относно забраната за посещения на парковете и градските градини:

-Разходките в паркове и градини продължават да са забранени.

-По мое предложение в софийския оперативен щаб подготвяме организация и правила за поетапно отваряне на големите паркове - първо, само за разходки на малки деца в определени часове.

Икономика.

"Монитор":

Сачева: С 1,5 млрд. лв. разполага социалната система, безработните намаляват

"Социалната система разполага с 1,5 млрд. лв., във Фонд безработица предвидени са да покрият обезщетения, както и различните мерки, така че социалната система ще издържи кризата с коронавируса." Това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред Канал 3.

Намаляват регистрираните безработни и те са вече под 1500 души дневно. Увеличават се хората, запазващи своята работа, благодарение на мярката 60/40. Последните данни са за 6876 подадени заявления за над 92 000 души, обяви социалният министър.

Дори и да отпадне извънредното положение на 13.05. 2020 г., мерките трябва да има, категорична бе Деница Сачева. "Мерките, които са свързани с физическа дистанция, трябва да бъдат продължени, балове и сватби не би било препоръчително да има."

Арест.

"24 часа":

ДНК от шапка и угарка от цигара издали биячите на Слави

Братята близнаци Георги и Никола Асенови и 32-годишният Бисер Митрев остават в ареста. Това реши съдия Силвия Русева от специализирания наказателен съд след заседание по видеоконферентна връзка.

Асенови и Митрев бяха задържани в четвъртък като преки извършители на побоя над главния редактор на в. "168 часа" - журналиста Слави Ангелов, който бе нападнат с метални пръти вечерта на 17 март т.г. Продължава издирването на помагачите и поръчителите на бруталното престъпление.

Братята Асенови и Бисер Митрев са обвинени за участие в престъпен сговор, причиняване на телесна повреда на Слави Ангелов и държане на наркотици.